Menu Region

Niemcy: Olimpiada Kulinarna

Niemcy: Olimpiada Kulinarna

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Aktualności

IAR

Prześlij Drukuj
Wschodnioniemiecki Erfurt jest od dziś stolicą światowej kuchni. Do środy potrwa tam Olimpiada Kulinarna z udziałem 1600 kucharzy z ponad 50 krajów świata.
Wirtuozi garnków i patelni tradycyjnie rozpoczęli zawody paradą w białych strojach i wysokich kucharskich czapkach. Ale od prezentacji kuchennej mody ważniejszy będzie pokaz kulinarnych umiejętności.

Kucharze i cukiernicy rywalizować będą w dwóch dyscyplinach. W konkursie kuchni gorącej trzeba przygotować trzydaniowe menu. Tak zwana wystawa zimnych talerzy to z kolei konkurs na wykonanie i zaaranżowanie przystawek i deserów.

Międzynarodowe jury oceni smak potraw, ale również ich wygląd i wykorzystanie składników. Nagrodami Olimpiady Kulinarnej są - tak jak w przypadku prawdziwych igrzysk - złote, srebrne i brązowe medale. Ważniejszy od krążków jest jednak prestiż w środowisku.

W Erfurcie gotować, dusić, piec, flambirować i garnirować będą zespoły reprezentujące kraje, regiony oraz siły zbrojne. Polska nie wystawia drużyny narodowej, ale honoru polskiej kuchni będzie bronić między innymi ekipa kucharzy Wojska Polskiego.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się