W skrócie
Galaretka drobiowa to wyśmienita przystawka, która pojawia się w wielu domach na Wielkanoc. W tym roku zaskocz swoich gości i podaj galaretki w kształcie jajek. Zdziwisz się, jak łatwo je zrobić. Ja wykorzystuję wydmuszki, które trzeba wyparzyć wrzątkiem. Równie dobrze możesz jednak użyć gotowych foremek w kształcie jajek. Potrzebne nam będą również udka z kurczaka oraz włoszczyzna i żelatyna. Zastanawiasz się ile żelatyny dodać do galarety drobiowej? Zwykle jest to osiem łyżeczek na litr wody. Napełnianie wydmuszek galaretką wymaga trochę staranności, ale nie jest trudne i na pewno ci się uda. Gotowe galaretki drobiowe w kształcie jajek doskonale smakują z sosem tatarskim.
Galaretki drobiowe w kształcie jajek – doskonała przekąska na Wielkanoc
Czas przygotowania: 40 minut + czas potrzebny na stężenie galaretek
Porcja: 12 galaretek drobiowych
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 12 wydmuszek,
- 3 udka z kurczaka,
- pęczek włoszczyzny,
- groszek konserwowy,
- kukurydza konserwowa,
- 8 łyżeczek żelatyny,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz.
Polecam także: Pyszna sałatka z brokuła i fety. Idealna na imprezy
Jak zrobić galaretkę drobiową w kształcie jajek?
- Najpierw przygotowałam wydmuszki. Bardzo ostrym nożem zrobiłam małą dziurkę w każdym jajku, a następnie delikatnie wydrążyłam większy otwór o średnicy nieco ponad 1 cm. Wydmuszki umyłam, sparzyłam i zostawiłam, aby wyschły.
- Udka oczyściłam, włoszczyznę pokroiłam i wszystko umieściłam w garnku. Zalałam wodą, dodałam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam jak na rosół, aż mięso zmiękło.
- Po ugotowaniu wyjęłam udka i rozdrobniłam je.
- Z wywaru wyjęłam warzywa, przecedziłam.
- Marchewkę z wywaru pokroiłam na plasterki.
- Do przecedzonego wywaru (powinien wyjść ok. 1 litr) dodałam żelatynę i wymieszałam.
- Do wywaru dodałam rozdrobnione mięso, marchewkę, groszek i kukurydzę. Wymieszałam i zostawiłam, aby zaczęło tężeć.
- Tężejącą galaretką drobiową napełniłam każdą wydmuszkę i wstawiłam do lodówki.
- Przed podaniem każdą galaretkę ostrożnie obrałam ze skorupki.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?