Poznaj przepis na wyborny mazagran, tylko dla dorosłych. Najpopularniejsza kawa na zimno w przedwojennej Polsce. Idealna na ciepłe wieczory

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Mazagran to kawa z lodem i koniakiem, ale zamiast niego można dodać także rum.
Mazagran to kawa z lodem i koniakiem, ale zamiast niego można dodać także rum. 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Mazagran to chłodzący napój na bazie kawy i mocnego alkoholu, który przed wojną można było kupić w każdej szanującej się restauracji czy kawiarni. Najczęściej serwowano go z rumem lub koniakiem, dodawano cukier oraz kostki lodu. Wypróbuj nasz przepis na mazagran i racz się przedwojennym napojem.

W skrócie

Mazagran nie tylko chłodził, ale również pobudzał dzięki kawie. Kilka dodatkowych procentów sprawiało, że czas mijał w milszym nastroju. Nic dziwnego, że ciepłym popołudniem czy wczesnym wieczorem w warszawskich lokalach można było zobaczyć mnóstwo gości raczących się mazagranem. Ze źródeł Archiwum Państwowego w Warszawie, możemy się np. dowiedzieć, że w latach 30. XX w. kawiarniach mazagran kosztował ok. 1 zł. Był więc niewiele droższy od zwykłej czarnej kawy, za którą trzeba było zapłacić ok. 80 groszy. Dla kontekstu dodajmy, że średnie miesięczne zarobki robotnika wynosiły w tym czasie ok. 100 zł (w przypadku mężczyzn i ok. 50 zł dla kobiet). Pracownicy umysłowi zarabiali ok. 280 zł, a pracownice ok. 170 zł. Wojskowi zaś, wśród których mazagran był najbardziej popularny, pobierali żołd w wysokości ok. 300 zł miesięcznie (dane pochodzą z "Małego Rocznika Statystycznego 1939").

Skąd nazwa tego napoju, będącego po prostu rodzajem kawy na zimno? Według legendy wzięła się od nazwy algierskiego miasta Mazagran, pod którym francuscy żołnierze stoczyli bitwę w 1840 roku. To właśnie stamtąd przywieźli przepis na wzmacniający napój do Francji. A stamtąd rozniósł się już po wszystkich europejskich stolicach. W „Lalce” Prusa raczył się nim nawet Wokulski.

Dziś znowu napijemy się mazagranu w wielu kawiarniach, ale równie łatwo możemy przyrządzić go w domu. Potrzebujemy jedynie dobrej, mocnej kawy, lodu, cukru oraz mocnego alkoholu. Oryginalnie do mazagranu dodawało się koniaku, ale istnieją także przepisy z rumem.

Mazagran – przepis na przedwojenną kawę na zimno z alkoholem

Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 ml mocnej kawy,
  • 100 ml koniaku,
  • cukier,
  • lód kruszony lub w kostkach.

Jak przygotować mazagran?

  1. Kawę zaparzyłam, a następnie zostawiłam do ostudzenia.
  2. Zimną kawę posłodziłam. Mazagran powinien być dość słodki, ale należy słodzić według własnych upodobań.
  3. Do kawy dodałam koniak, po czym wymieszałam.
  4. Przygotowałam dwie wysokie szklanki, napełniłam je lodem i rozlałam do nich mazagran.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Poznaj przepis na wyborny mazagran, tylko dla dorosłych. Najpopularniejsza kawa na zimno w przedwojennej Polsce. Idealna na ciepłe wieczory - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl