Połowa Polaków ocenia swój stan zdrowia jako dobry. "Niezależnie od wyników badań lekarskich"

Maciej Badowski
Maciej Badowski
- Znaczna część Polaków podejmuje aktywność fizyczną na zewnątrz, co należy ocenić jako pozytywny trend- tłumaczy ekspert.
- Znaczna część Polaków podejmuje aktywność fizyczną na zewnątrz, co należy ocenić jako pozytywny trend- tłumaczy ekspert. Konrad Kozłowski/ Polsk Press
Jak się okazuje ponad połowa Polaków ocenia swój stan zdrowia jako dobry. - Zdrowie to dla większości z nas przede wszystkim dobra kondycja organizmu oraz dobre samopoczucie. Zdecydowanie rzadziej jest natomiast kojarzone przez nas z prawidłowymi wynikami badań lekarskich- tłumaczy w rozmowie z nami ekspert.

Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" ponad połowa Polaków ocenia swój stan zdrowia jako dobry. - Tylko 7 proc. badanych przyznało, że jest on zły lub bardzo zły. Zdrowie to dla większości z nas przede wszystkim dobra kondycja organizmu (68 proc.) oraz dobre samopoczucie (63 proc.). Zdecydowanie rzadziej jest natomiast kojarzone przez nas z prawidłowymi wynikami badań lekarskich- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Ekspert wyjaśnia, że zdrowie stało się dla nas szczególnie ważne, a wszystko co pomaga nam w jego utrzymaniu zyskuje na znaczeniu. Czynnikami, które według nas na to pozwalają są: unikanie stresu i odpowiednia ilość ruchu (74 proc.) oraz właściwa dieta (63 proc.).

- Znaczna część Polaków podejmuje aktywność fizyczną na zewnątrz, co należy ocenić jako pozytywny trend- tłumaczy ekspert.

Połowa Polaków ocenia swój stan zdrowia jako dobry. "Niezale...

- Zaczęliśmy dostrzegać potrzebę holistycznego podejścia do naszego zdrowia skupiając się na odpowiedniej diecie, aktywności fizycznej, a także równowadze psychofizycznej. Efektem tego jest przykładanie większej wagi do regularnej aktywności fizycznej, która poprawia nasze samopoczucie oraz przyglądanie się temu, co ląduje na naszym talerzu- mówi Sieńczewski.

Większa świadomość wpłynęła także na częstsze eliminowanie niezdrowych produktów. - Aż 41 proc. Polaków wyklucza z diety cukier, stara się unikać sztucznych barwników, konserwantów i żywności wysokoprzetworzonej. Natomiast 32 proc. badanych Polaków zaczęło zwracać uwagę na to, by w diecie pojawiły się produkty bio/eko- wylicza.

Ankieta przeprowadzona przez Instytut Ochrony Zdrowia pokazała, że połowa z pytanych przyznała się do nabrania wagi - może to być nawet łącznie 76 milionów kg tkanki tłuszczowej więcej! Cała Europa, w tym Polska, boryka się ze spadkiem aktywności fizycznej, a zamknięte kluby fitness i siłownie przyspieszają nabieranie wagi i spadek odporności psychicznej.

- Dwie trzecie Polaków zauważyło spadek kondycji fizycznej w czasie pandemii. Bardzo podobny odsetek, a nawet nieco wyższy zauważył spadek swojej kondycji psychicznej. Z kolei do wzrostu masy ciała przyznało się w cudzysłowie ponad 50 proc. ankietowanych – mówi Tomasz Kobosz, lekarz, ekspert Instytutu Ochrony Zdrowia.

Aktualnie problem nadwagi lub otyłości dotyczy co drugiego mieszkańca naszego kraju – wynika z danych Ipsos zebranych na reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w ramach badania COVID 365+. W okresie pandemii aż 42 proc. Polaków przybrało na wadze średnio 5,7 kg. Przybieranie na wadze jest niezwykle niebezpieczne – prowadzi od zwykłego złego samopoczucia, po choroby wieńcowe, czy nawet depresję. A liczba kilogramów, jaką mogli łącznie nabrać Polacy przeraża.

- Eksperci WHO wyliczyli, że średni przyrost masy ciała w pandemii, w krajach Europy zachodniej to 2 kg. Proszę sobie wyobrazić, że po wynikach badań COVID 365+ w Polsce będzie to jakieś 76 milionów kilogramów tkanki tłuszczowej w skali całego kraju. Jeśli sobie zobrazujemy tę liczbę tkanki tłuszczowej jest to po prostu przerażające – grzmi Tomasz Kobosz. - Nadwaga i otyłość rujnują nasze zdrowie na wiele sposobów. Sprzyja udarom mózgu. zawałom serca, chorobom nowotworowym, osteoporozie a także depresji zaburzeniom lękowym.

Sieńczewski nie ukrywa, że dane dotyczące wzrostu masy ciała Polaków są niepokojące. - Tak jak wiemy, otyłość jest związana z szeregiem jednostek chorobowych, które mogą się rozwijać w przyszłości, w związku z tym, należy z tym jak najintensywniej walczyć- mówi.

Ekspert również potwierdza spadek poziomu aktywności fizycznej u znacznej części z nas. - Głównie wynika to z restrykcji, które pojawiły się w trakcie tej pandemii. Jednak bez wątpienia na plus należy zaliczyć to, że znaczna cześć szukała alternatywy, chociażby takiej, jak treningi online, które można wykonywać w domu. Znaczna część Polaków podejmuje aktywność fizyczną na zewnątrz, co należy ocenić jako pozytywny trend- tłumaczy.

- Podobnie sytuacja wygląda, jeżeli chodzi o nawyki żywieniowe. Niestety pandemia negatywnie wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe. Znaczna część osób obawiała się wychodzenia do sklepu, co skutkowało rzadszymi wizytami i kupowaniem produktów o dłuższej przydatności do spożycia, które to niejednokrotnie charakteryzują się gorszym wpływem na masę ciała- mówi i dodaje, że rozwiązaniem w trakcie tej pandemii były kateringi żywieniowe. - Przyszłościowo takie rozwiązanie wpływa na poprawę nawyków żywieniowych- mówi.

Co ciekawe, codziennie, pod drzwi Polaków dostarcza się ok. 160-180 tys. zestawów cateringu dietetycznego. 2020 rok był prawdziwym rollercoasterem dla branży cateringów dietetycznych. Na przemian odnotowywano spadki i wzrosty ilości zamówień diety pudełkowej. - Jednak nawet eksperci w branży nie spodziewali się tak optymistycznego scenariusza, który zapisał się w pierwszym kwartale 2021 r. na rynku cateringów dietetycznych- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press Przemysław Skokowski, CEO Dietly.pl.

- Dane nie kłamią i można śmiało powiedzieć, że Polacy pokochali dietę pudełkową i chętnie do niej zaglądają. Każdy w branży zastanawia się, jak będzie wyglądać „powrót do normalności” - z jednej strony na pewno chętniej będziemy wychodzić z przyjaciółmi na obiad, czy kolację do restauracji, jednak z drugiej strony dojdą nam np. czasochłonne dojazdy do biura i wieczorne przygotowywanie posiłków do pracy. Czy konsumenci będą chcieli zrezygnować z przyzwyczajeń do wygody i oszczędności czasu, która jest dla nich priorytetem przy decyzji o zakupie cateringu dietetycznego? Czas pokaże- tłumaczy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl