Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
319 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Najlepsze wigilijne smaki z różnych regionów Polski. Znasz te świąteczne potrawy?
Polska wigilia to nie tylko barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą i grzybami. W niektórych regionach kraju dawniej królowały potrawy, o których wielu z nas...
Świąteczny stroik do jedzenia. Zaskocz rodzinę widowiskową i pyszną przekąską
Świąteczny wieniec z przekąsek to ciekawy sposób podania dobrze znanych i lubianych koreczków. Przygotowujemy je z ulubionych przekąsek, takich jak salami, ser,...
Pyszna przystawka na wigilijny stół. Możesz podać ją zamiast tradycyjnych śledzi
Dobrej jakości surowy łosoś i kilka prostych składników, które podkreślą smak ryby. To prosty i łatwy w wykonaniu przepis na pyszną oraz elegancką przystawkę....
Tradycyjny tort makowy, wilgotny tort orzechowy. Poznaj najlepsze przepisy na święta
Tradycyjny tort makowy przekładamy delikatnym kawowym kremem. Sekretem najlepszego tortu orzechowego jest dobrze nasączony biszkopt. Z kolei tort Sachera...
Najlepsze pieczenie na świąteczny obiad. Wystarczy wcześniej zamarynować i upiec
Świąteczna pieczeń to potrawa, którą podajemy w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Zazwyczaj na naszych stołach króluje pieczony schab lub...
Puszysty kogel-mogel z owocami. Zapiekana wersja przysmaku z dzieciństwa
Słodki, puszysty kogel-mogel to przysmak, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Wersja zapiekana jest znacznie bezpieczniejsza, bo nie musimy spożywać...
Wilgotny i pyszny. Najprostszy tort makowy na świecie. Z gotowej masy i bakalii
Tort makowy z tego przepisu robi się tak łatwo i szybko, że można go przygotować na ostatnią chwilę przed wigilią. Wystarczy połączyć ze sobą gotową masę...
Delikatne ciasto i niebiańskie nadzienie! Zaskocz rodzinę pierogami sernikowymi
Delikatne ciasto oraz gładka masa sernikowa z rodzynkami sprawiają, że pierogi mogą śmiało powalczyć o miano deseru. Są doskonałą propozycją na kolację lub...
Świąteczna beza Pavlova zachwyci gości w te święta. Ta bez zawsze się udaje!
Kilka białek, łatwy do zrobienia krem i szybka konfitura to trzy elementy, które wystarczą do zrobienia naprawdę zjawiskowej bezy Pavlowej na święta. Wbrew...
Gwiazda makowa z ciasta drożdżowego. Ozdoba świątecznego stołu, którą zjesz z ochotą
Makowa gwiazda z ciasta drożdżowego prezentuje się zjawiskowo i niewątpliwie będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Wygląda na czasochłonną i skomplikowaną w...