W skrócie
Aromatyczny sos pomidorowy do pizzy można uzyskać z gęstej passaty lub domowego przecieru pomidorowego. Taki sos pomidorowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodacie do niego połówki suszonych pomidorów. Dzięki temu zyska intensywnego smaku i wiele osób okrzyknie go najlepszym sosem, jaki jedli w życiu. Ponadto można go użyć do grzanek z mozzarellą albo dań z makaronem.
Sos pomidorowy do pizzy – szybki przepis
Liczba porcji: na 2 spody do pizzy.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 połówki suszonych pomidorów,
- 20 ml oliwy z oliwek,
- 5 g suszonej bazylii,
- 5 g suszonego oregano,
- 5 g suszonego tymianku,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- według uznania szczypta cukru.
Jak zrobić sos pomidorowy z przecieru do pizzy?
Przygotowanie:
- Na patelni z grubym dnem należy rozgrzać oliwę z oliwek. Trzy ząbki czosnku należy obrać i pokroić w kostkę. Czosnek należy podgrzewać na średnim ogniu, aż się delikatnie zarumieni.
- Następnie trzeba dodać przecier pomidorowy, suszoną bazylię, oregano i tymianek. Wszystkie składniki należy wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
- Pod patelnią należy zmniejszyć temperaturę. Sos pomidorowy do pizzy powinien być smażony na małym ogniu przez 5 minut.
- Na koniec należy przelać go do wysokiego słoika, dodać dwie połówki suszonych pomidorów i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowany sos można jeszcze podgrzać przez 10 minut, aby zgęstniał.
- Sos pomidorowy do pizzy jest gotowy do użycia.
Nie tylko z przecieru pomidorowego
Jeżeli nie macie pod ręką przecieru pomidorowego, to zachęcamy do wykorzystania pomidorów z puszki. Wyjątkowo smaczne są pomidory pellati. Po zagotowaniu z resztą składników należy zmiksować je na gładki sos. Warto wiedzieć, że przyprawą, która podbija smak pomidorów, jest szczypta cynamonu. Ten dodatek wzmocni ich naturalną słodycz.
Sos pomidorowy do pizzy można zrobić także ze świeżych warzyw. Należy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i smażyć w garnku na oliwie z czosnkiem, aż się rozpadną. Fenomenalnie smakują pomidory mające zwarty miąższ i intensywny aromat np.: podłużne pomidory Lima.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?