Menu Region

Wino może nas podtruwać jonami metali

Wino może nas podtruwać jonami metali

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Mark Henderson "The Times"

Prześlij Drukuj
Jak wykazały brytyjskie analizy, wina pochodzące z 13 krajów mogą zawierać niebezpieczne ilości metali.
Naukowcy ostrzegają, że ryzyko wynikające ze zbyt wysokiego poziomu miedzi, magnezu i wanadu w czerwonym winie może niwelować korzystne właściwości trunku.

Jony metali to naładowane atomy, które odgrywają ważną rolę w pracy ludzkiego organizmu, jednak ich nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia.Badając zagrożenia związane z ich występowaniem w winie, Declan Naughton i Andrea Petróczi z Kingston University wykorzystali system oceny ryzyka THQ opracowany przez amerykańską Agencję Ochrony Środowiska.

Współczynnik ten uwzględnia m.in. prawdopodobny poziom konsumpcji oraz masę ciała konsumenta.
Okazało się, że tylko wina z Włoch, Argentyny i Brazylii nie przekroczyły progu ryzyka, który w skali THQ wynosi 1.
Wina z innych krajów, w tym popularne trunki francuskie, niemieckie, austriackie i portugalskie, regularnie przekraczały ten poziom. Współczynnik ryzyka wahał się na ogół od 30 do 80, chociaż produkty z Węgier i Słowacji dochodziły nawet do 300. Zarówno białe, jak i czerwone wina wypadły w testach równie słabo.

Szczegóły badania publikuje "Chemistry Central Journal". - Nadmiernemu spożyciu jonów metali przypisuje m.in. chorobę Parkinsona - ostrzega prof. Naughton. - Prócz problemów neurologicznych jony mogą potęgować uszkodzenia oksydacyjne będące głównym elementem przewlekłych chorób zapalnych, które z kolei mogą prowadzić do nowotworów - tłumaczy naukowiec.

Dobroczynne działanie czerwonego wina to zasługa przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym komórek. Niestety, jony metali sprzyjają procesom utleniania, a zatem ich nadmiar może niwelować korzyści związane z piciem wina.

Wyniki badań podważają również powszechne przekonanie, że codzienna lampka czerwonego wina chroni przed atakiem serca, co również wiąże się z obecnością przeciwutleniaczy. Niebezpieczny poziom jonów metali stawia również pod znakiem zapytania ochronne właściwości wina.

- Informacja o poziomie jonów metali powinna pojawić się na etykietach win - twierdzą obydwaj naukowcy z Kingston University. Ich zdaniem producenci winnych trunków powinni również wprowadzić w życie metody pozwalające na usuwanie jonów metali.
Tłum. Grzegorz Gutkowski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się