Nutella wycofywana ze sklepów, bo olej palmowy może powodować raka? OŚWIADCZENIE FERRERO

Redakcja
Nutella jest przysmakiem dla małych i dużych łasuchów
Nutella jest przysmakiem dla małych i dużych łasuchów Adam Wojnar/ Polskapresse
We Włoszech jedna z największych sieci handlowych wycofuje (firma Coop) Nutellę ze sprzedaży w marketach. To reakcja na ostrzeżenia Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który fatalnie ocenia wpływ oleju palmowego na nasze zdrowie. W słoiku Nutelli jest go 32 procent. EFSA twierdzi, że jego spożycie może być zagrożeniem dla każdego z nas, dla dzieci szczególnie. Groźne jest przetwarzanie oleju w wysokich temperaturach (ok. 200°C), bo tworzą się wtedy substancje rakotwórcze, a właśnie w takiej formie jest używany m.in. przy produkcji Nutelli. Firma ferrero przysłała OŚWIADCZENIE

Nutella na cenzurowanym. Czy faktycznie składniki są rakotwórcze?

Raport Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności jest znany od maja 2016 r. W kilku krajach od razu stał się powodem do krytyki Nutelli (m.in. we Włoszech, Niemczech i Francji). W Polsce do łasuchów dopiero dociera, że ich ukochany przysmak może źle wpływać na ich zdrowie.

Jak twierdzi portal wolna-polska.pl, Nutella zawiera glutaminian sodu (MSG), znany również jako E621. To jest ukryte wewnątrz nazwy sztucznego aromatu „wanilina”, która jest oznakowana na każdym słoiku Nutelli. Zawiera również toksyczny GMO emulgator - lecytynę sojową oraz wspomniany olej palmowy.

Wanilina zawiera nieoznakowany MSG. Nie jest składnikiem odżywczym, witaminą lub minerałem i nie ma żadnych korzyści dla zdrowia. MSG wykazuje działanie pobudzające na mózg, więc myślimy, że coś smakuje lepiej (niż w rzeczywistości jest), a tym samym jemy więcej - czytamy na portalu.

A olej palmowy?

Jest otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Surowy olej w normalnej temperaturze jest żółtobrązowy, po rafinacji staje się twardą żółtawa masą, stosowaną do produkcji świec, margaryny, smarów, mydła i kosmetyków. W przemyśle spożywczym olej wykorzystywany jest po podgrzaniu. Wysokie temperatury powodują jednak zanieczyszczenia go glicydylowymi estrami kwasów tłuszczowych, a te mogą powodować tworzenie się nowotworów.
Nutella została wprowadzona w 1964 roku przez włoską firmę Ferrero i to ona nadal produkuje Nutellę. Czy firma zmieni technologię i skład Nutelli tak, by nie zagrażał zdrowiu konsumentów?

– Wyłącznie oleju palmowego z produkcji Nutelli oznaczałoby tworzenie gorszego substytutu prawdziwego produktu, byłby to więc dla nas krok w tył – tłumaczy w rozmowie z agencją Reutera Vincenzo Tapella, kierownik ds. zakupów Ferrero.

Tymczasem portal portal Ghanastar.com podaje, że Ferrero korzysta ze 185 tysięcy ton oleju palmowego rocznie, a użycie zamienników naraziłoby firmę na straty od 8 do nawet 22 milionów.

Poza tym Nutella bez oleju palmowego miałaby zupełnie inny smak, straciłaby kremową konsystencję i gładkość, no i olej pomaga utrzymać smak podczas całego okresu trwałości.

Ferrero uważa, że nie ma dostatecznych dowodów na szkodliwość Nutelli. Po pierwsze więc zorganizowało kampanię dementującą zagrożenie rakotwórcze Nutelli, po drugie ruszyła reklamowa akcja związana z walentynkami.

