Menu Region

Lubelskie: Produkty zawierające dioksyny wycofywane z półek

Lubelskie: Produkty zawierające dioksyny wycofywane z półek

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Aktualności

IAR

Prześlij Drukuj
Ze sklepów Lubelszczyzny wycofywane są przetwory mięsne zawierające szkodliwe dioksyny. Przetwory mięsne zostały zanieczyszczone dioksynami bo użyto do ich produkcji wieprzowiny pochodzącej z Irlandii.
Chodzi o kostki smalcu firmy Agro-Top, która ma zakłady w Wiśniewie pod Siedlcami i w Gręzówce pod Łukowem. Z półek jest też zabierany smalec firmy Jagr z Warlubia w województwie kujawsko-pomorskim, mielona szynka wieprzowa wytwórni Salami Igloomeat - Sokołów z Dębicy i pasztety Wielkopolskiej Wytwórni Żywności Profi z Grabowa nad Prosną.

Są to głównie produkty opisane jako pasztety z drobiu z dodatkami, np. papryką, pomidorami, zielonym pieprzem, czy pieczarkami. Do ich produkcji użyto wątroby wieprzowej z zakażonej partii irlandzkiego mięsa.

Służby sanitarne przypominają jednocześnie, że dioksyny są trujące po spożyciu bardzo dużej ilości zanieczyszczonego mięsa. To praktycznie nie stwarza zagrożenia dla konsumentów.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się