1/13
Sezon na grzyby już się rozpoczął. Jak rozpoznać grzyby...
fot. Polska Press

Sezon na grzyby już się rozpoczął. Jak rozpoznać grzyby jadalne oraz gdzie ich szukać? Zobacz zdjęcia i przeczytaj dokładne opisy grzybów jadalnych! Pamiętaj, że jeśli nie jesteś pewien, jakiego grzyba znalazłeś - nie ryzykuj! Zjedzenie trującego grzyba może doprowadzić nawet do śmierci.

Przejdź do galerii --->

2/13
Grzyby jadalne: Borowik szlachetny...
fot. Dariusz Gdesz

Grzyby jadalne: Borowik szlachetny

Borowik szlachetny

Jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na walory smakowe. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu.

ZOBACZ TEŻ: Grzyby marynowane, grzyby suszone. PRZEPISY na dania z grzybami

Wygląd
Ma średnicę od 6 do 25 centymetrów. U młodych osobników jest zwykle barwy białej, później piaskowej. Z czasem staje się jasnobrązowy i ciemnobrązowy. Rzadko zdarza się, aby kapelusz borowika szlachetnego był barwy karminowej. Kształt kapelusza początkowo jest gładki i półkolisty, później bardziej wypukły, stare okazy są poduszkowato rozpostarte. Powierzchnia kapelusza jest matowa, bywa pomarszczona, w czasie deszczu i u grzybów starszych – staje się gładka i lepka.

Występowanie
Borowik szlachetny występuje zarówno w lasach iglastych, liściastych jak i mieszanych. Najczęściej rośnie w drzewostanach świerkowych, rzadziej pod sosnami i dębami.

UWAGA! Jeśli nie jesteś pewien, jakiego grzyba znalazłeś - nie ryzykuj! Zjedzenie trującego grzyba grozi poważnym uszczerbkiem na zdrowiu!

PRZEJDŹ DALEJ --->

3/13
Grzyby jadalne: Podgrzybek...
fot. Piotr Krzyżanowski

Grzyby jadalne: Podgrzybek

Podgrzybek brunatny

Wygląd
Rozmiar dochodzi do 15 cm średnicy. Jest nagi i gładki, u młodych egzemplarzy półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowo-brunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz jest rozpostarty, dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry brzegami. Rurki lekko wcięte wokół trzonu. Barwa od bladoochrowej do oliwkowo-żółtej.

Występowanie
Lasy iglaste i mieszane. Rośnie na ziemi, dużo rzadziej przy pniakach i pniach. Jest pospolity w całej Europie Środkowej.

Gatunki podobne
Młode podgrzybki brunatne można pomylić z goryczakiem żółciowym. Wątpliwości rozstrzygnąć można próbą smakową (goryczak jest gorzki).


PRZEJDŹ DALEJ --->

4/13
Grzyby jadalne: Maślak...
fot. Jerzy Opioła/wikipedia

Grzyby jadalne: Maślak

Maślak zwyczajny

Wygląd
Średnica 4 – 12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy. Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki. Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta. Daje się łatwo oddzielić od miąższu.

Występowanie
Jest szeroko rozprzestrzeniony. Występuje na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym. Rośnie w lasach iglastych, głównie pod sosnami, gdyż współżyje z ich korzeniami.

PRZEJDŹ DALEJ --->


Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Z Poznania do Malagi. Ławica w Poznaniu ma nowe połączenie i... paczkomat

Z Poznania do Malagi. Ławica w Poznaniu ma nowe połączenie i... paczkomat

Kolejka przed MTP w Poznaniu! Ludzie stoją w deszczu i czekają. Dlaczego?

Kolejka przed MTP w Poznaniu! Ludzie stoją w deszczu i czekają. Dlaczego?

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Zobacz również

Kawiarnia na Starym Rynku i wiele innych. Rusza aukcja lokali do wynajmu w Poznaniu

NOWE
Kawiarnia na Starym Rynku i wiele innych. Rusza aukcja lokali do wynajmu w Poznaniu

Z Poznania do Malagi. Ławica w Poznaniu ma nowe połączenie i... paczkomat

Z Poznania do Malagi. Ławica w Poznaniu ma nowe połączenie i... paczkomat