Szkoda, że ...
Polan (85.89.170.xxx)
05.02.10, 16:03
Szkoda, że ...
Polan (85.89.170.xxx)
05.02.10, 16:03
Szkoda, że p. Żydowicz nie umiał przygotować normalnego biznesplanu itp. A teraz chyba obraża Łodzian strzelając focha. Mogła być fajna inwestycja ... No nic, widać, że z tym panem się nie da, to chyba dobrze, że sobie idzie ?
Panie zalamany, nie pitol Pan
Podpis (85.89.183.xxx)
05.02.10, 16:22
Panie zalamany, nie pitol Pan
Podpis (85.89.183.xxx)
05.02.10, 16:22
Jest o wiele większe prawdopodobieństwo, że rozwijać się będzie wielka galeria sztuki, dostosowana do innych eventów, aniżeli wielkie, megalomańskie centrum festiwalowe puste przez większą część roku....
Marek Żydowicz pokazał focha i obraził wszystkich łodzian, którzy oddali swe serce dla festiwalu. Jego ego jest tak wielkie, że widzi co najwyżej czubek własnego nosa!!!!
szkoda
Rozenzweig (83.10.40.xxx)
05.02.10, 16:25
tak to jest jak chłopców od "marketingu i zarządzania" z rady miejskiej wpuszcza się w wielką politykę i daje się w ich ręce miasto. W takim klimacie nikt tu nic nie zechce robić. Prowincjonalna perspektywa młodzieży ze sterami miasta uziemia je. Co nam zostało z Festiwali? 4 Kultury - no nie no, bez żartów... . Super mamy początek roku 2010, który jak wiemy jest kluczowy dla walki o tytuł ESK 2016. A może cała ta walka to jedna wielka ściema i chodzi o przetrwanie w miękkich fotelach tylko? Skoro jak pisze Dziennik cała strategia jest na papierze tylko? Oj, coś mi się zdaje, że jak to mówi Kononowicz - nie będzie niczego. szkoda.
Wyjasnienie
Marek Zydowicz (77.113.33.xxx)
05.02.10, 17:44
Do osoby spod nicku Polan.
Szanowny Panie.
Prosze nie powtarzac klamstw jakie rozpowszechniali przeciwni projektowi budowy CLC Radni.
Podkreslam raz jeszcze, ze zapraszalem radnych i wszystkich zainteresowanych na spotaknie z wladzami spolki. Proponowalem rozmowe ze zgromadzeniem wspolnikow, Rada Nadzorcza i Zarzadem. Zglaszalem wielokrotnie gotowosc wyjasnienia wszystkich watpliwosci w obecnosci przedstawicieli frimy opracowywujacej Studium Wykonlanosci.
Zaden z Radnych nie przyszedl na te spotkania, nie chcial osobiscie wyjasnic w spolce CLC swych watpliwosci.
Podkreslam tez, za na spotkaniach komisji Rady Miasta deklarowalem gotowosc przedstawienia wszelkich dokumentow i opracowan dt budowy CLC.
Odpowiadalem Radnym na posiedzeniach tych komisji i Radni byli usatysfakcjonowani, nie zglaszali po tym watpliwosci a w konekwencji glosowali za finasowaniem budowy CLC (komisja Finansoow trzykrotnie przeglosowala sprawe na tak, Komisja Promocji dwukrotnie na tak,komisja Kultury dwukrtnie na tak i raz bez rozstrzygniecia!) Nigdy zadna komisja nie glosowala przeciw.
Niech Pan sam sobie odpowie dlaczego wiec na posiedzeniu Rady Miasta zmieniali zdanie. bez badania dokumentow i zobowiazan spolki formulowano wnioski o rzekomym braku potrzeby finasowania projektu. Poprostu na podstawie niuzasadnionych przekonan.
Podkreslam tez ze nigdy nie aplikowalem o 500 mln zlotych z kasy miasta. CLC mialo powstac w partnerstwie z prywatnym biznesem i wielokrotnie pokazywalem ze: z dzialki sasiadujacej z dzialka na ktorej mial powstac budynek F.Gehrego mozna bylo wygenerowac od 100-150 mln zlotych na budowe CLC, 30 mln zadeklarowla Toya Studios, byly prowadzone rozmowy w sprawie deweloperow odnosnie kina wielosalowego i parkingow.Z prywatnych zrodel mialo pochodzic ok 200 mln zl.Minister dawal nadzieje na srodki unijne na poziomie 50% kosztow pod warunkiem przekazania przez miasto srodkow na projekt tj 45 mln zlotyc,
Dziwic nalezy sie obojetnosci radnych zgadzajacych sie na wydani 450 mln zlotych na Specjalna Strefe Sztuki - Galerie Sztuki.Projekt kosztuje tu ok 40 mln, a koszt utrzymania bedzie wynosil ok 25-30 mln zlotych z kieszeni Lodzian Rocznie,
Dziwne to uprzywilejowanie Specjalnej strefy Sztuki i niszczenie Camerimage Lodz Center,SSS ma powstac w 100% z publicznego grosza i ma byc zarzadzane przez prywatna osobe, prywatna galerie, tak oswiadczyl do kamery Radny Kacprzak, przewodniczacy Rady.Mysle ze to jest niegospodarnosc.
Droga wolna!
Magda (188.147.197.xxx)
05.02.10, 18:08
Droga wolna!
Magda (188.147.197.xxx)
05.02.10, 18:08
A ja mam gdzieś te wszystkie festiwale!!! One do życia nie są mi potrzebne! I tak na żaden z nich nigdy w życiu nie wybrałabym się! Szum wokół tych imprezek robi kilkaset osób, które później z tego będą czerpać korzyści!
Kiedy w końcu zrozumiecie, że większość mieszkańców tego miasta myśli podobnie jak ja? Proponuję zapytać się ludzi na ulicy, co o tym myślą, bo to właśnie m. in. z ich podatków mają być finansowane te rzekome przyjemności!
Ja chciałabym, żeby moje dziecko mogło bezpiecznie po zmroku poruszać się po śródmieściu, chciałabym, aby w Łodzi działała sprawna komunikacja miejska, życzyłabym sobie choć kilku parkingów w centrum z prawdziwego zdarzenia. Marzę, aby wszystkie kamienice w śródmieściu były pięknie odrestaurowane, żeby było więcej zieleni i czystego powietrza.
Mogę się tylko domyślać, że zaraz jakiś oszołom wyjedzie mi tu ze swoimi ideałami i farmazonami, ale farmazonami nie żyje się Szanowni Państwo! (No chyba, że jest się Żydowiczem i można sobie zgarnąć 5 mln z miejskiej kasy i jeszcze jakieś „szopki” odstawiać!) Panie Żydowicz - droga wolna, tylko przedtem poprosimy o zwrot 5 mln!
Bardzo dobrze się stało, że ten cudak opuści Łódź - (bo rozumiem, że złożył wypowiedzenie i nie jest już pracownikiem Urzędu Miasta!).
Powodzenia na księżycu Panie Żydowicz!
Żydowicz o sobie w trzeciej osobie
Anonim (83.10.250.xxx)
05.02.10, 18:31
Żydowicz o sobie w trzeciej osobie
Anonim (83.10.250.xxx)
05.02.10, 18:31
"zalamany" to Żydowicz. Popatrzcie na IP. Nie ma to jak pisać o sobie w trzeciej osobie :)
Odpowiedz
Marek Zydowicz (77.113.33.xxx)
05.02.10, 18:38
Pani Magdo.
Przykro mi, ze mnie pani obraza.Mysle ze ma pani duzo racji w dsprawie podstawowych potrzeb kazdego mieszkanca Lodzi. Jednak prosze pamietac, ze pani dziecko w przyszlosci bedzie chcialo czegos wiecej niz parkingow.czy chce pani aby ucieklo z Lodzi jak tysiace innych Lodzian?
Prosze byc uczciwa i obiektywna. Rada Miasta w polowie ubieglego roku jednoglosnie podjela uchwale o zakontraktowaniu Franka Gehrego i zaplaceniu mu 5 mln zlotych, za koncepcje architektoniczna Centrum Festiwalowo-Kongresowego.To juz tak jest, ze jesli chce pani zatrudnic najlepszego w danej dziedzinie fachowca to on kosztuje iecej niz ci ktorzy nie sa tak uznani. Miasto, powtarzam-jednoglosna decyzja Rady zobligowalo mnie do przkonania Franka Gehrego by przystapil do wspolpracy z Lodzia. Prosze sprawdzic w stenogramach z posiedzenia Rady, wyraznie powiedzialem ze miasto musi miec swiadomosc ze to bedzi drogi kontrakt, ze moze za drogi na to miasto. radni postanowili ze chca projektu Franka Gehrego.
Wydano 5 mln zlotych.Prosze mi wierzyc,ze nie wzialem tych pieniedzy do kieszeni.Zlozylem stosowne sprawozdanie do Urzedu Skarbowego. Zostalo przyjete bez zastrzezen. Odbyla sie kontrola, bez zastrzezen.Kazda decyzje konsultowalem i z Rada Nadzorcza oraz wspolnikami spolki.
Dzialalem na rzecz Lodzi.Przedstawilem droge do prywatnych zrodel finansowania projektu i do srodkow unujnych.
Zbagatelizowano to wmawiajac Lodzianom ze chce z ich kieszeni 500 mln zlotych co jest klamstwem
Boli mnie jak Pani w ten sposob o mnie pisze i z lekcewazeniem osadza. Festiwal Plus camerimage przynosi rocznie lodzinom 6 mln zlotych bezpostrdnio do ich kieszeni.zarabiaja hotele, restauracje, kawiarnie, sklepy. taksowki etc. To jest wiarygodne badani robione przez uprawniona miedzynarodowa firme.Kolejne 6 mln Festiwal przynosi w promocji dla Lodzi.Prosze mnie nie obrazac, bo przynosilem Lodzi korzysci.A Centrum Festiwalowo-kongresowe przyniosloby Lodzi nie tylko splendor. To miala byc spolka Miejska w ktorej Miasto ma 90% udzilow. tam mialyby sie realizowac rozne instytucje Lodzi.Dzieki temu sciagneliby tu inwestorzy. Na calym swiecie tak bylo ze przy tego typu inwestycjach, ktore postawaly przy budowie np. Dworca Podziemnego pojaiwli sie liczni inwestorzy. Bylyby nowe miejsca pracy a i byc moze pani dziecko znalazloby cel by pozostac w Lodz a nie uciekac do Warszawy albo Anglii.
Pozdrawiam Pania i mam nadzieje ze zrozumie Pani iz mozliwym jest osiagniecie tego co Pani chce dla Lodzi i tego o czym ja mowie.Mysle ze osiagniecie tego o czym mowie dje wielkie szanse na znalezienie srodkow na osiagniecie tego czego Pani Pragnie.
Marek Zydowicz
Specjalna Strefa Sztuki za ile
Camerimage (77.115.209.xxx)
05.02.10, 19:17
Specjalna Strefa Sztuki za ile
Camerimage (77.115.209.xxx)
05.02.10, 19:17
Czy Lodzianie zdaja sobie sprawe z tego ze Muzeum Sztuki ktore ma powstac w Warszawie przy Palacu Kultury (o powierzchi identycznej jak Lodzka Specjalna Strefa Sztuki) wyceniono na 150 milinow mniej niz SSS?
Tak, tak prosze Lodzian.
Muzeum Sztuki w Wrszawie ca 280 mln zlotych.
Specjalna Strefa Sztuki Lodz (zwana Szklana Rura) ca 450 mln
Czyz to nie jest niegospodarnosc?
Radni Milcza. Wielokrotnie pytalismy, jako zwolennicy budowy naprawde potrzebnych Lodzi budynkow uzytecznosci publicznej czy naprawde Lodzi potrzeba galerii sztuki za tak kolosalna kwote?
Drogi Panie Ż.
MM (193.238.18.xxx)
05.02.10, 19:53
Drogi Panie Ż.
MM (193.238.18.xxx)
05.02.10, 19:53
A co Pan powie na to? Czy Łódź Pan też tak wydyma?
http://www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1332&NrSection=1&NrArticle=161495&IdTag=238
Wyrzucanie pieniędzy
GAMA (77.255.123.xxx)
05.02.10, 19:56
Wyrzucanie pieniędzy
GAMA (77.255.123.xxx)
05.02.10, 19:56
I całe szczęście, że problem został rozwiązany pozytywnie dla naszych społecznych pieniędzy.
Nie widzę problemu w dalszej kontynuacji projektu; wystarczy znaleźć sponsorów prywatnych, nie jest to pewnie problemem dla tak aktywnego człowieka jak Pan Żydowicz. Wystarczy zaprosić takiego mecenasa sztuki jak łodzianin Drzewiecki czy też Panowie Sobiesiak, Kosek, Zbychu, Grzechu itp.
Jeżeli niektórzy ludzie żyją w Polsce na granicy ubóstwa, to nie wolno ich jeszcze dodatkowo okradać.
Niechaj Pan Żydowicz zacznie od przekazania swoich funduszy na budowę tej galerii. Jeżeli Pan Żydowicz nie ma swoich środków to lepiej niechaj nie zabiera się do takiej sprawy, ponieważ na pewno jest wtedy tylko romantykiem, a tacy lekką ręką szastają tylko cudzymi pieniędzmi.
Camerimage dla Łodzi
Łukasz (217.76.123.xxx)
05.02.10, 20:11
Camerimage dla Łodzi
Łukasz (217.76.123.xxx)
05.02.10, 20:11
Szanowny Panie Marku Żydowiczu,
bardzo się cieszę, że uczestniczy Pan w dyskusji i reaguje na opinie Łodzian. Jestem osobą, która kocha to miasto i bardzo pragnie jego rozwoju. I to rozwoju na dużą skalę bo tylko taki może zmienić nas na europejską metropolię. Myślę, że mówiąc eufemistycznie jest Pan osobą z temperamentem co pewnie nie sprzyja prowadzeniu długich negocjacji z bandą małych polityków, jednak myślę też, że jest Pan niezwykle ambitny i z pasją podchodzi do tego co robi i stąd takie emocje. Chciałbym aby Pan nie wyprowadzał festiwalu z Łodzi i nie rezygnował z planów budowy CŁC. Myślę, że ciągle jest szansa na zrealizowanie tego projektu i wielki rozwój, nie tylko Łodzi ale także festiwalu, którego jest Pan szefem. Jest wiele osób takich jak ja, które popierają Pana i działania jakie Pan podejmuje, choć może nie koniecznie ich formę. Panie Marku niech Pan z nami zostanie. Ta cała durna rada miejska też potrzebuje sukcesu i Pan to wie i pomimo wszystko Pan też może jeszcze w Łodzi osiągnąć sukces, bo nie dużo do tego brakuje. Bardzo gorąco liczę na Pana i popieram starania do rozwoju CŁC!!!!
W sprawie Torunia
Marek Zydowicz (77.115.4.xxx)
05.02.10, 20:50
Do MM.
Prosze nie uzywac rynsztokoweych stwierdzenjesli chce Pani/Pan naprawde rozmawiac.
Otoz wyjasnie, iz Fundacja Tumult kupila w 1989 roku ruine dawnego kosciola ewangelickiego na Rynku Nowomiejskim w Toruniu.Powtarzam kupila, gdy nikt inny nie byl zainteresowany kupnem i remontak zabytku.Nowosci publikowaly zapytania czy ktos jest gotowt kupic dawny kosciol i wyremontowac.
Byl on wtedy wlasnoscia WPHW i mial zostac zamieniony na dom handlowy.WPHW nie mialo pieniedzy na remont i oddalo Miastu obiekt do sprzedazy.
Fundacja zaplacila ok piecdziesieciu milionow starych zlotych oplaty gruntowej i zostala zwolniona z oplaty za budynek poniewaz wartosc jego remontu byla pietnascie razy wieksza niz wartosc samego budynku.
Warunkiem utrzymania tej ulgi bylo wyremontowanie zabytku w ciagu trzech lat.
Fundacja wyrmontowala obiekt w terminie.
WARTOSC REMONTU PRZEKROCZYLA WARTOSC OBIEKTU 35 KROTNIE!
Fundacja realizuje swoje cele statutowe. Jest regularnie kontrolowana przez MKiDN, organy kontroli skarbowej, NIK.
Nigdy nie otrzymalismy negatywnej opinii, a wrecz przciwnie otrzymalismy szereg wyroznien za swa dzialalnosc merytoryczna.
Prosze pamietac, ze doprowadzilem do budowy Centrum sztuki Wspolczasnej Znaki Czasu w Toruniu. Reprezentowalem Ministra Kultury w tym projekcie i Stowarzyszenie Znaki czasu. Doprowadzilismy do budowy pierwszego w Polsce po kilkudziesieciu latach Muzeum sztuki wspolczesnej. Robilem to po to by dac Toruniowi nie tylko niezwykly budynek, ale i instytucje ktora bedzie prowadzila nowoczesna dzilalnosc we wspolpracy z europejskimi Galeriami i Muzeami.Pomimo podpisanych porozumien Prezydent Miasta odsunal stowarzyszenie od zarzadznia ta instytucja tworzac instytucje urzednicza.
Prosze zrozumiec,ze nie ja mialem byc dyrektork tej instytucji.Chodzilo tylko o nowy model instytucji kultury.
Prezydent Zaleski te idee zniszczyl. Mysle ze Minister Dabrowski potwierdzi w jak niuczciwy sposob sie to odbylo. Wtedy tez postanowilem, ze nie ma sensu angazowac sie w dzialania kulturalne Torunia.Realizujemy program kulturalny polegajacy na realizacji filmow dokumentalnych, reportazy, filmow fabularnych.Realizujemy Festiwal Plus Camerimage. Udostepniamy nasza sale studentom, artystom, instytucjom i galeriom dzialjacym dla pozytku publicznego.Zajmujemy sie dzialnoscia wydawnicza.
To jest prywatna instytucja. Budynek zostal zakupiony i jest wlasnoscia prywatnej Fundacji.
Przyponmne tez ze przed kupnem budynku pytalem kosciol protestancki, katolicki i prawoslawny czy nie byloby mozliwe zaadoptowanie zabytku na ich potrzeby.Mam pisemne oswiadczenia, ze koscioly te nie sa zainteresowane przejeciem obiektu.
Po wyrmontowaniu Miasto chcialo odzyskac budynek Odpowiedz Prezesa Urzedu rady Ministrow byla jednoznaczna. Miasto ma prawo pierwokupu, ale nie ma prawa do prywatnej wlasnosci.
Co do listy imprez zorganizowanych w tym obiekcie to poza osmioma edycjami Camerimage, licznymi koncertami odbylo sie tu szereg wystaw najwybitniejszych tworcow polskich i europejskich:H.Nitscha, R.Horowitza i innych.
Na koniec dodam ,iz sad jednoznacznie i ostatecznie przesadzil iz przysluguje nam ulga w podatku o czym niesolidny dziennikarz Nowosci zapomnial napisac.
Prosze tez pamietac, iz Torun nie moze do dzis przelknac gorzkiej pigulki jak bylo odejscie Fesiwalu Camerimage do Lodzi.
A odeszlismy bo Prezydent Miasta poklocil sie z inwestorem ktory mial wybudowac Centrum Festiwalowe, odmowil inwestorowi wczesniej przyrzeczonego gruntu pod budowe. Sluze dokumentami.
Mysle ze cos jest nie tak z rzeczywistoscia samorzadowych politykow a nie z nami.
Prosze mi nie odmawiac prawa do obrony wlasnej niezaleznosci i interesu Festiwalu Plus Camerimage.
Wędrujący festiwal
R (195.184.83.xxx)
05.02.10, 21:18
Wędrujący festiwal
R (195.184.83.xxx)
05.02.10, 21:18
Pan Marek jak ktoś nie chce dać mu pieniedzy to się obraża i zabiera festiwal gdzie indziej.
Chwała za stworzenie festiwalu, ale wybudowanie centrum za gigantyczną publiczną sumę, za którą można wyżywić stado bezdomnych przez wiele lat, uratować kilkaset dzieci chorych na przewlekłe choroby, itd. to przesada. Jak Pan marek zbierze 50% kwoty to nie widze problemu by samorząd współfinansował mu centrum (pamietając, że poza paroma dniami w roku takie centra świecą pustką).
kamerowanie....
Lilka (94.42.12.xxx)
05.02.10, 22:32
kamerowanie....
Lilka (94.42.12.xxx)
05.02.10, 22:32
No i dobrze - chlopaczek nie dostanie drogiej zabaweczki z której Lódż nie mialaby wielkich profitów , ale sam projektodawca zapewne duże. Koszty wyjściowe już olbrzymie, zaczęłyby monstrualnie rosnąć w niedługim czasie...W tym przypadku postąpiono rozsądnie.
odzianie
ZABAWECZKI I PIENIADZE
finis (77.114.108.xxx)
05.02.10, 23:07
ZABAWECZKI I PIENIADZE
finis (77.114.108.xxx)
05.02.10, 23:07
Coz za zawisc przemawia przez panow odwaznych ostatnich dwoch postow. Moze w trosce o publiczny grosz zajmiecie sie Specjalna Strefa Sztuki i relacjami pana Walczaka (strach juz was oblecial bo gosc ma troche kasy? tchorze!) z politkami. Nie pyszczycie ze za 450 mln zlotych publicznych powstaje galeria sztuki w ktroerj jak powiedzial Rdany kacprzak szef Rady Miata bedzi prywatna Galeria Sztuki (pana Walczaka).
A wiecie biedni wykiwane ludziki ile na tegalerie rocznie bedziecie musieli z wlasnej kieszeni placic ? Powiem wam minimum 25 mln zlotych. I co tam bedzi? Baaaardzo poootrzebna Lodzi galeria sztuki.Czyz to nie jest niegospodarnosc? Dla koga ta zabaweczka za wasze pieniadze? Dla Walczaka? Kto sie na to godzi zeby publivzny grosz na ta zabaweczke wydawac? Marszalek! Radni PO i SLD!
Zydowicz tworzyl cos dla kilkudziesieciu instytucji w Lodzi. CLC mialom byc miejscem Festiwalu dialogu 4 kultur i innych festiwali. To miala byc solka miejska dla waszych dzici niuswidomieni krytycy.Nie obrazajcie Zydowicza bo nie wiecie kogo tracicie i nedzna Lodz, ktora teraz beda czyscic i malowac SLDowsko POskie szwadrony zabijania przyszlosci Lodzi. Bedzie cie mieli Lodz pomalowana z liczba ludnosci o kolejne 200 tys mniejsza, a wiec i podatki bedziecie musieli placic wiecej.Wasze dzieci opuszczac beda Lodz i przeklinac was za to ze nie zainwestowaliscie w CLC i inne instytucje, ktore mogly przyciagnac tu inwestorow.
Co za brak wyobrazni.
Niech pan da sobie spokoj Panie Marku z ta Lodzia. Dosyc pana Naobrazali. Niech pan idzie tam gdzie moze jest nadzieja bo tu juz wszystko umiera.
Trzy czy jeden palec?
05.02.10, 23:26
Trzy czy jeden palec?
05.02.10, 23:26
Drodzy dyskutanci, z całym szacunkiem ale zrozumcie, że 250 mln to nie jest wielka cena jak za wyrwanie Łodzi z miana warszawskiej-przystawki i miasta prawie-fajnego-gdyby-nie-to-i-to... raz na zawsze. To jest naprawde naprawde niewiele. są szanse, które się nie powtórzą. Wyjedźcie do Wrocławia - zobaczcie jak dużo inwestuje się tam w innowacje, zobaczcie jak ludzie są z miasta dumni, zobaczcie jak tam się marzy! Jedźcie do Gdańska, Poznania - jedźcie gdzieś i zobaczcie, że czas prowizorek i łatania minął. Każde miasto odważnie prze naprzód, bo jak nie zrobi tego teraz to pewne szanse i wizje nie wrócą. Jedźcie do Glasgow - zobaczcie jak się wyrwało z dołu - bo miało wizję być miastem XXI wieku, jedźcie do Liverpooolu - po prostu jedźcie gdziekolwiek gdzie nie będzie jazgotu naszych speców po marketingu i zarządzaniu bełkocących o czystości w połatanym i prowizorycznym mieście. Jedźcie i pogadajcie z innymi ludźmi. Nie zachowujcie się jakby te 250 mln w skali lat było z waszego portfela, jakby wydanie tych pieniędzy miało zruinować wam życie, albo waszym dzieciom. Żydowicz zrobił co mógł. Kropiwnicki zrobił co mógł. Czas się obudzić. Bo się okaże, że zamiast entuzjastycznych trzech palcy mających nam dać splendor i sławę miasta kulturyry, zobaczymy za parę miesięcy wielki cień jednego palca - wystawionego łodzianom przez łodzian. Szkoda by było. Ratujmy miasto.
wiedza
elly (217.153.156.xxx)
05.02.10, 23:40
wiedza
elly (217.153.156.xxx)
05.02.10, 23:40
Droga Pani Magdo .
Lektura napisanej przez Panią opinii po raz kolejny utwierdza mnie w przekonaniu, ze jak się niewiele bądź nic nie wie o sprawie , to nie należy się o niej wypowiadać. Tak mnie uczono w szkole . Zdobądź wiedzę i dopiero potem dyskutuj.
Za sprawą naszych szanownych PT radnych zostaliśmy pozbawieni najlepszej promocji o jakiej żadne inne miasto w Polsce nie miało co marzyć.
Pozostaje mieć nadzieję, że wyborcy bedą mieli inne zdanie jesienią i za sprawą nowych radnych przywrócą projekt. Żeby znowu nikt nie mówił "mądry Polak po szkodzie".
Parkingi, na których tak Pani zależy, na pewno nie powstaną, bo i po co. Miasto się wyludni jeszcze bardziej. Nic ciekawego nie będzie się działo. Będzie zaścianek albo mocniej i bez obrazy wiocha.
wielka strata dla Łodzi
Piotr (217.76.116.xxx)
05.02.10, 23:50
wielka strata dla Łodzi
Piotr (217.76.116.xxx)
05.02.10, 23:50
Smutek, żal i wściekłość... takie emocje towarzyszą mi i wielu moim znajomym łodzianom na wieść o coraz realniejszej wizji straty festiwalu Camerimage i centrum festiwalowo-kongresowego wg Franka Gehry'ego. Wypowiedzi, które czytam od jakiegoś czasu na forum internetowym, są doprawdy żenujące! Chciałbym zapytać osobę, która proponuje przekazanie pieniędzy przeznaczonych na budowę centrum festiwalowego na rzecz biednych, czy osobiście udziela się w akcjach charytatywnych? czy to raczej takie puste gadanie, które ma podburzyć innych do buntu? Jak można nie dostrzegać ogromnych korzyści promocyjnych dla Łodzi, wynikających z tak dużej inwestycji? Siła niektórych nazwisk jest większa niż największa akcja promocyjna we wszystkich mediach! Projekty Franka Gehry'ego na całym świecie przyciągają miliony turystów, którzy zostawiają wielkie pieniądze tam, gdzie przyjeżdżają. Wszyscy czerpią z tego korzyści, począwszy od samego twórcy, a na pani w małym sklepie spożywczym kończąc. Jeden projekt potrafi napędzić całą koniunkturę miasta. Weźmy bliski nam przykład "Manufaktury" - setki nowych miejsc pracy, tysiące turystów, poprawa wizerunku miasta... Centrum festiwalowe byłoby kontynuacją tego dobrego trendu. Czy przeciwnicy pana Marka Żydowicza naprawdę nie potrafią zdjąć klapek z oczu i dostrzec to,co chciał zrobić dla Łodzi? Stworzyć z tego miasta metropolię, którą z dumą pokazywalibyśmy przyjezdnym. Zabranie festiwalu filmowego z Łodzi, która przecież ma tak bogate tradycje filmowe, to niepowetowana strata! Wstyd za zaściankowe myślenie i niemądrych polityków!
Marek Żydowicz zabiera
bynio (85.89.184.xxx)
06.02.10, 08:25
Marek Żydowicz zabiera
bynio (85.89.184.xxx)
06.02.10, 08:25
No i niech zabiera.
Kariera Żydowicza
Stary Toruńczyk (193.84.182.xxx)
06.02.10, 08:31
Kiedy władze Torunia, nie dały mu tego czego się od nich domagał, przeniósł festiwal do Łodzi. Teraz Łódż jest już be. Jeyną rzeczą ważną dla Żydowicza jest jego własna kariera. Podono już w szkole opowiadał, że jego celem jest poświęcony mu pomnik w rodzinnym Świeciu nad Wisłą. I od dzieciństwa wykorzystywał wszystko i każdego, by swe cele osiągnąć. Tak jak rzucał miasta, tak rzucał przyjaciól i innych ludzi, którzy dali się nabrać na jego pozorny idealizmi i entuzjazm i pomagali mu, często bezinteresownie w realizacji kolejnych wspaniałych planów, które okazywały się tylko kolejnymi stopniami do własnej kariery. historię Żydowicza powiniem opisać jakiś dobry dziennikarz.
Jak długo w Poznaniu?
obserwator (80.48.145.xxx)
06.02.10, 09:35
Jak długo w Poznaniu?
obserwator (80.48.145.xxx)
06.02.10, 09:35
Ciekawe jak długo będzie Pan Żydowicz w Poznaniu, pewnie niezadługo. A może czas odebrać mu tę zabawkę, bo jeszcze zrobi sobie krzywdę?
panie Piotrze
okonek (77.211.117.xxx)
06.02.10, 11:06
panie Piotrze
okonek (77.211.117.xxx)
06.02.10, 11:06
zgadzam sie, ze budowa centrum kulturalnego sygnowanego nazwiskiem Gehry'ego byloby zyskiem dla miasta pod wzgledem promocyjnym, ale... Manufaktura "zabila" Piotrkowska, wyburzenie Dworca Fabrycznego i zabytkowych kamienic nie dajac nic w zamian niszczy charakter miasta. nie bedzietego festiwalu - mozna pomyslec jakims innym - w koncu nie jednym Zydowiczem swiat stoi. bylo kiedys takie mile okreslenie Lodzermensch - moze takich poszukac do dzialania, a nie ciagle "spadochroniarzy"
Tylko SSS
Anna (85.89.184.xxx)
06.02.10, 12:33
Tylko SSS
Anna (85.89.184.xxx)
06.02.10, 12:33
TAK, Łodzi jest potrzebna Specjalna Strefa Sztuki.Tak uważam.
Łódzka "Filmówka" jest ważniejsza
Anna (85.89.184.xxx)
06.02.10, 12:51
Łódzka "Filmówka" jest ważniejsza
Anna (85.89.184.xxx)
06.02.10, 12:51
Festiwal cieszy się popularnością dzięki światowym sukcesom naszych operatorów, ludzi, którzy ukończyli łódzką FILMÓWKĘ ! Gdyby nie oni, nikt w świecie filmu nie słyszałby o Łodzi.
To ich talenty i umiejętności pozwoliły zaistnieć festiwalowi i nic tego nie zmieni.
Łódź nie płacze po Żydowiczu
łodzianka (82.160.128.xxx)
06.02.10, 14:27
Łódź nie płacze po Żydowiczu
łodzianka (82.160.128.xxx)
06.02.10, 14:27
'Filmówka" święciła triumfy kiedy pan Żydowicz był jeszcze małym chłopcem. Widać, że nie zależy mu na kompromisie, ale na szybkim sukcesie własnym, skoro nie potrafi zrozumieć innych, bardziej pilnych potrzeb miasta. Zachowuje się jak maluch, któremu odebrano zabawkę. Tak naprawdę jest mu obojętne, gdzie i z kim zrobi ten festiwal, byle zaspokoić swoje komercyjne ambicje. Może przenieść festiwal gdzie chce, ale ani Poznań, ani Warszawa, czy Paryż nie są kolebką "Filmówki", więc to będzie już zupełnie inna, nowa historia.
A za kilka lat Łódź i tak będzie miała swój festiwal.
pytanie do tzw. łodzianki
Rozenzweig (83.10.25.xxx)
06.02.10, 16:50
pytanie do tzw. łodzianki
Rozenzweig (83.10.25.xxx)
06.02.10, 16:50
a który to ma być festiwal? kolejny dmuchany balon? ten co go jeszcze nie ma? za kilka lat? Kolejny projekt na za kilka lat? sci-fi jak nic.
Łódzka "Filmówka" - od niej się zaczęło
Anna (85.89.184.xxx)
06.02.10, 18:47
Łódzka "Filmówka" - od niej się zaczęło
Anna (85.89.184.xxx)
06.02.10, 18:47
Tak jest , ludzie filmu, twórcy są istotą tego festiwalu.
Marek Żydowicz zabiera Camerimage z Łodzi
adek (83.7.251.xxx)
08.02.10, 08:14
Marek Żydowicz zabiera Camerimage z Łodzi
adek (83.7.251.xxx)
08.02.10, 08:14
Szkoda. Była to wielka szansa dla Łodzi. Znowu polityka sp....ła wszystko. Pewnie byłoby inaczej gdyby Kropa nie popierał tego przedsięwzięcia. Zamiast popierać to co dobre i odrzucać to co złe potępia się wszystko w czambuł, bo nie nasze. Niech teraz platfusy z komuchami gotują się we własnym sosie. A wypowiedź Pani Katarasińskiej na ten temat była wręcz obrzydliwa. Ale cóż, jaki człowiek, taka wypowiedź.
Manipulacje Pana M.Ż.
D.S. (188.146.248.xxx)
08.02.10, 12:14
Manipulacje Pana M.Ż.
D.S. (188.146.248.xxx)
08.02.10, 12:14
Ludzie, po co ta cała awantura?! Puki co to Szanowny Pan M.Ż. straszy, płacze, wylewa gorzkie żale, a umowy miastu nie wypowiedział!!! Teatrzyk jakiś odstawia! Cytuję Komunikat UMŁ z dn. 05.02.2010r zamieszczony na stronie Urzędu:
„Komunikat w sprawie Camerimage
Informuję, iż do Urzędu Miasta Łodzi nie dotarł żaden dokument, unieważniający umowę pomiędzy Fundacją Tumult a Miastem Łódź na organizację Festiwalu Plus Camerimage. Mailowa informacja, przesłana do UMŁ przez pana Marka Żydowicza na temat wygaśnięcia umowy, nie ma mocy prawnej.
Fundacja Tumult zobowiązała się do organizacji Festiwalu Plus Camerimage przez 19 lat, pod warunkiem, iż Miasto Łódź w ciągu trzech lat od podpisania umowy rozpocznie budowę Centrum Kongresowo-Festiwalowego. Umowa została podpisana w 2009 roku”.
link do komentarza: http://www.uml.lodz.pl/index.php?str=1200&id=18232
Bez komentarza...
Odpowiedź do elly, czyli wiedzy ciąg dalszy
Magda (195.69.81.xxx)
08.02.10, 13:11
Odpowiedź do elly, czyli wiedzy ciąg dalszy
Magda (195.69.81.xxx)
08.02.10, 13:11
Szanowna/y elly:
Masz całkowitą rację, cyt.: „że jak się niewiele bądź nic nie wie o sprawie, to nie należy się o niej wypowiadać”. Tak się składa, że mnie również tego uczono w szkole! - Proponuję zapoznać się z komunikatem j/w.
Cyt.: „Zdobądź wiedzę i dopiero potem dyskutuj” - to akurat radzę wziąć sobie osobiście do serca”!
Jeżeli chodzi o promocję miasta w wykonaniu Pana M.Ż. - w tym wypadku radzę również nauczyć się czytać ze zrozumieniem - odsyłam do sprawy Torunia i linku zamieszczonego przez MM (po przemyśleniu zamieszczę go ponownie, bo zapewne będziesz miał/miała kłopoty z jego odnalezieniem:
http://www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1332&NrSection=1&NrArticle=161495&IdTag=238
Od razu informuję, że nie interesują mnie tłumaczenia M.Ż.
To nie jest przypadek, że zarówno w Toruniu, jak i w Łodzi z tym Panem są problemy!!!
Kolejna twoja „mądra” wypowiedź: cyt. „Parkingi na pewno nie powstaną, bo i po co. Miasto się wyludni jeszcze bardziej. Nic ciekawego nie będzie się działo. Będzie zaścianek albo mocniej i bez obrazy wiocha”.
Odpowiedź: Parkingi po co???!!! Zastanówmy się! Może dla mieszkańców?! Niech pomyślę - to ile ta wioska (lub zaścianek jak wolisz) ma mieszkańców? Blisko 750.000!!! Twierdzisz, że ci wszyscy ludzie wyprowadzą się stąd? Gdzie? Może na księżyc?
Taka jest prawda, że gdyby w Łodzi było wszystko to, o czym ja marzę, to nikt by stąd nie wyjeżdżał!
Nie pozdrawiam!