Rosja: Dlaczego zdrożał cukier?

    Rosja: Dlaczego zdrożał cukier?

    IAR

    Aktualności

    Aktualności

    Rosyjski Urząd Antymonopolowy analizuje przyczyny wzrostu cen cukru. W ciągu kilku tygodni jego cena wzrosła o 16 procent.
    Media zwracają uwagę, że w hurtowniach kilogram cukru kosztuje około 20 rubli, czyli równowartość 2 złotych. W sklepach cukier jest ponad dwukrotnie droższy.

    Urząd Antymonopolowy zastanawia się, czy nie ma zmowy monopolistów. W Rosji cukier wytwarza 76 cukrowni należących do 26 kompanii, konkurencja na rynku powinna więc istnieć. Nie można też mówić o deficycie, gdyż pod koniec roku w magazynach zalegało prawie 3 miliony ton cukru. Do tego w Rosji spada produkcja słodyczy.

    Jedna z przyczyn wzrostu cen może kryć się w zależność Rosji od importu. Rosjanie spożywają rocznie 6 milionów ton cukru, z czego 40 procent pochodzi z importu. W warunkach dewaluacji rubla, cena w miejscowej walucie wzrosła.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Nie przegap

    Wideo