Walory smakowe grzybów są doceniane na całym świecie. Niemal każda kuchnia posiada swoje własne, popularne odmiany, które są składnikiem regionalnych dań. Dla przykładu - azjatycka specjalizuje się w grzybach mung oraz shiitake, włoska w pieczarkach, natomiast francuska w znanych na całym świecie truflach. Skupmy się jednak na polskich gatunkach. Zarówno w daniach kuchni staropolskiej, jak i współczesnej grzyby są bardzo ważnym składnikiem.
- Jedną z najbardziej znanych metod obróbki grzybów jest suszenie, która pozwala zachować aromat oraz smak grzybów na długo -podpowiada Piotr Ceranowicz, szef kuchni oraz uczestnik 3. edycji programu Top Chef. - Suszone borowiki polecam wykorzystać do przygotowania pysznej zupy z dodatkiem makaronu świderki, który dzięki swojej delikatności idealnie będzie się komponował zarówno z tradycyjną zupą grzybową jak i jej zblendowaną wersją, czyli kremem.
Kolejną metodą przygotowania grzybów może być duszenie. Ten prosty sposób z pewnością podkreśli smak i wyrazistość grzybów. Duszone - będą doskonałym dodatkiem do gulaszu z kaszą czy też śmietanowego sosu do dania z makaronem.
Grzyby jadalne
Dania z grzybami - PRZEPISY
Penne z kurczakiem i grzybami
Składniki:
- 250 g makaronu rurka,
- ok. 500 g świeżych podgrzybków,
- 250 g świeżych kurek,
- 2 średnie cebuli,
- 200 g filetu z kurczaka,
- 300 ml śmietany kwaśnej 18%,
- 200 ml śmietany słodkiej 18%,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz do smaku,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy. Filet z kurczaka kroimy w cząstki. Cebulę kroimy w średnią kostkę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy kurczaka i smażamy jeszcze kilka minut. Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na dania z grzybami!
Tarta z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki tortowej,
- pół kostki masła,
- 3 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli,
Farsz:
- 700 g grzybów leśnych,
- 2 duże pory,
- 3 małe cebule,
- 1/3 kostki masła,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 200 ml gęstej śmietany,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z posiekanym masłem. Dodajemy wodę i szczyptę soli. Zagniatamy szybko kruche ciasto. Z ciasta firmujemu kulę, którą zawijamy w folię i wstawiamy do łodówki. W tym czasie oczyszczamy grzyby i płukamy pod bieżąca wodą. Odsączamy na sicie i kroimy na kawałki. Por myjemy i kroimy w cienkie krążki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni topimy masło i wrzucamy pokrojone grzyby. Podsmażamy cały czas mieszając, aby odparował nadmiar wody. Następnie dorzucamy pokrojoną cebule i por. Dusimy ałość przez 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Żółtka, jajko i śmietanę mieszamy w kubku, dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dużą formę do tarty. Na ciasto wykładamy grzyby i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 30 minut.
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na dania z grzybami!
Pierogi z grzybami
Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów
- 2-3 cebule
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 400 g mąki
- jajko
- 125 ml wody
- 40 g masła
- czerstwa bułka
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy. Kroimy w cienkie plastry. Dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Następnie dokładnie odparowujemy. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy. Cebulkę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na patelni. Grzyby, bułkę oraz zesmażoną cebulkę mielimy, dodajemy sól, pieprz. Rozcieramy i dokładnie mieszamy.
Ciasto do pierogów: mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól i wodę. Zagniatamy ciasto, starannie go wyrabiamy. Dzielimy na części, przykrywamy miską, aby nie obeschło. Następnie każdą część ciasta rozwałkowywujemy cienko, wykrajamy krążki o średnicy około 5 cm. Na środek krążka nakładamy nadzienie, zkładamy na pół, zlepiamy brzegi. Zlepione pierożki układamy na desce obsypanej mąką. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy ostrożnie pierogi, mieszamy łyżką, przykrywamy. Kiedy pierogi wypłyną gotujemy jeszcze około 3 minut.. Następnie pierogi wyjmujemy, przelewamy gorącą wodą i wykładamy na półmisek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?