Wrocławski robot przygotowuje jedzenie jak z restauracji

Adriana Boruszewska
Adriana Boruszewska
Bistrorobot
Bistrorobot Paweł Relikowski, Polska Press
Wystarczy wybrać danie, zapłacić kartą lub telefonem, poczekać 3-4 minuty i wyciągnąć gotowe danie. Potrawy są świeże, bez konserwantów i ... jak z restauracji. Tak działa Bistrobot, czyli maszyna z gotowymi daniami, którą stworzyli absolwenci Politechniki Wrocławskiej.

Lasagne, wołowina po seczuańsku, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, sajgonki i burrito z mięsem - te dania serwuje Bistrobot, z którego mogą korzystać studenci w budynku D-1 Politechniki Wrocławskiej.

Robot, którego pomysłodawcami są absolwenci uczelni, przygotowuje dania w niecałe 4 minuty. Podawane są one w ekologicznych opakowaniach i z drewnianymi sztućcami.

Dania o gramaturze od 200 do 350 gramów przyrządza szef kuchni krakowskiej firmy Meating Point. Tuż po ich ugotowaniu potrawy są poddawane procesowi tzw. szokowego mrożenia (najpierw potrawa jest zamrażana do temperatury - 100 stopni Celsjusza, by po godzinie osiągnąć temperaturę - 20 st. Celsjusza) i do momentu ich wyboru w automacie utrzymywane w temperaturze -20 stopni Celsjusza. Gdy klient wybiera danie, to Bistrobot podgrzewa je w specjalnej hybrydowej komorze grzewczej. To właśnie ten system, zdaniem twórców, jest sercem całego robota. - Używamy tu promienników mikrofalowych z rezonansową komorą, która jest dopasowana specjalnie do tych posiłków. Drugim elementem systemu rozmrażania są promienniki podczerwieni, które działają tylko i wyłącznie na danie, a nie na powietrze wokół niego - tłumaczy skomplikowany system Wojciech Jopek, koordynator projektu z firmy FoodRobotics.

W Bistrobocie wszystkie posiłki są przechowywane w temperaturze - 20. stopni Celsjusza, a automat może pomieścić nawet 240 porcji. - Dania w Bistrobocie mogą być przechowywane nawet 3 miesiące. My jednak chcemy, by nie stały tam dłużej niż trzy tygodnie - zaznacza Jopek.

Potrawy z robota tanie nie są, bo np. wołowina po seczuańsku kosztuje 18,10 zł, a pierogi z mięsem (6 sztuk) 12,40 zł. Za trzy sajgonki zapłacimy 16.60 zł, za burrito z mięsem 15,45 zł, za lasagne 15,20 zł, a za pierogi ruskie 10.70 zł. - Nie zgadzam się z tym, że dania są drogie. To są dania restauracyjne, a nie fast-food. Uważam, że 18 zł za 300 gramów wołowiny to dobra cena - przekonuje Wojciech Jopek i dodaje, że konstruktorzy cały czas mają kontrolę nad maszyną i w każdej chwili mogą usunąć awarię.

W tej chwili Bistrobot jest jeden. Na Politechnice Wrocławskiej. Jednak jego konstruktorzy mają już zlecenia na kolejnych pięć. Jak mówią, zainteresowane są nim nie tylko uczelnie czy korporacje, ale także i szpitale.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wrocławski robot przygotowuje jedzenie jak z restauracji - Gazeta Wrocławska

Komentarze 8

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

c
co...
Niesamowite, automatyczna mikrofalówka. Brawo, epokowy wynalazek!
D
Daniel
jak widać
k
komentarza
eh :)
:-)
Właśnie do ciebie dotarła informacja, o której mówiono ponad dekadę temu przy okazji coraz większej liczby robotów w fabrykach.
w
wroclawianin
to nie zadne jedzenie restauracyjne tylko odmrazane zarcie fast food. Czyli jak na odmrazane zarcie to drogie i bez wartosci odżywczych... beznadzieja
y
ynteligent
robot do sprzatania, robot do gotowania...no niedlugo niektore osoby beda zbedne :D
z
zajrzyjcie na asp
do pracowni komunikacji wizualnej, niech ktoś wam zrobi bardziej czytelne, nowoczesne i eleganckie UI
J
Janusz
takze politechnika jest 40 lat do tylu
Wróć na i.pl Portal i.pl