Muchomor sromotnikowy i kania - różnice. Jak odróżnić...

    Muchomor sromotnikowy i kania - różnice. Jak odróżnić muchomora i kanię

    (ls)

    Express Ilustrowany

    Aktualizacja:

    Express Ilustrowany

    Muchomor sromotnikowy i kania - różnice. Jak odróżnić muchomora i kanię
    1/2
    przejdź do galerii

    Muchomor sromotnikowy i kania - różnice. Jak odróżnić muchomora i kanię ©Polska Press Grupa

    Muchomor sromotnikowy a kania. Grzyby przyciągają do lasu miłośników zalewajki, jajecznicy z grzybami i grzybów marynowanych. Podczas zbierania grzybów trzeba jednak zachować rozwagę, bo muchomor sromotnikowy jest bardzo podobny do czubajki kani, zielonej surojadki lub gąski zielonej zwłaszcza w początkowym okresie dojrzewania.
    Muchomor sromotnikowy a kania - różnice

    1.Kania po pierwsze jest zwykle o wiele większa.

    2. Owocnik kanii ma na kapeluszu łuszczące się brązowawe elementy, które można zetrzeć (postrzępiony jest kapelusz i trzon. Kapelusz muchomora sromotnikowego u góry jest z reguły gładki, choć czasami bywa lekko włóknisty, w kolorze zielonawym, żółtawym lub szarawym.

    3. Pod spodem kapelusza czubajki są białe dość szerokie blaszki. Wysmukły trzon ma pierścień, który jest ruchomy. Tego wyraźnego ruchomego pierścienia nie posiada muchomor zielonawy. Na dole trzonu u kani jest zgrubienie - bulwa, ale bez pochwy. Natomiast muchomor sromotnikowy, czyli zielonawy, posiada na dole tak zwaną pochwę, czyli jest w otoczce.
    Magda Gessler w Kobiborze - nowy sezon rozpoczęty

    Trzeba wyzbyć się mylnych założeń: grzyby zaczerwione (robaczywe) nie są trujące, a srebrna łyżeczka czernieje, gdy w garnku jest okaz trujący.

    Nie wierzmy, że cebula, gotowana z trującymi grzybami ciemnieje (cebula w garnku z trującymi grzybami może być biała).

    MUCHOMOR SROMOTNIKOWY A KANIA - JAKIE SĄ RÓŻNICE, JAK JE ODRÓŻNIĆ OD SIEBIE


    To bzdura, że jak grzyb nie jest gorzki to można go jeść. Właśnie muchomor zielonawy jest bardzo smaczny, ma też bardzo przyjemny delikatny zapach.

    ZOBACZ TEŻ: Potrawy z dyni: Chipsy z dyni z sosem z papryki

    Muchomor sromotnikowy zawiera dwa rodzaje toksyn: fallotoksyny oraz amatoksyny. Toksyną odpowiedzialną za zatrucie po spożyciu muchomora sromotnikowego jest alfa-amanityna. Toksyny powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów ciała[5].

    MUCHOMOR SROMOTNIKOWY KANIA - JAK ODRÓŻNIĆ GRZYBY


    Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym najczęściej mylonym z kanią

    Pierwsze objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się dosyć późno, bo po 8-12 godzinach od momentu spożycia grzybów. Wtedy niestety większość trucizny jest już wchłonięta do krwi. Osoby, które zjadły muchomora sromotnikowego mają zawroty i bóle głowy, nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunkę, przyspieszone tętno.

    MUCHOMOR SROMOTNIKOWY A KANIA - JAKIE SĄ RÓŻNICE, JAK JE ODRÓŻNIĆ OD SIEBIE



    Zobacz też: Przepis na kurki z patelni

    Czytaj także

      Komentarze (65)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Koorva, artykuł z 2013r.

      . (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 1

      ja pierdolę

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      To jak z Kaczyńskim!

      ! (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6 / 7

      Kania - to tak jak PO. Niezbyt smaczne, ale da się zjeść.
      Muchomor sromotnikowy - to PiS. Z wyglądu podobne, ale silnie trujące.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      tylko prawdziwki

      malwina (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 5 / 1

      i większe tym lepsze :)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      najlepiej

      tekla (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4

      po smaku

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      chyba nie o kanie...

      najgorszy-sort (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 23 / 10

      ... najczęściej chodzi. Myślę, że ludzie mylą muchomora zielonawego z różnymi gołąbkami lub młodymi pieczarkami polnymi. Kania, nawet młoda, różni się praktycznie wszystkim od muchomora. Ważna...rozwiń całość

      ... najczęściej chodzi. Myślę, że ludzie mylą muchomora zielonawego z różnymi gołąbkami lub młodymi pieczarkami polnymi. Kania, nawet młoda, różni się praktycznie wszystkim od muchomora. Ważna rzecz, o której mało kto pisze - trzon kani jest w środku PUSTY; muchomora - PEŁNY! Tego nie da się pomylić! zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      w d*pie mam grzyby