Oficjalne oświadczenie Ferrero

Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.
Nutella nie zawiera składników kancerogennych.
Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.
Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nutella wycofywana ze sklepów, bo olej palmowy może powodować raka? OŚWIADCZENIE FERRERO - Dziennik Zachodni

Komentarze 79

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
SD
Lecytyna nie ma nic wspólnego z GMO, to substancja chemiczna jak każda inna, przy czym akurat ta jest człowiekowi potrzebna. Modyfikacje genetyczne dotyczą roślin i zwierząt - ich komórki zawierają geny złożone z DNA, które odpowiedzialne są za funkcjonowanie tych organizmów. Związki chemiczne takiej jak skrobia, lecytyna, czy inne nie są żywe - NIE MAJĄ GENÓW. Inną sprawą jest fakt, że nasycone kwasy tłuszczowe, lub nienasycone ale po uwodornieniu i utwardzeniu są szkodliwe dla zdrowia. Ferrero kłamie, że nie ma zamiennika dla oleju palmowego. To właśnie olej palmowy jest zamiennikiem! Stosują go powszechnie producenci żywności, bo znakomicie zastępuje masło kakaowe, a jest od niego nieporównywalnie tańszy.
h
heh
Chociazby kofeina, slonce.
R
Reksio
Jaki narkotyk?
R
Regis
Wawel też ściemnia: stosują syf E476 (seria bez cukru, świąteczne "przysmaki") i palmę (choćby w pralinach). ZŁO!!!!!
R
Regis
Lecytyna nie jest toksyczna. GMO nie wpływa na zdrowie spożywających je osób/zwierząt (chyba że ktoś celowo wprowadzi geny kodujące truciznę, ale to inna historia).
M
Misiaczek
...takie samo g_ jak sztuczne majonezy z EDta. Prawdziwe kakao w czekoladzie, proszę bardzo Wawel 70% 100g bez palmy i polic_
A
AAAA
Orzechy laskowe to kilka procent, baranie! Tyle co nic! W słoiku tego chemicznego syfu nie masz nawet jednego całego orzecha.
K
Kefir
Wolna Polska specjalizuje się w praniu mózgów. Od kiedy wanilina to glutaminian sodu? To bzdura, a ponadto, gdyby tak było, to glutaminian zostawia charakterystyczny posmak na języku, którego ciężko się pozbyć. Glutaminian jest używany głównie do słonych potraw i przekąsek, a nie do słodyczy. :/
m
marika
ja jednak w te brednie nie wierze stek bzdur i sensacja!
A
A
ciekawa jestem co się za tym kryje. czyżby niemcy chcą zdyskredytować ferrero i zacząć lansować własną 'nutelle'?
Ł
Łuki
Wszystkie produkty w dzisiejszych czasach są rakotwórcze, a cola tym bardziej! A nikt jakoś nie ma bólu d*** do coli -,- a że w niej jest narkotyk to też się k**** mać do chuja jebanego nikt nie czepia.
N
Non
Olej palmowy jest zdrowszy niż np rzepakowy czy słonecznikowy. Lobby olejów krajowych działa
E
Ewa
A cóż to za kalka językowa ? "kancerogennych" To świadoma manipulacja czy głupota tłumacza?
Cancer = Rak po angielsku, więc po polsku powinno być przetłumaczone jako "rakotwórczych"
czyli powodujących raka.
Źle brzmi, nieprawdaż Ferrero ?
g
gosc

Polski ciemniak wszystko zje byle bylo duzo i tanio.Olej palmowy,syrop glukozowo-fruktozowy jest prawie wszedzie np.dżemy,jogurty,słodkie serki a karmiąc dziecko obecnymi wędlinami to już powinno być karalne.Kupują bezmyślnie tani syf byle dużo a równoczesnie w aptece witaminki, suplementy diety i jakby co to takie nowoczesne a tu z jednemu syfu w drugi a kasy idzie coraz więcej tak to jest jak się żyje reklamami i jedyne co czyta to tabloidy.Nie żreć tylko jeść mało ale zdrowo.

g
grabki
Unikajmy też kiełbas, dżemów, nabiału, wędlin. Umrzemy z głodu, ale przynajmniej zdrowo.
Wróć na i.pl Portal i.pl