W skrócie
Bułeczki z pistacjami nie należą do najtańszych, gdyż pasta pistacjowa jest najdroższym produktem powstałym ze zmielonych orzechów. Nadzienie pistacjowe zrobiłam z samej pasty cienko rozsmarowanej na rozwałkowanym cieście, którą wedle uznania można dosłodzić odrobiną cukru. Można także wymieszać pastę z miękkim masłem i cukrem pudrem. Jeżeli lubicie mascarpone, to zachęcam go do użycia go razem z kremem pistacjowym. Jeżeli macie trudność ze zdobyciem pasty pistacjowej, możecie wykonać ją samodzielnie ze zmielonych orzechów pistacjowych z odrobiną oleju o neutralnym smaku.
W naszej galerii można zobaczyć etapy przygotowania pistacjanek, czyli ciasta drożdżowego z pistacjami
Ciasto drożdżowe z pistacjami – prosty przepis
Liczba porcji: 18 sztuk.
Czas przygotowania: 20 minut przygotowania + 1 godzina wyrastania ciasta + 10 minut formowania + 20 – 25 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g wody + 20 g mąki,
- 500 g mąki pszennej typ 500,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 50 g cukru,
- 7 g suszonych drożdży,
- 210 g mleka,
- 80 g masła,
- 3 g soli.
Nadzienie pistacjowe:
- 80 g pasty pistacjowej,
- 20 g cukru.
Do posmarowania:
- 1 jajko,
- 10 ml mleka.
Do dekoracji:
- 100 g kremowego serka śmietankowego,
- 30 g posiekanych pistacji.
Jak zrobić drożdżówki z pistacjami?
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie z wody i mąki zrobiłam zasmażkę, dzięki której ciasto jest dłużej świeże i zachowuje wilgotność.
- Gdy pasta zacznie przypominać konsystencją budyniu, trzeba odstawić ją do wystudzenia.
- Następnie mleko z cukrem i masłem podgrzałam w garnku, aż do rozpuszczenia tłuszczu. Gotową mieszaninę odstawiłam do wystygnięcia. Można przyspieszyć schładzanie, wkładając rondelek do miski z zimną wodą.
- Do miski robota kuchennego wsypałam przesianą mąkę i suszone drożdże. Na małych obrotach wymieszałam składniki. W trakcie mieszania dodałam wystudzoną zasmażkę i dolałam wystudzone słodkie mleko z masłem.
- Po minucie mieszania zwiększyłam obroty i dodałam rozkłócone jedno jajko z żółtkiem. Ciasto drożdżowe mieszałam przez około 3 minuty, aby rozwinęła się siatka glutenowa w cieście.
- Na koniec dosypałam szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.
- Następnie z misy robota zebrałam ciasto i uformowałam je w zwartą kulę na omączonej stolnicy lub blacie kuchennym.
- Ciasto przełożyłam do szklanego naczynia oprószonego delikatnie mąką i odstawiłam do wyrośnięcia na maksimum półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
- Ciasto przełożyłam na posypany mąką blat i przy pomocy wałka rozwałkowałam na kształt prostokąta.
- Na rozwałkowanym cieście cienko rozsmarowałam pastę pistacjową, posypałam cukrem i zwijałam od dłuższego boku ciasto na pistacjanki. Przy pomocy nitki dentystycznej pokroiłam bułeczki na równe porcje. Mogą mieć po 3 cm.
- Następnie pistacjanki ułożyłam w na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik należy rozgrzać do 175° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
- W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, bułeczki przykryłam zwilżoną ściereczką, aby nie wyschły i mogły jeszcze wyrosnąć.
- Przed włożeniem do piekarnika pistacjanki posmarowałam rozmieszanym jajkiem z mlekiem.
- Domowe ciasto drożdżowe z pistacjami piekłam przez około 15 minut. Do momentu aż wierzch będzie zarumieniony, a wbita wykałaczka w środek ciasta pozostanie sucha.
- Upieczone pistacjanki odstawiłam do wystudzenia, a następnie posmarowałam serkiem śmietankowym i oprószyłam rozkruszonymi w moździerzu lub drobno posiekanymi pistacjami.
Czytaj także: Wyrośnięty placek ze śliwkami na dużą blachę. Poznaj przepis na maślane ciasto pachnące cynamonem
Sposób podania drożdżówek z pistacjami
Domowe drożdżówki z pistacjami często robię z tego samego ciasta, jakie używam do ślimaczków cynamonowych. Proponowane przeze mnie ciasto jest świetną bazą do wypieków z owocami i bakaliami. Upieczone pistacjami można także obficie polać lukrem cytrynowym i oprószyć zmielonymi orzechami pistacjowymi. Drożdżówki znakomicie smakują z kubkiem rozgrzewającej herbaty z imbirem lub filiżanką aromatycznego espresso. Deser można podać w ramach rodzinnego podwieczorku lub podać jako słodkie drugie śniadanie dzieciom do szkoły. Drożdżówki z pistacjami można połączyć także ze smażoną skórką pomarańczową, która nada ciastu dodatkowej świeżości.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?