Kampus 600-lecia gotowy. Właśnie przeprowadzili się tam...

    Kampus 600-lecia gotowy. Właśnie przeprowadzili się tam chemicy [ZDJĘCIA, WIDEO]

    Iwona Krzywda

    Aktualizacja:

    Dziennik Polski 24

    W największej auli wykładowej jest miejsce dla 400 studentów
    1/65
    przejdź do galerii

    W największej auli wykładowej jest miejsce dla 400 studentów ©fot. Anna Kaczmarz

    Inwestycje. Uniwersytet Jagielloński zakończył już przeprowadzkę wydziału chemii z budynku przy ul. Ingardena do nowej siedziby zbudowanej na krakowskim Ruczaju. Innowacyjny kompleks jest ostatnim elementem zbudowanego tam Kampusu 600-lecia Odnowienia UJ.
    Nowa siedziba Wydziału Chemii UJ powstała przy ul. Gronostajowej. Budynek jest już gotowy na październikowe rozpoczęcie roku akademickiego. - Studenci dostają całkowicie nową, świetnie wyposażoną przestrzeń, gdzie w komfortowych warunkach będą mogli kontynuować edukację na wybranym kierunku. Zyskaliśmy infrastrukturę dydaktyczną oraz pomieszczenia służące prowadzeniu badań, z nowoczesnym sprzętem zapewniającym bezpieczeństwo eksperymentów - mówi prof. dr hab. Piotr Kuśtrowski, dziekan Wydziału Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie kształci się blisko tysiąc osób.



    Nowa jakość


    Do tej pory swoje miejsce jagiellońscy chemicy mieli w budynku przy ul. Ingardena. Jego półwieczna infrastruktura znacznie utrudniała jednak prowadzenie wykładów i badań naukowych. Przez słabe stropy ciężka aparatura laboratoryjna mogła być przechowywana jedynie w piwnicach, a ograniczona przestrzeń zmuszała do organizowania zajęć także wieczorami.

    Dzięki przeprowadzce na Gronostajową studenci i wykładowcy zyskają nowoczesne sale wykładowe i świetnie wyposażone laboratoria. Wybudowany obiekt składa się z siedmiu kilkupiętrowych części. W tej przeznaczonej na dydaktykę przygotowano m.in. bibliotekę z czytelnią, pomieszczenia do przeprowadzania eksperymentów i aule. Największa z nich może pomieścić aż 400 osób, pozostałe liczą po 96 miejsc.

    Z kolei pracownicy naukowi dostali do swojej dyspozycji komfortowe gabinety i własne laboratoria, do których nikt niepowołany nie będzie miał wstępu. Całość została wyposażona w innowacyjne systemy zabezpieczeń przeciwpożarowych.- W przypadku wybuchu ognia powodują one odcięcia strefy pożarowej od pozostałej części budynku. Każdy z segmentów jest niezależny i w razie potrzeby możemy go wyłączyć z użytkowania - wskazuje prof. Janusz Szklarzewicz, wyznaczony przez UJ do koordynowania budowy. - W przypadku tej inwestycji kluczową kwestią było właśnie zapewnienie bezpieczeństwa pracy. Nie możemy przewidzieć z jakimi substancjami będziemy mieć do czynienia za 10-20 czy 50 lat, dlatego przy jego powstawaniu wybieraliśmy rozwiązania, które pozwolą na szybką adaptację do nowych warunków - dodaje.

    Kampus już kompletny


    Budowa Wydziału Chemii trwała pięć lat i pochłonęła 250 mln zł. Większość kosztów pokryła rządowa dotacja. 35 mln zł potrzebne na wyposażenie laboratoriów w nową aparaturę, uczelnia znalazła we własnej kasie. Kompleks dla chemików jest ostatnim elementem Kampusu 600-lecia Odnowienia UJ, tworzonego na krakowskim Ruczaju. Jego powstanie było możliwe dzięki dotacji z budżetu państwa. Początkowo uniwersytet otrzymał na ten cel 600 mln zł, później kwotę dofinansowania zwiększono do ponad 940 mln zł.

    Uroczyste otwarcie gotowego Kampusu zaplanowano na wiosnę. Obecnie na Ruczaju - oprócz Wydziału Chemii - mieści się m.in. siedziba Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej (stworzona za 241 mln zł), Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej (135 mln zł), Wydział Matematyki i Informatyki (80 mln zł), Instytut Zoologii (koszt 104 mln zł) oraz oddany do użytku w czerwcu Instytut Nauk Geologicznych (koszt 35 mln zł). Łącznie kształci się tam ponad 15 tys. studentów. Uczelnia chciałaby, żeby na tym terenie powstała jeszcze m.in. infrastruktura sportowa oraz miejsca noclegowe dla studentów czy gości.

    Ekologiczny budynek
    Siedziba dla chemików powstała z dbałością o środowisko naturalne. Budynek ma niskie zapotrzebowanie na energię cieplną. Na jego szczycie znajduje się zielony dach z krzewów i drzew, który tworzy dodatkowy bufor dla ciepła. Do pielęgnowania roślinności jest wykorzystywana deszczówka. Z kolei pod parkingiem powstał specjalny zbiornik przeciwpowodziowy. Chroni on przed podtopieniem, a dodatkowo pochłania drgania przejeżdżających tramwajów, na które narzekali pracownicy zlokalizowanego po sąsiedzku Wydziału Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej. (IKR)



    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Nie przegap

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama