Myślisz, że zdrowo się odżywiasz? Przeczytaj ten artykuł.

Mówi się, że jedzenie warzyw i owoców to samo zdrowie. Niestety nie do końca pokrywa się to z prawdą. To czy dany produkt jest naprawdę zdrowy, w dużej mierze zależy od sposobu jego uprawy. W masowej produkcji używa się często szkodliwych związków, dlatego w trakcie zakupów w supermarketach i miejscach, w których kupujemy produkty nie do końca wiadomego pochodzenia, warto pamiętać jakich warzyw i owoców należy się wystrzegać.

Amerykańska organizacja EWG co roku przeprowadza badania owoców i warzyw pod kątem ilości zawartych pestycydów i publikuje dwie listy. CLEAN FIFTEEN czyli "Czysta piętnastka" zawiera produkty, do produkcji których nie stosuje się szkodliwych chemikaliów. DIRTY DOZEN zwana "Parszywą dwunastką", to warzywa i owoce, które zawierają największą ilość szkodliwych substancji. Nie oznacza to, że produkty z parszywej 12 są szkodliwe same w sobie. Są to warzywa i owoce, do których produkcji dozwolone jest używanie pestycydów, więc kupując je w miejscach niesprawdzonych, narażamy się na spożycie trujących związków. Owoce i warzywa z tej właśnie listy warto kupować u lokalnych dostawców albo z ekologicznych upraw. Zobaczcie co znalazło się na listach.

Czysta 15:

Grejfrut
Groszek
Kapusta
Awokado
Cebula
Bakłażan
Szparagi
Kalafior
Kukurydza (z ekologicznych, niezmodyfikowanych genetycznie upraw)
Czereśnie
Mango
Kiwi
Ananas
Melon miodowy
Melon cantaloupe

Parszywa 12:

Truskawki
Szpinak
Nektarynki
Jabłka
Brzoskwinie
Gruszki
Wiśnie
Winogrona
Seler naciowy
Pomidory
Papryka
Ziemniaki