18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Drożdże - cenne źródło witamin

Małgorzata Wójcik
Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są drożdże piekarskie.
Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są drożdże piekarskie. shutterstock
Drożdże to żywe grzyby jednokomórkowe wpływające na fermentację cukru. Są stałym składnikiem wina i piwa, a także pieczywa i wyrobów cukierniczych. Ponadto stanowią cenne źródło witamin, zwłaszcza z grupy B.

Wizytówka

Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są piekarskie, powodujące, że bułki "rosną" i są pulchne (dziurki w cieście to pęcherzyki dwutlenku węgla wyprodukowane przez drożdże podczas fermentacji cukru). Innym produktem tego procesu jest alkohol, co z kolei wykorzystywane jest w produkcji wina i piwa.
Najcenniejsze dla zdrowia są drożdże piwne i winne. Zawierają wiele składników mineralnych (chrom, selen) i pierwiastki śladowe w łatwych do przyswojenia formach. Są także źródłem witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego. Świeże drożdże dostarczają też organizmowi białka.

Stosowanie

Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, drożdże są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał) oraz chorujące na anemię (witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza). Wzmacniają organizm i regenerują siły, dlatego polecane są osobom starszym oraz młodzieży uczącej się.
Zawierają chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze oraz wpływa na pracę trzustki (produkującej insulinę), dlatego powinni je spożywać cukrzycy. Ponadto uzupełnianie braków chromu podnosi poziom cukru we krwi, co jest ważne w przypadku osób cierpiących na hipoglikemię.

Witaminy znajdujące się w drożdżach (B2, B12, H) pobudzają proces przemiany materii i likwidują zaparcia. Biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Z uwagi na duże ilości selenu drożdże są stosowane jako środek zapobiegający nowotworom, zaś z powodu obecności cynku -w leczeniu prostaty.
Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i są często podawane osobom cierpiącym na różnego rodzaju zaburzenia psychiczne, np. depresję. Drożdże wykorzystywane są w dermatologii i kosmetyce: pomagają w leczeniu trądziku i łojotoku, a także hamują nadmierne wypadanie włosów, ponieważ wpływają na funkcjonowanie hormonów. Naturalne drożdże zawierają bezcenne dla cery składniki, takie jak aminokwasy, substancje mineralne i witaminy, które nie tylko odżywiają skórę, ale i poprawiają krążenie, przez co jest ona lepiej dotleniona i oczyszczona z toksyn.

Dawkowanie

Drożdże można jeść w produktach spożywczych lub napojach (np. piwie), można też przyjmować preparaty drożdżowe (pastylki). Profilaktycznie łyka się je trzy razy dziennie. Przygotowując napój drożdżowy, należy zalać drożdże wrzątkiem lub gorącym mlekiem, gdyż wówczas nie będą zagrożeniem dla naturalnej flory przewodu pokarmowego.
Napój drożdżowy poprawiający odporność i kondycję skóry: łyżkę drożdży rozpuścić w zimnej wodzie
i posłodzić, a następnie odstawić na noc. Pić trzy razy dziennie po jednej szklance. Jeśli chcemy wykorzystać drożdże zewnętrznie, czyli na skórę (maseczki i okłady), nie musimy ich parzyć. Aby poprawić stan przetłuszczonej skóry, wystarczy rozpuścić je w niewielkiej ilości mleka, dodać nieco oliwy z oliwek i rozrobić na papkę. Po 10 minutach należy zmyć maseczkę przegotowaną wodą.

CZYTAJ TEŻ:

Zanim zaczniesz odchudzanie...
Błonnik ułatwia trawienie
Dermatologia: skóra i włosy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Drożdże - cenne źródło witamin - Portal i.pl

Wróć na i.pl Portal i.pl