Menu Region

Rośliny produkują własną aspirynę

Rośliny produkują własną aspirynę

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska
Prześlij Drukuj
W trudnych warunkach rośliny produkują substancję, która ułatwia im obronę przed szkodnikami - odkryli przypadkiem amerykańscy uczeni z Narodowego Centrum Badań Atmosferycznych w Kolorado.
Zauważyli oni, że orzech włoski wydziela gaz: metyl salicylowy, związek podobny do kwasu salicylowego, czyli - aspiryny.

W artykule na łamach pisma "Biogeosciences" stawiają oni tezę, że rośliny w ten sposób ostrzegają się przez niebezpieczeństwem, a odkrycie może pomóc sadownikom i rolnikom w uprzedzaniu ataków szkodników.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się