Lubelskie: Produkty zawierające dioksyny wycofywane z półek

    Lubelskie: Produkty zawierające dioksyny wycofywane z półek

    IAR

    Aktualności

    Aktualności

    Ze sklepów Lubelszczyzny wycofywane są przetwory mięsne zawierające szkodliwe dioksyny. Przetwory mięsne zostały zanieczyszczone dioksynami bo użyto do ich produkcji wieprzowiny pochodzącej z Irlandii.
    Chodzi o kostki smalcu firmy Agro-Top, która ma zakłady w Wiśniewie pod Siedlcami i w Gręzówce pod Łukowem. Z półek jest też zabierany smalec firmy Jagr z Warlubia w województwie kujawsko-pomorskim, mielona szynka wieprzowa wytwórni Salami Igloomeat - Sokołów z Dębicy i pasztety Wielkopolskiej Wytwórni Żywności Profi z Grabowa nad Prosną.

    Są to głównie produkty opisane jako pasztety z drobiu z dodatkami, np. papryką, pomidorami, zielonym pieprzem, czy pieczarkami. Do ich produkcji użyto wątroby wieprzowej z zakażonej partii irlandzkiego mięsa.

    Służby sanitarne przypominają jednocześnie, że dioksyny są trujące po spożyciu bardzo dużej ilości zanieczyszczonego mięsa. To praktycznie nie stwarza zagrożenia dla konsumentów.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Nie przegap

    Wideo