TŁUSTY CZWARTEK 2018: kiedy jest tłusty czwartek? pączki - przepisy na tłusty czwartek, co upiec na tłusty czwartek [Pączki - przepisy]

aka
Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 25g drożdży świeżych, 1/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka soli, skórka z pomarańczy i limonki, 100 g zimnego masła, olej rzepakowy do smażenia ok. 3-4 szklanekPrzygotowanie:Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać palcami. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, miejsce na godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę przykryte bawełnianym ręcznikiem.W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.Lukier cytrynowy:Składniki:200-250 g cukru pudru, 2-3 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżek ciepłej wodyPrzygotowanie:Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki. Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).Michał Rapeła
Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 25g drożdży świeżych, 1/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka soli, skórka z pomarańczy i limonki, 100 g zimnego masła, olej rzepakowy do smażenia ok. 3-4 szklanekPrzygotowanie:Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać palcami. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, miejsce na godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę przykryte bawełnianym ręcznikiem.W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.Lukier cytrynowy:Składniki:200-250 g cukru pudru, 2-3 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżek ciepłej wodyPrzygotowanie:Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki. Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).Michał Rapeła Mariusz Kapała
TŁUSTY CZWARTEK 2018: Już niedługo tłusty czwartek - będziemy zajadać się pączkami i faworkami. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy na pączki. Przepisy na pączki wegańskie, pączki Magdy Gessler, pączki z konfiturą różaną i wiele innych znajdziecie w galerii zdjęć.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl