Każdy kto wyjeżdża
spokojny
Każdy kto wyjeżdża za granicę do pracy, zmniejsza bezrobocie w Polsce. Tak trzymać. I nie mówić o "uciekaniu" ale podnieść płace przez pracodawców to nie łaska? Skończy się wyzysk w Polsce i głodowe pensje. Dzięki ci Unio!
Co to jest 4 tysiące złotych na miecha za pełny etat? Skończyło się panoszenie kapitalistów. Lech Wałęsa obiecał podwyżki płac o 100% a nawet więcej i obniżki cen o 100% a nawet więcej i tak musi być. A za 170 zł na dzień przy cegłach nie robię. Dawać mi 270 zł albo walę na drugą stronę granicy do Niemiec na roboty i tam już spoko mam na budowie 15 euro za godzinkę czyli 100 euro dziennie a nie złociszy.
»
Dzieci - smak zycia
Anna Kozlowska
Tez nie chcialam miec dzieci. Pracowalam, podrozowalam, doskonalilam siebie. Cudze dzieci mnie draznily kiedy sie darly w autobusach np. - bez powodu - moim zdaniem. Wolalam miec psa. Maz tez nie marzyl o potomstwie. Kiedy po osmiu latach malzenstwa jakos sie zdarzylo, ze trafila sie niepozadana ciaza, ktora poronilam samoistnie - to calkowicie przestawilo moje drzemiace w ukryciu instynkty. Po dziesieciu latach malzenstwa urodzil mi sie syn, potem corka. A we mnie urodzila sie samica-matka i Matka-Polka. Moje dzieci staly sie (wciaz sa) najwazniejszym hobby, najlepszym towarzystwem, najskuteczniejszym nauczycielem zycia. Mialam duzy ladunek roznosci w sobie, dzielilam sie tym bogactwem hojnie z moimi potomkami. Duzo na tym zyskaly bo nie zalowalam im czasu pomimo swojej pracy zawodowej. Oduczylam sie egoizmu. Nauczylam sie wiele o sobie i o innych. Moje dzieci wlasnie weszly w doroslosc. Sa madrymi, przyzwoitymi ludzmi. Sa dobrymi kolegami i pracownikami. Wychowywalam ich nie dla siebie. Wiedzialam, ze beda zyly wsrod innych. To satysfakcja patrzec, ze wykonalo sie niezle taka robote.
To najwieksza przygoda zycia miec dzieci. Najwazniejsza praca, najtrudniejsze wyzwanie, najwieksza satysfakcja z wzajemnosci uczuc.
Nie mozna nikogo zmuszac do rozmnazania sie. Nie kazdy jest w stanie byc dobrym rodzicem. Jednak natura tak to wymyslila, ze otwieraja sie w nas drzemiace "potencje", o ktorych nie mamy pojecia. Zycie w zgodzie z natura nie jest takie glupie jak sie wydaje. Do zwierzecosci dodac troche humanitaryzmu i jestesmy kompletni i spelnieni. Sluchanie muzyki, poznawanie swiata, hodowla kota itd nie stoi w sprzecznosci z rodzicielstwem. Dzieci plus rodzice to moze byc najsilniejsza grupa fanow jakiegos czegos :). A kredyty i tak trzeba placic. Dziecko nie je tak duzo. Wcale tak duzo nie kosztuje jesli nie szalejemy z tym co musi miec. Wielu rzeczy nie musi, wiele jest za darmo. Nieprawda, ze drogie zabawki czy luksusy domowe sprawia, ze pociecha bedzie pociecha do kwadratu.
Jednak sprawa potomstwa - chcianego i przypadkowego - robi sie sprawa wielkiej wagi spolecznej jesli dzieci nie maja szansy na minimum. Jesli mamy juz dziecko a tracimy prace lub nie mozemy jej znalezc - to cierpi na tym najbardzej dziecko. Nie tylko male ale i to starsze - kilkunastoletnie. Rozbicie rodzin przez wyjazdy zarobkowe jest tragedia. Tragedia jest niedozywienie dzieci i rodzicow z braku wystarczajacych srodkow na utrzymanie. Tragedia jest tulanie sie rodzin z braku wlasnych mieszkan, zmaganie sie z niezawinionymi ciezarami zycia. W takich warunkach trudno czerpac radosc z rodzicielstwa, trudno wychowac dzieci na ufnych, otwartych, szczesliwych ludzi jesli nam samym szczescie nie dopisuje.
Opisana w artykule grupa mlodych ludzi raczej nalezy do tych, ktorzy nie maja i nie chce miec dzieci nie z powodu beznadziejnej sytuacji materialnej. To wybor wlasnej wolnosci. Rozumiem to, bo sama przez to przeszlam. Kiedy wpadlam w niewole rodzicielska, stwierdzilam, ze tamten etap - wolnosci i poznawania siebie i calego swiata - to wszystko nie poszlo na marne. Moglam wiecej przekazac dzieciom, byc lepsza matka.
Czy gdybym nie miala dzieci uwazalabym, ze bezdzietnosc to byl dobry wybor? Nie wiem. Przezylam macierzynstwo - odkrylam jego uroki i plusy. Odkrylam jego rozterki, potkniecia i niedoskonalosci swiata w tle. Ojcostwo ma podobne konsekwencje. Jestem pelniejszym czlowiekiem. Nie wiedzialbym o tym gdyby mi to wszystko nie bylo dane. Rozmowa ze slepym o kolorach nie ma wiekszego sensu. Przez wiele lat bylam daltonistka. Niektorzy tak maja. Niektorym daje sie uratowac wzrok przez przypadek, inni go traca na wlasne zyczenie.
Anna Kozlowska
»
A kogo obchodzi co ta Pani
Wojtek
mysli i bedzie robila ?????? »
PANIE GENERALE
MAX- WYBORCA PIS
NAPISZĘ TAK JAK ZA ROK ZOBACZĘ TYLU GENERAŁÓW DYWIZJI ILE JEST DYWIZJI TO POWIEM ZE WARTO BYŁO SIĘ PANU Z TYMI LUDZI ZADAWAĆ !!!- PAN TO CZYTAJĄC WIE PEWNIE CO MAM NA MYŚLI!! A CO DO WOJSKA ZAWODOWEGO TO WIE PAN DOBRZE JAK I JA ŻE NAS PODATNIKÓW CZĘSTO ZBYT CZĘSTO WOJSKO I NADZÓR CYWILNY OSZUKIWAŁO ! - ALE WIEM ZE TO NIE PANA WINA !!
»
Wreszcie
jam
Bardzo dobry artykul! »
Brawo panie Duda
Renata
NOBEL SIE W GROBIE PRZEWRACA SŁYSZĄC TEGO KRETYNA. »
Krzyż był nie poświęcony?
Sokrates
To dlatego tyle szatanów było tam czynnych. »
Copyright © Polskapresse Sp. z o.o.
Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.
Polskapresse sp. z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie PolskaTimes.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.