Oto prosty przepis na biały chłodnik z wędzonym łososiem! Źródło dobrego białka i najlepszych witamin z młodych warzyw! Idealny na grilla. Genialny na piknik lub niewielką wycieczkę.
Zobacz też. Kulinarny Kraków kontra reszta świata. Rozmowa z Aleksandrem Zachutą
Biały chłodnik z wędzonym łososiem [PRZEPIS]
Składniki
- zsiadłe mleko
- kalarepka
- szczypiorek
- rzodkiewka
- koperek
- ząbek czosnku
- łosoś wędzony w dowolnej formie
- sól
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa trzemy na tarce na grubych oczkach. Siekamy koperek, wyciskamy przez praskę ząbek czosnku i wszystko zalewamy zsiadłym mlekiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Wstawiamy do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie jest gotowy do podania. Wystarczy go okrasić na sam wierzch różyczką z wędzonego łososia.
Przypomnijmy. Chłodnik to nic innego, jak orzeźwiająca zupa serwowana na zimno - najczęściej poniżej temperatury pokojowej. W Polsce najpopularniejszą jego odsłoną jest tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, ale warto poeksperymentować z różnymi wariacjami tej ciekawej potrawy!
Chłodnik można przygotować niemal ze wszystkiego. Bazę najczęściej stanowi kefir, jogurt lub maślanka. Doskonale sprawdzają się też zblendowane na gładki mus warzywa lub, jeśli na słodko, owoce.
Polecamy też inne przepisy szefa kuchni:
Zobacz też:
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?