Chrzanów. Inspekcja weterynaryjna prowadzi kontrole w zakładach mięsnych, gdzie wyprodukowano parówki z groźną bakterią

Bogusław Kwiecień
Bogusław Kwiecień
Archiwum GK
Listerioza jest potencjalnym zagrożeniem przede wszystkim dla osób podwyższonego ryzyka, czyli o osłabionej odporności, niemowląt czy kobiet w ciąży. Bakteria jest niszczona w obróbce termicznej na przykład w 60 stopniach Celsjusza, czyli w trakcie gotowania przez 10 minut

W Zakładach Mięsnych Unimięs w Chrzanowie trwa kontrola prowadzona przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii po wykryciu w produkowanych tutaj parówkach z szynki Madej Wróbel groźnej dla zdrowia ludzkiego bakterii Listeria monocytogenes.

W ub. tygodniu, jak pisaliśmy, Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące parówek Simply food 200g, w których stwierdzono bakterie. Chodziło o partię 180524001 o terminie ważności do 16 czerwca. Parówki zostały wycofane ze sklepów i jednocześnie GIS zalecił kontrole w zakładzie producenta.

- Listerioza jest rzadką chorobą zakaźną odzwierzęcą spowodowana bakterią Listeria monocytogenes. Do zakażenia tym drobnoustrojem dochodzi najczęściej drogą pokarmową - tłumaczy Monika Tokarczyk, powiatowy lekarz weterynarii w Chrzanowie.

Listerioza jest potencjalnym zagrożeniem przede wszystkim dla osób podwyższonego ryzyka, czyli o osłabionej odporności, niemowląt czy kobiet w ciąży. Bakteria jest niszczona w trakcie gotowania przez 10 minut.

W trakcie trwającego postępowania przewidziano również pobieranie prób innych produktów w chrzanowskim zakładzie. Dotąd pozostałe produkty są bezpieczne dla zdrowia.

Z kolei firma Madej Wróbel, która odpowiada za wprowadzenie parówek na rynek zapowiedziała podjęcie własnych działań, które wyjaśnią, jak mogło dojść do skażenia oraz zapobiegną powstawaniu podobnych problemów w przyszłości.

ZOBACZ KONIECZNIE:

WIDEO: Mówimy po krakosku

Źródło: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
>>> Zobacz inne odcinki MÓWIMY PO KRAKOSKU

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Chrzanów. Inspekcja weterynaryjna prowadzi kontrole w zakładach mięsnych, gdzie wyprodukowano parówki z groźną bakterią - Gazeta Krakowska

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
mm
Kontrola stwierdzi małe zaniedbania i mandat karny 500 zł. Produkcja dalej ruszy.
W USA proces klientów z firma i duże odszkodowania nawet z upadłością firmy (jak można produkować żywność, która może zabijać ludzi ). Podobno to w USA rządzą bogacze.
g
gota
wazne ze prezes tego zakladu porshe jezdzi, a reszta co go to obchodzi
Wróć na i.pl Portal i.pl