      Alojzy (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 16 / 20

      zostawiam jedynie papierzaki w lesie.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      I w głowie

      . (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Papierzaki

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Poznaj Grzyby

      Energetico (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 14 / 11

      Borowik grubotrzonowy- trujący. Borowik Le Galowej - trujący. Borowik purpurowy- trujący. Borowik szatanski- trujący. Czernidłaczek gromadny -trujący. Czubajeczka szorstka- trujący. Goryczak...rozwiń całość

      Borowik grubotrzonowy- trujący. Borowik Le Galowej - trujący. Borowik purpurowy- trujący. Borowik szatanski- trujący. Czernidłaczek gromadny -trujący. Czubajeczka szorstka- trujący. Goryczak żółciowy(szatan)- nie jadalny i nie trujący. Gołąbek buczynowy-trujący. Gołąbek wymiotny-trujący....i wiele innych które są trujące i nie jadalne. Grzyby dzielimy na 4 grupy....1-Jadalne to te które możemy jeść bezpośrednio w stanie surowym jak i po przetworzeniu(Podgrzybek w stanie surowym jest trujacy!!!dopiero po przetworzeniu nadaje sie do konsumpcji.) 2.Nie jadalne-te ktorych sporzycie nie koniecznie musi zaszkodzić,ale z powodu swoich walorów smakowych nie nadają się do jedzenia gdyż są poprostu nie smaczne. 3-trujące...te po których gdy je zjemy nasz organizm reaguje źle....ale nie zawsze ich spożycie kończy się śmiercią gdyż objawy zatrucia ustepuja po odpowiedniej kuracji lub w przypadku spożycia mniejszej ilosci ustępują same. 4- Śmiertelnie trujące...po ich spożyciu niestety nie ma już ratunku...nawet po spożyciu małej ilości. Pozdrawiam i przestrzegam...zbierajcie tylko te grzyby które znacie bo te grzyby które wymieniłem wyżej wyglądają zachęcająco....a niestety mogą wyrządzić krzywdę.
      zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Pierdolisz jak potłuczony

      PROSTE! (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Na terenie Polski:
      grzyb blaszkowy - musisz się znać
      grzyb z sitkiem - JESTEŚ BEZPIECZNY. Ryzykujesz najwyżej tym, że pomylisz prawdziwka z goryczakiem żółciowym, który jest nietrujący, za to tak...rozwiń całość

      Na terenie Polski:
      grzyb blaszkowy - musisz się znać
      grzyb z sitkiem - JESTEŚ BEZPIECZNY. Ryzykujesz najwyżej tym, że pomylisz prawdziwka z goryczakiem żółciowym, który jest nietrujący, za to tak gorzki, że nie da się zjeść. To jest tzw. szatan, ale prawdziwy szatan nie występuje w Polsce, jedynie na Słowacji.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Kupiłeś sobie atlas grzybów?

      mietek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 16 / 16

      Wymieniasz gatunki, u nas nie spotykane.
      Np.borowik szatański od wielu lat w Polsce nie został znaleziony…


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Ehh

      X (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 11 / 10

      Chyba żartujesz tego jest pełno...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Nie atlas....a wiedza.

      Energetico (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 14 / 5

      Widzisz tu nie o atlas chodzi....gdyby większość osób które się zatruły grzybami miała tą wiedzę na temat grzybów którą ja mam to pewnie teraz by nie leżeli 2 metry pod ziemią.A wystarczy podejść...rozwiń całość

      Widzisz tu nie o atlas chodzi....gdyby większość osób które się zatruły grzybami miała tą wiedzę na temat grzybów którą ja mam to pewnie teraz by nie leżeli 2 metry pod ziemią.A wystarczy podejść do sprawy poważnie i troche poczytac na ten temat....a nie Mietek...z takim sarkazmem jak ty.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      co ty gadasz mietek?

      emcio (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 16 / 12

      Pochodzę z Pomorza Środkowego i wielokrotnie na własne oczy widziałem Borowika Szatańskiego. Na szczęście nie jest popularny i w miarę łatwy do odróżnienia...


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      chuja widziałeś

      . (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      brudnego

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ha,ha

      striełkow (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 14 / 25

      Podniecają się tymi kaniami jakby były to co najmniej trufle. A z kopa to gówno potraktować jak nie jest się pewnym na 100% co zacz.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      goowno...

      ... (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      to striełkow
      śmierdzące

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      grzyby

      Dzichu (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      A może tak " z kopa Ciebie ? Może ty od ministra Szyszki ?

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Czy tak trudno, ...

      Czytelnik. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 26 / 9

      było umieścić zdjęcia porównujące oba grzyby?

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Muchomor sromotnikowy

      jest jadalny!!! (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 17 / 10

      Niestety tylko raz!

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Nie przegap

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama