18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Produkty pszczele działają jak szczepionka

Małgorzata Wójcik
Miód dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy), mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia.
Miód dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy), mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. shutterstock
Produkty pszczele od wieków służyły ludziom jako najlepsze lekarstwa na przeziębienie i gojenie się ran. Do dziś są chętnie stosowane - apiterapia to coraz popularniejsza gałąź medycyny naturalnej.

Wizytówka

Preparaty pszczele to nie tylko miód, ale również mleczko, pyłek czy propolis. Wszystkie są dostępne
w aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Miód i inne produkty pszczele są składnikami
wielu kosmetyków i produktów spożywczych.

Właściwości

Chociaż współczesna medycyna nie potwierdziła jeszcze leczniczych właściwości miodu i produktów pszczelich, naukowcy odkryli, że zawierają one cenne składniki. Są to: enzymy, aminokwasy, cukry (łatwo przyswajalna glukoza i fruktoza), pierwiastki i minerały (wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez), witaminy (zwłaszcza B2 C, H i PP) oraz substancje antybakteryjne. To prawdopodobnie ich działanie łagodzi objawy niektórych chorób, usuwa dolegliwości i wzmacnia organizm.

Stosowanie

Produkty pszczele są zdrowe, jednak osoby cierpiące na alergie wziewne lub na żądło pszczół powinny używać ich ostrożnie: znikome ilości pyłku kwiatowego (obecnego w miodzie i w pierzdze), a także pyłków traw, które dostają się do ula przez przypadek (np. za pośrednictwem powietrza czy na nóżkach pszczół) mogą wywołać uczulenie, a nawet silny wstrząs anafilaktyczny.
Najbardziej uczula miód spadziowy, a najmniej - akacjowy. Innym czynnikiem alergogennym jest prawdopodobnie białko pszczele. Osoby na nie uczulone nie mogą spożywać ani miodu, ani żadnych
innych produktów pochodzących z ula. Nietolerancja produktów pszczelich może objawiać się nudnościami, biegunką, pokrzywką, wysypką, dusznościami i katarem.

Dawkowanie

Stosując pierzgę jako "szczepionkę" na alergię, należy zaczynać od małych dawek (przyjmowanych jeszcze przed okresem pylenia), np. kilku granulek dziennie, i stopniowo zwiększać tę ilość. Aby wzmocnić organizm, warto łykać łyżeczkę pierzgi dziennie i popijać ją dużą ilością wody.
W infekcjach przeziębieniowych zalecana jest herbata lub napar z lipy z miodem i sokiem z cytryny. Osoby cierpiące na chorobę wrzodową powinny pić szklankę przegotowanej letniej wody zmieszaną z dwoma łyżkami miodu dwie godziny po każdym posiłku. Taka sama mikstura wypita na czczo przyspiesza trawienie.
Maseczka z miodu, cytryny i ogórka poprawia wygląd skóry - działa jak peeling dzięki zawartości w miodzie drobin cukru.

Mleczko pszczele

To wydzielina produkowana przez pszczoły służąca za pokarm dla młodych. Zwykłe larwy jedzą mleczko przez pierwsze dni życia, larwa królowej matki - przez cały czas. To właśnie dlatego jest duża, żyje kilka lat i potrafi w ciągu jednego dnia złożyć ponad tysiąc jajeczek dziennie.
Kropla mleczka pszczelego zawiera 14-18% białka, 2-5% tłuszczy, 0,7-1,2% związków mineralnych: aminokwasów i witamin: B1, B2, B6, B12, PP oraz kwasu foliowego.
Jest lekiem stosowanym przy anemii i wycieńczeniu organizmu, zaburzeniach trawienia i chorobie
wrzodowej (ze względu na obecność enzymów i biotyny, której niedobór powoduje zapalenia jelit).
Witaminy i hormony zawarte w mleczku usuwają zmęczenie, bezsenność, wpływają na poprawę wzroku i koncentracji, leczą też choroby skóry oraz zmniejszają zmarszczki na twarzy.

Wosk

Produkowany przez owady wosk to cenny kosmetyk, pełen karotenoidów (prekursorów witaminy A) i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom energii, zwiększają odporność na choroby serca i płuc oraz na alergię. Wosk pomaga też leczyć rany i łagodzi problemy skórne.

Pierzga

To pyłek kwiatowy zmieszany z miodem. Jest głównym pożywieniem pszczół, ale również cenną substancją spowalniającą proces starzenia się, zwiększającą odporność i wydajność organizmu ludzkiego. Jest bowiem źródłem aminokwasów, mikroelementów, witamin z grupy B oraz witaminy A, białka roślinnego, węglowodanów (glukoza, fruktoza) oraz hormonów wzrostowych. Pszczoły wzbogacają ponadto pierzgę inhibinami (substancjami hamującymi rozwój drożdży, pleśniaków oraz bakterii), enzymami trawiennymi, kwasami organicznymi oraz witaminami K i E. Dzięki temu jest ona naturalnym antybiotykiem oraz skutecznym lekiem na choroby układu pokarmowego i wątroby.
Człowiek wykorzystuje też pierzgę jako środek odżywiający (np. dla rekonwalescentów lub osób w podeszłym wieku) i poprawiającą morfologię krwi (np. u kobiet w ciąży).
Może też być swoistą szczepionką dla osób cierpiących na alergię na pyłki traw. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że niewielkie ilości pyłków roślinnych spożywanych w pierzdze uodporniają organizm na te alergeny.

Propolis

Propolis to inaczej kit pszczeli. Powstaje z żywicy drzew i służy owadom do uszczelniania ula. Chroni je także przed chorobami, jest bowiem substancją bakteriobójczą, antywirusową i antygrzybiczą (wrzucony do mleka powoduje, że to nie zsiada się). Podobnie działa na organizm człowieka: walczy w mikroorganizmami chorobotwórczymi (zdaniem niektórych z podobną siłą, co antybiotyk), ma działanie przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się ran. Stosuje się go np. przy oparzeniach, odmrożeniach, a nawet w trądziku młodzieńczym. Zawarte w nim flawony usuwają z organizmu
ołów i hamują produkcję rodników.

Miód

Miód powstaje z nektaru znajdującego się w kwiatach lub ze spadzi (słodkich i lepkich odchodów owadów znajdujących się na igłach i liściach drzew). Podobnie jak pierzga, zawiera inhibiny, dlatego działa antyseptycznie, przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Najbardziej jednak znany jest ze swych właściwości leczenia przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych, np. gardła. Miód ma też właściwości detoksykacyjne, tzn. ułatwia wydalanie z wątroby substancji toksycznych.
Dzięki witaminie H oraz substancjom antyseptycznym miód chętnie stosowany jest w kosmetyce. Wzbogaca skórę w substancje aktywne, m.in. w glikogen, i zwiększa przepływ krwi w tkance skórnej, dzięki czemu czyni ją miękką i gładką. Usuwa również złuszczony naskórek.

Który miód wybrać?

Miód rzepakowy - problemy z wątrobą
Miód wrzosowy - kłopoty z nerkami i drogami moczowymi
Miód gryczany - problemy z układem krążenia
Miód akacjowy - kłopoty z trawieniem
Miód lipowy - przeziębienia i grypy
Spadź jodłowa - słaba odporność

CZYTAJ TEŻ:

Grypa
Angina paciorkowcowa - atakuje dzieci

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na i.pl Portal i.pl