Menu Region

Ludzie są bardziej inteligentni, jeśli jedzą często ryby

Ludzie są bardziej inteligentni, jeśli jedzą często ryby

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Roman Gutkowski

1Komentarz Prześlij Drukuj
15-letni chłopcy, którzy jedli ryby raz w tygodniu, w wieku 18 lat osiągać będą lepsze wyniki w testach poznawczych od swych rówieśników, których menu było uboższe w rybny pokarm.
Wynika to z badań na 4 tys. szwedzkich nastolatków, które opublikowało czasopismo "Acta Paediatrica".
Jedzenie ryb raz w tygodniu wystarczyło, by łączny wskaźnik inteligencji werbalnej i wizualno-przestrzennej wzrastał o 6 proc., podczas gdy spożywanie ich jeszcze częściej sprawiało, że wzrost przekraczał nawet 11 proc.

Naukowcy ze szwedzkiej akademii Sahlgrenska na Uniwersytecie w Göteborgu porównali odpowiedzi 3972 nastolatków, którzy wzięli udział w badaniu, z wynikami osiągniętymi trzy lata wcześniej przez tych samych nastolatków w ich komisjach wojskowych.


- Odkryliśmy wyraźną zależność między częstą konsumpcją ryb (co najmniej raz w tygodniu) a lepszymi wynikami testów wśród nastolatków - powiedział prof. Kjell Toren, który kierował badaniami.

- Okazało się też, że jedzenie ryb częściej niż raz w tygodniu prawie dwukrotnie polepszało ich wyniki - dodał. I to niezależnie od innych zmiennych - poziomu wykształcenia ich rodziców czy rodzaju spożywanych ryb.

Jak podkreślił prof. Toren, wyniki badań są ważne, gdyż dotyczą nastolatków między 15. a 18. rokiem życia, kiedy ich szkolne wyniki pomagają przewidzieć ich osiągnięcia w dorosłym już życiu. 58 proc. chłopców, którzy wzięli udział w badaniach, jadło ryby raz w tygodniu, a następnych 20 proc. - jeszcze częściej.

- Wiele wcześniejszych badań wykazało, że jedzenie ryb pomaga w rozwoju połączeń nerwowych u dzieci i ogranicza ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych po osiągnięciu wieku średniego. Wiadomo też, że dzieci, których matki jadły w czasie ciąży dużo ryb, rodzą się inteligentniejsze - tłumaczy naukowiec.

Szwedzkie badania po raz pierwszy na tak dużą skalę zajęły się wpływem konsumpcji ryb na umysłowe zdolności nastolatków. Dokładny mechanizm tej zależności nie jest wciąż jasny. - Najbardziej rozpowszechniona teoria głosi, że na wzrost zdolności poznawczych mają wpływ zawarte w rybach wielonienasycone kwasy tłuszczowe - tłumaczy prof. Toren. Jak dodaje, rybie mięso zawiera zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i omega-6, które gromadzą się w mózgu w czasie rozwoju płodu.
Według innych teorii, kwasy te mają działanie przeciwzapalne i niszczą substancje, które mogą uszkodzić system odpornościowy.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

1

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

olej z rekina

0 / 0

Zdjęcie autora komentarza

Maria Zasada  •

ja cenię sobie olej z wątroby rekina za zawartość kwasów omega, skwalenu i alkilogliceroli. polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował, np. Rekinol mi odpowiada, bo nie pozostawia posmaku rybnego

odpowiedzi (0)

skomentuj