Lekkie jak chmurka i chrupiące ciasteczka z migdałów. Idealne na święta i dla osób na diecie bezglutenowej

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Szybkie i bezglutenowe ciasteczka z migdałów to pomysł na święta
Szybkie i bezglutenowe ciasteczka z migdałów to pomysł na święta Getty Images
Słodkości z migdałów to specjalność portugalskiej kuchni. Te ciasteczka robi się błyskawicznie. Są lekkie jak płatki śniegu, słodkie, chrupiące, pachną wanilią i pomarańczami. Idealne na święta, również dla osób, które nie tolerują glutenu.

W skrócie

Pola pełne kwitnących migdałowców, które wyglądają jak ośnieżone, to jedna z cech charakterystycznych dla portugalskiego Algarve. Jest z nimi związana bardzo romantyczna legenda, wywodząca się z czasów, gdy popularna obecnie, turystyczna destynacja, nosiła nazwę Al-Gharb i znajdowała się we władaniu Maurów. Młody książkę Ibn-Almuncin pojął za żonę księżniczkę z dalekiej północy, która po przybyciu do zamku męża cały czas chodziła smutna. Jak się okazało, tęskniła za śnieżnym krajobrazem, który znała ze swoich rodzinnych stron. Książę, aby ją rozweselić, wpadł na pomysł zasadzenia przed zamkiem drzew migdałowych, które potem przyjęły się w całym regionie. Nic dziwnego, że słodycze z migdałów są znakiem rozpoznawczym portugalskiej kuchni. Jest ich całe mnóstwo, a ciasteczka, które proponuję poniżej, to chyba najprostsza propozycja zainspirowana portugalską miłością do migdałów.

Portugalskie ciastka z migdałów na święta

Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 30 ciasteczek
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
  • 100 g mąki migdałowej
  • jajko
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • kilka kropli olejku pomarańczowego

Jak przygotować najprostsze ciastka z migdałów?

  1. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmieszałam mąkę i jajko z ekstraktem waniliowym, olejkiem pomarańczowym i cukrem.
  3. Uformowałam małe kuleczki, które obtoczyłam w płatkach migdałowych. Spłaszczyłam je widelcem.
  4. Ułożyłam ciasteczka na papierze do pieczenia i piekłam 20 minut.
od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Lekkie jak chmurka i chrupiące ciasteczka z migdałów. Idealne na święta i dla osób na diecie bezglutenowej - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl