Oto lista potraw wielkanocnych, które przygotowują polskie gospodynie na święta. Jeśli brakuje Ci pomysłów, co przygotować na wielkanocny stół, skorzystaj z naszych wskazówek.
ZOBACZ LISTĘ POTRAW NA WIELKANOC
Co poza jajkiem i wypiekami można położyć na wielkanocny stół? Tego z pewnością nie powinno zabraknąć:
Biała kiełbasa surowa (na ciepło z wody, pieczona z cebulką)
Żurek, barszcz lub zupa chrzanowa (różne są zwyczaje w polskich domach)
Jajka na różne sposoby [np. w sałtakach, faszerowane]
Chleb (najlepiej ze święconki)
Wędzonka (kiełbasa, schab albo szynka)
Pasztet (najlepiej domowej roboty)
Zimne nóżki drobiowe, czyli kurczak w galarecie, lub wieprzowe
Roladki drobiowe z jajkiem w środku
Sałatki na bazie jajka i szynki
Na kolejnej karcie potrawy na słodko
Babka wielkanocna (drożdżowa lub piaskowa, wedle życzenia). Osobom, które nie przepadają za babką, polecamy wieniec drożdżowy albo po prostu keks z bakaliami.
[*] Sernik (tradycyjny z kruszonką lub z brzoskwinią)
[*] Makowiec
[*] Pascha
[*] Miodownik
[*]Wieniec drożdzowy
Pasta jajeczna z łososiem
Kotlety z jajkiem przepiórczym w środku
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Jajko z majonezem i chrzanem posypane szczypiorkiem
Sałtaka z brokułem - brokuły,jajka, ser feta i słonecznik