Co najczęściej zamawiamy na dowóz? Ile wydajemy? "Jeżeli chodzi o średnią wartość zamówienia, to widzimy, że ona rośnie" [Wideo]

Maciej Badowski
Maciej Badowski
Polacy w dowozie najczęściej wybierają dania kuchni włoskiej, czyli pizze i makarony.
Polacy w dowozie najczęściej wybierają dania kuchni włoskiej, czyli pizze i makarony. Szymon Starnawski /Polska Press
- To co zauważyliśmy w trakcie pandemii, to przede wszystkim to, że znaczna część restauracji wprowadziła dowóz swoich posiłków- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press ekspert. Jak się okazuje, niezmiennie na pierwszym miejscu wśród dań zamawianych w dowozie króluje kuchnia włoska. Drugie miejsce zajmuje kuchnia amerykańska, natomiast podium zamyka nasza polska kuchnia. Co ciekawe, na popularności zyskuje kuchnia roślinna.

Jak wynika z Raportu "Food Trendów Pyszne.pl 2021" Polacy w dowozie najczęściej wybierają dania kuchni włoskiej, czyli pizze i makarony. - Co zamawiamy najczęściej? Zdecydowanie wygrywa kuchnia włoska. Pizza jest takim daniem, która króluje w dowozie, ponieważ idealnie się do tego nadaje. Również oferta rynku powoduje, że tego dania zamawiamy najwięcej- tłumaczy w rozmowie z AIP Arkadiusz Krupisz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl

Jednocześnie ekspert wskazuje, że oprócz kuchni włoskiej, trzon tworzą kuchnia amerykańska z hamburgerami i frytkami na czele oraz dania kuchni polskiej, czyli kotlety schabowe, pierogi oraz zupy. - Polacy jednocześnie coraz częściej próbują nowych kuchni. Na popularności zyskuje kuchnia grecka. Ponadto coraz częściej zamawiamy dania wegetariańskie. Widzimy pewne trendy, które jeszcze są w pełnej skali są relatywnie niewielkie ale zyskują na znaczeniu- dodaje. Jak wynika z raportu, dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej odnotowały 49 proc. wzrost wśród zamówień.

– W takiej sytuacji trudno jest reklamować zawyżoną cenę, ponieważ „zjedliśmy” nasz dowód. Aby ustrzec się podobnych doświadczeń, przed zjedzeniem posiłku zażądajmy podania jego wagi i ceny. Jeśli mamy wątpliwości, poprośmy o zważenie posiłku w naszej obecności. Próby oszustwa „na wadze” to wykroczenie i można zgłaszać ten fakt na policję. Dodatkowo o sprawie warto powiadomić Inspekcję Handlową – mówi Małgorzata Miś, prezes Stowarzyszenia AQUILA

Sprawdź jak nieuczciwi sprzedawcy oszukują w lokalach gastro...

- Jeśli chodzi o zmianę nawyków żywieniowych, to nasza dieta cały czas ewoluuje, to jest taki paradoks- mówi nam Grzegorz Łapanowski, krytyk kulinarny i dodaje, że z jednej strony jesteśmy tradycjonalistami i lubimy to co znamy ale z drugiej strony jest też w nas takie poszukiwanie nowości. Jego zdaniem kuchnia stała się taką dziedziną, którą możemy odkrywać dzięki programom kulinarnym, dzięki naszym podróżom i dzięki temu, co oferuje nam rynek spożywczy, który trochę tak jak media, poszukuje cały czas nowości. - To jest też trochę kwestia pokoleniowa- mówi.

-Z drugiej strony są takie kwestie jak chociażby zdrowie czy środowisko naturalne, które są bardzo na agendzie. Z jednej strony wiemy coraz więcej o zdrowym żywieniu i staramy się jeść coraz zdrowiej ale z drugiej strony, ze względu na tempo życia i COVID- 19 mamy mniej czasu na aktywność fizyczną, ruszaliśmy się mniej, więc przybieramy na wadze. Chcemy jeść lepiej i teoretycznie może nawet lepiej jemy, natomiast nasz styl życia nie zawsze pozytywnie wpływa na to jak jest nasza kondycja zdrowotna- dodaje ekspert.

łapanowski przyznaje, że Polacy w kuchni szukają nowości i coraz częściej decydują się na dietę roślinną, traktując ją jako alternatywę. - Z jednej strony smakowo jesteśmy tradycjonalistami i lubimy polską kuchnię ale z drugiej strony mamy świadomość, że i pod względem zdrowotnym i pod względem środowiskowym ten częstszy wybór roślinnych opcji jest po prostu dla nas dobry- tłumaczy iw dodaje, że widać to również po wynikach badań i po tym jak wygląda rynek produktów spożywczych. - Ta obecność roślinnych alternatyw na sklepowej półce jest coraz większa- wskazuje.

Z kolei Krupicz wskazuje, że w 2020 roku około 9 tysięcy lokali gastronomicznych zniknęło z mapy i dodaje, że na te miejsca powstają nowe lokale ale to trwa. - Obecnie przez tę dużą niepewność na rynku, czyli z jednej strony nie wiemy jakie będą kolejne ograniczenia, słyszymy o nowych przepisach od 1 grudnia, abyśmy doszli do poziomu sprzed pandemii, potrzebujemy roku lub nawet dwóch lat.

- Jeżeli chodzi o średnią wartość zamówienia, to widzimy, że ona rośnie. Z jednej strony jest to podyktowane tym, że mam wzrost cen składników, czyli widzimy duży wpływ inflacji, ale z drugiej strony też jest bardzo duża presja na wynagrodzenia. Aby skompensować sobie te większe wydatki, restauracje muszą podnosić ceny dań. Potwierdza to średnia wartość zamówienia, która od początku roku rosła o około 5- 10 proc.- podsumowuje Krupicz.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl