Menu Region

Magia czekolady

Magia czekolady

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Anna Tomiak

Prześlij Drukuj
"Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek" - powiedziała Judith Viorst, amerykańska poetka i pisarka. Na szczęście w święta nie musimy ćwiczyć charakteru, zresztą czekolada działa korzystnie i na nasze zmysły, i na zdrowie.
Ma niepowtarzalny smak i aksamitną konsystencję. A jak pachnie! Większości z nas czekolada kojarzy się z dzieciństwem, ze świętami, poczuciem bezpieczeństwa, czymś wyjątkowo przyjemnym i troszkę... zakazanym. - Pierwsi magię ukrytą w nasionach kakaowca odkryli Majowie i Aztekowie. To oni wpadli na pomysł, by z gniecionych nasion i wody przyrządzić napój i nazwać go "chocolatl" (przysmakiem bogów) - opowiada Janusz Profus, maestro czekolady w Cadbury Wedel.
- Pijali go na zimo, dodając do smaku przyprawy i pieprz. Chocolatl działał pobudzająco i rozgrzewał. Majowe parzyli go przed bitwą (zagrzewał do walki) i przed ... pójściem do sypialni (rozbudzał zmysły). Do dziś w kuchni meksykańskiej czekoladę dodaje się do wielu wytrawnych, a nawet ostrych dań i łączy z aromatycznymi, gorzko-ostrymi przyprawami.

W XVI wieku hiszpański podróżnik Hernán Cortés przywiózł z podróży do Ameryki Środkowej nasiona kakaowca oraz sekret przyrządzania napoju Azteków i Majów. Hiszpanie jednak zmienili ich przepis i zamiast pieprzu zaczęli dodawać cukier. Wkrótce umiejętność przyrządzania chocolatl opanowali również Francuzi. W Europie czekolada natychmiast zdobyła popularność. W XVII wieku pijali ją arystokraci jako wykwintny dodatek do posiłków, choć teolodzy ostrzegali przed jej "zgubnym" działaniem i nazywali "grzesznym" napojem. Nie bez powodu, skoro zalety czekolady nieraz wychwalał kochanek wszech czasów Giacomo Casanova. Podobno przedkładał ją nad szampana...

Pierwszą tabliczkę wyprodukowano w 1819 roku w fabryce François Louisa Caillera w Vevey, w Szwajcarii. Wkrótce Holender Coenraad Van Houten wprowadził do sklepów sproszkowane kakao. A kiedy w Polsce w 1851 roku rozpoczynała dzialalność fabryczka Karola Wedla na ulicy Miodowej w Warszawie, nikt nie przypuszczał, że jego firma (prowadzona potem przez jego syna Emila i wnuka Jana) przetrwa tyle lat i że jeszcze dziś będziemy się zajadać jej wspaniałymi czekoladkami, ptasim mleczkiem czy batonami.

Czekolada jest nie tylko rozkoszą dla zmysłów, ale również środkiem o działaniu leczniczym. Zawiera magnez, cynk, żelazo, niacynę, kwas foliowy, teobrominę i inne cenne składniki, które korzystnie wpływają na nastrój i pomagają zwalczyć stres, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają dotlenienie mózgu, opóźniają procesy starzenia. Za najzdrowszą uchodzi czekolada gorzka. W historycznych źródłach znajdujemy ponad 100 wskazań medycznych do jej stosowania, m.in. jako antidotum na zmęczenie, środek uspokajający, lek przeciwbiegunkowy i popra- wiający trawienie, afrodyzjak.

1 »

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się