Międzynarodowy Dzień Pizzy. Polacy uwielbiają capricciosę [RAPORT]

mad
Krakowianie uwielbiają pizzę. Najczęściej zamawiają capricciosę.
Krakowianie uwielbiają pizzę. Najczęściej zamawiają capricciosę. pixabay.com
Krakowianie w pierwszej dziesiątce największych miłośników pizzy.

Międzynarodowy Dzień Pizzy 9 lutego

W sobotę, 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Polacy bezsprzecznie są fanami pizzy, również tej zamawianej z dostawą do domu.

Z danych PizzaPortal.pl wynika, że kuchnia włoska stanowi aż 61 proc. zamówień składanych za pośrednictwem serwisu. Te upodobania nie różnią jednak Polaków do mieszkańców innych państw. Włoskie danie jest jednym z najpopularniejszych na świecie, dlatego 9 lutego obchodzimy jego święto – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji serwis PizzaPortal.pl zebrał najważniejsze statystyki dotyczące tego włoskiego przysmaku.

Pizza w Polsce od lat jest najpopularniejszym daniem zamawianym online z dostawą do domu lub biura. Potrawy kuchni włoskiej to aż 61 proc. zamówień z dostawą, a wśród nich prym wiedzie właśnie pizza.
Większymi od Polaków smakoszami pizzy okazują się być jedynie mieszkańcy Szwecji, gdzie kuchnia włoska stanowi aż 75 proc. zamówień w dostawie.

W Niemczech to 46 proc. (również tu pizza to najpopularniejsza potrawa w dostawie), w Austrii - 22 proc., w Turcji - 21 proc., w Argentynie - 20 proc, w Grecji - 18 proc, a w USA - 17 proc.

Pizza a geografia Polski

Największymi miłośnikami pizzy są mieszkańcy Trójmiasta – Sopotu, Gdańska i Gdyni. Na czwartym miejscu rankingu „Pizzomaniaków” znaleźli się łodzianie, a na kolejnych mieszkańcy Rumii, Krakowa, Poznania, Torunia, Wrocławia i Zielonej Góry.

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jaką pizzę kochają Polacy?

Tutaj upodobania Polaków są stałe – najchętniej wybieramy capricciosę. Z danych PizzaPortal.pl wynika, że pizza ta króluje w dostawie od początku istnienia serwisu. Druga w kolejności najpopularniejszych pizz jest margherita, trzecie miejsce na podium zajmuje pepperoni.

Kolejnymi pod względem popularności są pizza hawajska, salami, mafioso, funghi, roma, supreme i wiejska. Chętnie jemy też pizzę z sosami – numerem jeden jest czosnkowy, popularne są także pomidorowy, ostry, BBQ, musztardowo-miodowy i serowy. Z dodatków najczęściej wybieramy szynkę (19 proc.), salami (15 proc.), pieczarki (14 proc.), cebulę (12 proc.), boczek (6 proc.), kebab, oliwki, czosnek i jalapeño (5 proc.).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Międzynarodowy Dzień Pizzy. Polacy uwielbiają capricciosę [RAPORT] - Gazeta Krakowska

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

F
Filip
Naprawdę straszne jest to, że Polacy boją się spróbować czegoś nowego. Zawsze wybieramy to co jest sprawdzone i już nam znane, czyli nic innego jak capricciose, hawajską albo margeritę. Jest masa restauracji, które czasami trochę przekombinują, ale mimo wszystko serwują coś nowego i przede wszystkim z dobrych produktów. W Warszawie restauracji w których znajdziemy dobrą pizze, spokojnie jest około 20 - 30. Z mojej strony mogę spokojnie zarekomendować Mąkę i Wodę, Sypką Mąkę i Masło, Otto.
A
Asia
Ciekawe, zarówno ja jak i moi znajomi często zamawiamy pizzę i właśnie zazwyczaj jest to capriccosa. Co nie zmienia faktu, że pizza najlepiej smakuje na miejscu, w restauracji, dobrze podana, prosto z pieca. Wszystkim, którzy lubią kuchnię włoską śmiało mogę zarekomendować Sypką Mąkę, Tutti Santi i Ciao Napoli.
Wróć na i.pl Portal i.pl