Trifle z serialu „Przyjaciele”, pieczeń z „Outlandera”. Książki kucharskie inspirowane serialami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Z serialu „Przyjaciele” zapadł w pamięć między innymi pewien oryginalny deser. Trifle z wołowiną przyrządziła Rachel Green.
Z serialu „Przyjaciele” zapadł w pamięć między innymi pewien oryginalny deser. Trifle z wołowiną przyrządziła Rachel Green. materiały prasowe HBO/materiały prasowe wydawnictwa Prószyński i Spółka
Trifle z wołowiną, czyli deser od Rachel Green potrafił spędzić sen z powiek niejednemu widzowi serialu „Przyjaciele”. Fani „Outlandera” i czytelnicy serii powieści o Claire Randall marzyli o spróbowaniu pieczeni wołowej z rozmarynem, zaserwowanej na uczcie po ślubie ze szkockim wojownikiem Jamiem Fraserem, a wielbiciele „Rancza” o pierogach przyrządzanych przez Kazimierę Solejuk. Przyjrzeliśmy się najciekawszym książkom kulinarnym, inspirowanym serialami i filmami. To zresztą ciekawy pomysł na świąteczny prezent.

Można powiedzieć, że w ostatnich latach przeżywamy „złoty wiek” seriali i filmów. Nas szczególnie zaintrygowały książki kucharskie stworzone na podstawie popularnych produkcji. Fani „Gry o tron” jeszcze niedawno mogli dostać w sklepach oficjalną publikację „Uczta lodu i ognia” autorstwa Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer, ze wstępem George’a R.R. Martina (niestety jest już niedostępna). Znalazł się w niej między innymi przepis na pieczonego kurczaka w miodzie i placuszki z jabłkami.

Kolejną, ciekawą publikacją z przepisami, która szybko się wyprzedała, jest „Książka kucharska rodziny Soprano”, wypełniona recepturami na dania znane ze słynnej produkcji. W głównej mierze opisano tu potrawy neapolitańskie, serwowane w restauracji Nuovo Vesuvio. Warto też wspomnieć o „Kuchni Filmowej” Pauliny Wnuk z przepisami na dania z takich hitów, jak „Pulp Fiction”, „Amelia” czy „Seks w wielkim mieście”, dziś dostępnej co najwyżej na internetowych aukcjach.

Gotowanie w gronie „Przyjaciół”

Fani wspomnianego już serialu „Przyjaciele” mogli słyszeć o nieoficjalnej publikacji - „Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu Przyjaciele”. W słynnej produkcji prym w kuchni wiodła Monica Geller (w tej roli Courteney Cox), która pracowała w gastronomii. To ona przygotowywała obiad na Święto Dziękczynienia dla paczki przyjaciół zgodnie z ich upodobaniami, a po zerwaniu z Richardem wpadła w manię gotowania dżemu.

Pozostali bohaterowie serialu również mieli swoje kulinarne momenty, np. Rachel (w tej roli Jennifer Aniston) i Chandler (Matthew Perry) zajadali się sernikiem nowojorskim, a Joey (Matt LeBlanc) uwielbiał swoją pizzę special, będącą zestawem dwóch placków. Phoebe (Lisa Kudrow) preferowała z kolei wegetariańskie potrawy. Serialowe przepisy trafiły do nieoficjalnej książki kucharskiej. Recepturę na trifle Rachel znajdziecie na końcu artykułu.

Kuchnia obcej z serialu „Outlander”

Powieści Diany Gabaldon, na podstawie których powstał scenariusz serialu „Outlander”, wypełnione są daniami podawanymi w różnych stuleciach, obszarach geograficznych i świadczących o majętności mieszkańców danych rejonów. To opowieść o Claire Randall (w tej roli Caitriona Balfe), która za sprawą tajemniczego kręgu kamieni w Szkocji przenosi się w czasie do XVIII wieku. Tam spotyka swojego przyszłego męża Jamiego Frasera (granego przez Sama Heughana). Ich losy i miłość będą napędzać fabułę kolejnych powieści Diany Gabaldon i odcinków serialu. W książce „Kuchnia obcej” Theresy Carle-Sanders mamy proste i tanie szkockie dania, ale też sposoby na posiłki historyczne, serwowane w Lallybroch, np. zupę cock-a-leekie.

Z serialu „Przyjaciele” zapadł w pamięć między innymi pewien oryginalny deser. Trifle z wołowiną przyrządziła Rachel Green.

Trifle z serialu „Przyjaciele”, pieczeń z „Outlandera”. Ksią...

Pierogi z Wilkowyj

Na rynku można również znaleźć książki kulinarne nawiązujące do naszych rodzimych seriali. Jedną z nich jest publikacja „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej. Wilkowyje. Przepisy na najlepsze pierogi!”. Aktorka Katarzyna Żak, wcielająca się w postać Kazimiery Solejuk, przedstawia w niej różne receptury na danie, które ściśle wiążę się z odtwarzaną przez nią postacią. W książce znajdują się też przepisy ujmujące pierogi w nowoczesny sposób, ale nie brakuje także sposobów na pyzy, kopytka i knedle. Świetna lektura dla miłośników serialu „Ranczo” i tradycyjnej polskiej kuchni.

Ciekawą propozycją dla widzów serialu „Stulecie Winnych” jest z kolei książka „Przysmaki rodziny Winnych”. Autorka opowieści o Winnych - Ałbena Grabowska – zebrała w niej przepisy podawane w rodzinie jej bohaterów. Znajdziemy tu aż 80 receptur na przetwory, nalewki i inne smakołyki, które znajdowały się w kuchni Bronisławy Winnej.

Gotować jak Babish

Miłośnicy gotowania inspirowanego filmami z wypiekami na twarzy śledzą poczynania Andrew Rei na kanale na Youtube „Binging with Babish”. Jego książka „Filmowe menu. Przewodnik kulinarny dla miłośników kina” zawiera receptury między innymi na desery z filmu „Czekolada”, pobudzającą wyobraźnię kanapkę z „Kiedy Harry poznał Sally” i ślimaki z „Pretty Woman”. Ta książka pomoże Wam przygotować dania na niejeden wieczór filmowy.

Sprawdź przepis z serialu „Przyjaciele”

Trifle Rachel

Porcje: 4-6
Czas: 25 minut

Schładzanie: minimum 1 godzina

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 36% schłodzonej
  • 2 szklanki puddingu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutelli)
  • 500 g miękkiego ciasta biszkoptowego, pokrojonego w nieduże kawałki
  • 1/2 szklanki dżemu malinowego
  • świeże maliny
  • listki mięty, do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietanę i zacznij ją ubijać przy pomocy ręcznego miksera lub robota kuchennego na średnich obrotach. Zwiększ obroty i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźny ślad. Przykryj miskę folią spożywczą i przełóż do lodówki.
  2. W miseczce wymieszaj dokładnie wiórki kokosowe z nutellą.
  3. Na dnie dużego szklanego naczynia wyłóż połowę biszkoptów. Na biszkoptach rozsmaruj łyżką połowę dżemu malinowego.
  4. Na to wyłóż połowę puddingu, a na wierzchu rozsmaruj połowę kremu czekoladowego z kokosem.
  5. Teraz wsyp garść malin i powtórz wszystkie czynności, począwszy od warstwy biszkoptów.
  6. Gotowy deser wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, optymalnie na całą noc.
  7. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Prószyński i Spółka.

Zobacz inne artykułu kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl