Trzebinia. Kupił wędlinę, która świeci. To nic złego twierdzi producent

Sławomir Bromboszcz
Sławomir Bromboszcz
Pan Tomasz z Trzebini mocno się zdziwił, gdy jego ulubiona kiełbasa zaczęła w nocy świecić. Do tej pory uważał, że problem ten dotyczy tylko tych najtańszych wyrobów.

Mężczyzna jest koneserem wędlin, zawsze sięga po te z górnej półki. Nigdy nie przypuszczał, że płacąc 50 zł za kg, trafi mu się taki „rarytas”. W czwartek (8 lutego) wybrał się na zakupy do Lidla w Trzebini. Jak zwykle do koszyka włożył opakowanie ulubionego kindziuka z czosnkiem.

- Zawsze sprawdzam, czy opakowanie jest hermetycznie zamknięte i termin spożycia nie minął - podkreśla.

Wieczorem włączył telewizor, by oglądać mecz. W międzyczasie zabrał się za przygotowanie kolacji. Pokroił chleb, posmarował go grubą warstwą masła i chciał położyć kilka plasterków kindziuka.

- Wtedy błysnęło mi coś przed oczami. Przyjrzałem się bliżej, część wędliny mieniła się na zielono - relacjonuje.

Natychmiast stracił apetyt, wyrzucił wszystko. Rano zdenerwowany zadzwonił do redakcji „Gazety Krakowskiej” i opowiedział o swoim nieudanym zakupie. Nasi dziennikarze wybrali się więc do Lidla i kupili ten sam produkt. Po otwarciu opakowania, wędlina faktycznie świeciła, a dokładniej jeden duży kawałek mięsa po środku każdego plasterka. Wyglądało to, jakby ten właśnie fragment mięsa przed produkcją ktoś zanurzył we fluorescencyjnym płynie.

Wędliny trafiły pod lupę

Z wędliną w poniedziałek poszliśmy do chrzanowskiego sanepidu. Gdy powiedzieliśmy, co za pakunek przynieśliśmy w reklamówce, nikt się nie zdziwił. Jak się okazuje, ludzie często przychodzą tu z podobnymi sprawami. Nie wszyscy decydują się na złożenie oficjalnej skargi.

Próbkę świecącego kindziu-ka próbowaliśmy zostawić do analizy. Odmówiono jednak, tłumacząc, że produkt jest rozpakowany i że próbki mogą być pobierane tylko z nieotwartych wcześniej tacek. Inspektorzy sanepidu wybrali się więc do sklepu i pobrali pięć próbek tej samej partii do badań laboratoryjnych.

- W zakresie cech organoleptycznych i mikrobiologicznych nie stwierdzono nieprawidłowości - mówi Jacek Żak, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie.

Dlaczego wędliny świecą?

Na to pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Zjawisko to może być związane z zakażeniem bakteriami.

- Bardziej prawdopodobne jest jednak to, że fluorescencję mogą powodować dodatki chemiczne do żywności i związane z nimi przemiany w barwnikach w mięsie - wyjaśnia Jacek Żak.

Według producenta wędliny - firmy Balcerzak to... prawa fizyki. Tłumaczą to dość skomplikowanie: „Włókna mięśniowe w mięśniach są rozmieszczone w sposób uporządkowany. Owe struktury leżą w skali długości fal światła, które w konsekwencji załamuje się na nich. Dlatego mięsień często się mieni i opalizuje. Skrystalizowana sól może ten efekt jeszcze wzmocnić” - informuje Dorota Kruk, pełnomocnik ds. jakości w firmie Balcerzak.

- Dziwnie mieniące się wędliny widziałem wielokrotnie. Ten kindziuk jednak się nie mienił, on po prostu świecił na zielono - mówi pan Tomasz.

Bez odpowiednich badań laboratoryjnych nie można jednak jednoznacznie stwierdzić, co w tym przypadku jest tego przyczyną. Tak samo nie można ocenić, czy zjedzenie tej wędliny byłoby szkodliwe dla zdrowia.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Gazeta Krakowska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Trzebinia. Kupił wędlinę, która świeci. To nic złego twierdzi producent - Gazeta Krakowska

Komentarze 34

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aga
Dziś otworzyłam paczkę z tym rarytaskiem a tu zielone kawałki, tylko dużo mniejsze, pewnie rozdrobnili żeby bylo trudniej zauważyć. Niestety nie idważę się tego zjeść. A miała być taka pyszna kanapeczka z chrzanem.
B
Balerina
Dlaczego sanepid nie wykonał analizy chemicznej? Przecież mogły być szkodliwe dla zdrowia składniki chemiczne lub w zbyt dużej ilości.
m
malkontent
bardzo ładnie kupujecie dziadostwo w supermarketach, znajomi wyjechali na wczasy i po przyjeżdzie zpałaszowali w środku nocy łososia z lidla wędzonego dwa tygodnie przeterminowanego BEZ KONSEKWENCJI..bardzo zdrowa żywność z lidla pełna bardzo zdrowej chemi..
W
W dupach
nie dość,że kiełbasa, to jeszcze masło
A
ADAM
Zamarynowane było w AMFETAMINIE
A
Artur
Rozrzutny Skubany nie dość że kiełbasa za 50zł to jeszcze grubo masłem smaruje :-D
G
Gość
Pewnie była zrobiona ze świetlików,
c
czytelnik

ciekawe czy ten producent Balcerzak i jego rzeczniczka jedzą takie g....o

W
Wyklęty
Prześwietlić firmę Balcerzak !
L
Lol
Za takie "numery" w Czechach,Szwecji to producent był by zmuszony albo zapłacić astronomicznej wielkości grzywnę albo zamknąć działalność.
K
Karol
Takie państwowe urzędy jak Sanepid i podobne są "odporne" na skargi konsumentów i z reguły bagatelizują problem. W Lidlu przykładowo biorąc ryby pakowane próżniowo są tak chemicznie zatrute,że nie powinne być dopuszczone do sprzedaży, podobnie mięso drobiowe w innych dużych centrach handlowych.
Handlowcy robią często numery z wydłużaniem terminów ważności, ale to już kolejne przykłady.
x
xymox
producenta przepakowywano produkty po terminach. Pamięta Kolega-Internauta?
Nawet filmiki z ukrytej kamerki się pojawiały w mediach....
Dalej, widziałem już takie "płukanki" wędlin środkami chemicznymi w POLSKICH sieciach handlowych, widziałem już dostarczane kierownikom POLSKICH sklepów przez Przedstawicieli Handlowych POLSKICH producentów nowe etykiety produktowe celem Ich zamiany na przeterminowanych słoiczkach z POLSKIMI ogórkami....
NIECH KOLEGA- INTERNAUTA NIE WSTAJE W TEN SPOSÓB Z KOLAN BO TO NIE DZIAŁA.
B
Bejmo
To teraz przestańcie ujadać na mysliwych, ja robie sobie sam kiełbasę 100% mięsa i przyprawy i co kiełbasa moze leżeć rok i co najwyżej wyschnie. Jak ja się cieszę, że nie musze tego chłamu ze sklepu jeść....
P
Polacy pobudka
to sami będziecie świecić w nocy.
r
rozsadek
Masło jest zdrowe tylko ludzie źle łączą produkty.
Wróć na i.pl Portal i.pl