PolskaTimes.pl - Dziennik Polska, aktualności, najnowsze informacje

Tłusty czwartek - przepisy na pączki, donaty, pączki z nadzieniem [PRZEPISY]

Składniki:1 kg mąki, 15 żółtek, 13 dag drożdży, 15 dag masła, 150 ml śmietanki słodkiej, 350 ml mleka, 15 dag cukru, 50 ml spirytusu, skórka pomarańczowa

Przemyslaw Swiderski

Następne

[1/12] Przeglądaj również za pomocą strzałek < > na klawiaturze

Następne

Pączki ze słodką śmietanką

Składniki:
1 kg mąki, 15 żółtek, 13 dag drożdży, 15 dag masła, 150 ml śmietanki słodkiej, 350 ml mleka, 15 dag cukru, 50 ml spirytusu, skórka pomarańczowa (2 łyżki), do posypania cukier puder z wanilią, nadzienie - powidła (najlepsze własnej roboty: róża, wiśnia, śliwka, porzeczka; można wszystkie wymieszać i zrobić własną kompozycję)

Przygotowanie:
Śmietankę i mleko podgrzać dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać mąkę, żółtka i wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski (ok. 30 min). Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż się wszystko ładnie połączy. Dodać spirytus i skórkę. Dobrze wymieszać. Odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy króciutko i odstawiamy jeszcze na chwilę. Po tym czasie możemy przystąpić do formowania pączków.

Odstawiamy, a gdy są pięknie wyrośnięte, smażymy w rozgrzanym tłuszczu.

Danuta Balcerowska