Tak karmią w szpitalach na Pomorzu, ale i w Polsce. Co jedzą polscy pacjenci?
Żywienie w szpitalach ma tylu samo zwolenników co przeciwników. Kontrowersyjna kuchnia prosto ze szpitalnego korytarza, stołówka w uniwersyteckim kompleksie szpitali, czy po prostu posiłki podawane do łóżka. Jedzenie serwowane w szpitalach wywołują różne skojarzenia.
A jak jest na Pomorzu?
- Na początku było ok, leżałam miesiąc, to jak tylko słyszałam, że jadą posiłki, to sama mówiłam, że nie będę jadła, nic mi nie podchodziło, nawet woda niegazowana była słodka w smaku - mówi jedna z czytelniczek "Dziennika Bałtyckiego".
Pacjenci pomorskich szpitali zgodni są jednak w opinii, że to, czy kuchnia w szpitalu smakuje, zależy od własnych preferencji, a niekiedy od tego, czy dane posiłki w trakcie pobytu w placówce medycznej możemy spożywać, czy też nie. Taką decyzję podejmuje lekarz.
Jak informuje Państwowy Instytut Medyczny MSWiA, od 1 stycznia 2021 roku istnieje obowiązek wykonywania przesiewowej oceny stanu odżywiania u każdego pacjenta przyjętego do szpitala.
Według MSWiA, w karcie informacyjnej leczenia szpitalnego powinien znaleźć się także zapis, wykonany przez lekarza lub dietetyka, dotyczący rodzaju zalecanej diety do zastosowania w okresie poszpitalnym.
Państwowy Instytut Medyczny przygotował również listę diet, które zalecane są pacjentom w zależności od schorzenia
I tak na stronie PIM MSWiA możemy znaleźć:
- Dieta podstawowa.
- Dieta lekkostrawna.
- Dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
- Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych.
- Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu.
- Dieta eliminacyjna hipoalergiczna.
- Dieta płynna.
- Dieta niskosodowa.
- Dieta niskobiałkowa.
- Dieta bezglutenowa (dieta specjalna).
- Dieta dla kobiet karmiących (dieta specjalna).
- Dieta dla kobiet ciężarnych (dieta specjalna).
- Dieta eliminacyjna (dieta specjalna).
- Dieta niskopurynowa (dieta specjalna).
- Dieta wegetariańska (dieta specjalna).
- Dieta niskoalicylanowa (dieta specjalna).
- Dieta dziecięca.
- Żywienie pacjenta w okresie okołooperacyjnym.
Należy pamiętać, że od opisanych przez ministerstwo dietach mogą wystąpić wyjątki, bowiem wszystkie posiłki konsultowane są indywidualnie z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.
Program "Dobry posiłek w szpitalu". Co zmienia pilotażowy projekt Ministerstwa Zdrowia?
27 września 2023 roku z mocy rozporządzenia wszedł w życie pilotażowy program Ministerstwa Zdrowia "Dobry posiłek w szpitalu". Zgodnie z założeniami projektu w szpitalach będą przygotowywany jadłospis dla pacjentów przez dietetyka na co najmniej 7 dni, a placówki medyczne przeznaczą na wyżywienie pacjenta o 25 zł więcej niż do tej pory (przed zmianą było to niespełna 20 zł).
Celem tego projektu jest podniesienie poziomu wiedzy o żywności i sposobie żywienia sprzyjającym zdrowiu świadczeniobiorcy przez świadczenia opieki zdrowotnej w postaci porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego żywienia pacjentów w szpitalach.
W jadłospisie przygotowanym przez dietetyka na potrzeby szpitala powinny znaleźć się informacje o:
- Rodzaju posiłku i składzie produktów.
- Dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej diet z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli w 100 g i porcji posiłki.
- Sposobie obróbki.
- Obecności alergenów.
Zalecenia do programu "Dobry posiłek w szpitalu" zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka..
Jak karmią w pomorskich szpitalach? Takie zdanie mają czytelnicy "Dziennika Bałtyckiego"!
- Ja się nie będę wypowiadać, gdy byłam w szpitalu, ale powiem tyle, że dobrze, iż miałam ze sobą bochenek chleba - mówi jedna z czytelniczek.
Inna z pacjentek wspomina, jak jednego dnia otrzymała kompot truskawkowy, a następnego dnia na bazie tego kompotu podano jej zupę z łazankami.
- Pomimo krążących od lat stereotypów na temat wyżywienia w szpitalu, powiedzmy sobie jasno, wiele się zmieniło w tej materii i obecnie jedzenie, które jest podawane w szpitalu, jest jedzeniem, którego co poniektórzy nie mają nawet we własnym domu - mówi jeden z czytelników.
Co podawane jest w szpitalnym menu? Zobaczcie zdjęcia posiłków z pomorskich szpitali i nie tylko!
Sonda "Dziennika Bałtyckiego"
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody
- Dwóch ukraińskich żołnierzy zadźganych nożem w Niemczech. Sprawcą... Rosjanin
- QUIZ Test MultiSelect 2024 - oto legendarny test do policji. Zmora rekrutacji!
- Sytuacja na froncie wschodnim coraz gorsza. Moskwa świętuje mały sukces