Menu Region

Tłusty czwartek - najsłodszy dzień karnawału

Tłusty czwartek - najsłodszy dzień karnawału

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Głos Wielkopolski

Anastazja Bezduszna

Prześlij Drukuj
Tłusty czwartek - najsłodszy dzień karnawału Tłusty czwartek - najsłodszy dzień karnawału
Choć tradycja jedzenia pączków w „tłusty czwartek” sięga już setek lat, to co roku cukiernicy wymyślają nowe nadzienia i polewy.
„Tłusty czwartek” to bez wątpienia najsłodszy dzień karnawału. To też dzień wyczekiwany przez amatorów słodkości, którymi dzisiaj będzie można się objadać bez ograniczeń.

Geneza tego święta sięga czasów pogaństwa. „Tłusty czwartek” był dniem, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Dzisiejsze zapusty, czyli ostatni czwartek przed wielkim postem świętujemy głównie pączkami, chruścikami czy - jak kto woli - faworkami.
Dawniej - tego dnia - na stołach pojawiało się mięso, którego miało być tyle rodzajów „ile razy kot ogonem ruszy”. Królowała także słonina, boczek, kapusta, nie szczędzono trunków. Słodkie przekąski zaczęły trafiać do Polski dopiero na początku XVIII wieku, ale ich receptury różniły się od dzisiejszych.

Zobacz też: Tłusty czwartek: Ile mają kalorii, czy są zdrowe i inne ciekawostki o pączkach [ZDJĘCIA, WIDEO]

- Przygotowywane wówczas pączki nie przypominały tych, które są nam znane obecnie. Były dużo większe, robione z ciasta chlebowego i nadziewane skwarą tłuszczową, a nie tak jak teraz na przykład konfiturą. I co ważne, przygotowywano je na tłuszczu - symbolu szczęścia i obfitości - wyjaśnia Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji „Kaskrut” oraz szef i patron restauracji „Kitchen”. - Wierzono również, że kto w czwartek nie zje przynajmniej jednego pączka, nie będzie mógł liczyć na powodzenie w nadchodzącym roku - dodaje kucharz.
1 »
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się