W dniach 8 - 11 kwietnia we Wrocławiu odbyła się 26. edycja Międzynarodowego Konkursu Czterech Miast:
- Wrocław,
- Tapolca,
- Stadthagen,
- Carcassonne.
Uczniowie w mieszanych zespołach rywalizowali w zawodach gastronomicznych. Kategorie były dwie: kucharz oraz kelner. Ich zmagania obserwowało jury, które zwracało uwagę nie tylko na smak przygotowanych potraw, ale także na sposób ich podania i prezentację. Ocenom podlegały także praca kelnerów oraz ich znajomość restauracyjnej etykiety.
Zobacz zmagania uczniów w galerii zdjęć >>
- Pierwsza edycja konkursu odbyła się w roku 1996 przy współpracy szkół we Wrocławiu i Niemczech. Konkurs ma na celu pokazanie przez uczniów swoich umiejętności kucharskich oraz kelnerskich oraz pracę w grupie - mówi Małgorzata Frydel, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Rywalizowali o tytuł najlepszego kucharza i kelnera
Konkurs cieszy się wśród uczniów sporym zainteresowaniem. Jest świetną okazją do sprawdzenia swoich gastronomicznych umiejętności.
- Konkurs był świetnym ale też wymagającym przeżyciem. Początkowo trudno było przełamać barierę językową z moim partnerem z drużyny. Po szkole chciałbym założyć własny biznes foodtruckowy - mówi Mikołaj Matusik, uczeń 4 klasy Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Wyniki konkursu gastronomicznego we Wrocławiu
W kategorii kelnerskiej wrocławscy uczniowie stanęli na wysokości zadania:
- Złote medale za najlepszy koktajl trafiły do zespołu Polska-Francja, a za najlepszą obsługę gości nagrodzono duet Polska-Niemcy.
- Srebrne medale za najpiękniejsze stoły oraz za najlepszą współpracę otrzymała drużyna Polska-Niemcy.
- Brązowe medale za najlepszy koktajl dla Polska-Niemcy, za najpiękniejszy stół (Polska-Francja) oraz za najlepszą współpracę (Polska-Francja).
Kucharze również zaprezentowali się fantastycznie:
- Złote medale za najlepsze danie główne i za najlepszy deser otrzymali uczniowie z Polski i Niemiec.
- Srebrne medale za najlepszą przystawkę i danie główne trafiły do drużyny Polska-Francja. Za najlepszą współpracę nagrodzono kucharzy z drużyny Polska-Niemcy.
- Brązowe medale za najlepszy deser otrzymał duet Polska-Francja i za najlepszą współpracę dla Polski i Francji.
Dodatkowo, zostało przyznane pierwsze miejsce za całość pracy. Zespół, który wygrał to Niemcy z Węgrami.
Zobacz zmagania uczniów w galerii zdjęć >>
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?