Menu Region

Prażonki z kotła rodem

Prażonki z kotła rodem

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Izabela Pałucha

3Komentarze Prześlij Drukuj
Kartofle, boczek, kiełbasa, cebula prażą się w ogniu. Pachnie nimi cała okolica. To sposób na biesiadę pod chmurką u porębiaków.
Poręba. Niewielkie miasteczko nad Czarną Przemszą, powiat Zawiercie, województwo śląskie. W miasteczku tym (i okolicach)od wielu pokoleń robi się prażonki.

Co to takiego?

W produkowanych w Porębie od ponad 200 lat żeliwnych garnkach-kociołkach piecze się, a właściwie praży ziemniaki z kiełbasą, boczkiem, cebulą, smalcem, solą i pieprzem. Tak właśnie powstaje słynne tutejsze danie - prażonki. Nie byłoby słynnych porębskich prażonek, gdyby nie wspomniane kociołki. Dzisiejsze garnki z żeliwa na trzech nóżkach z pokrywą dokręcaną wielką śrubą nie wyglądały tak od początku. Dawniej nie miały ani pokrywy, ani nóżek. Funkcję pokrywy spełniał fragment trawnika ułożony na liściu kapusty. Spróbujcie zrobić prażonki (np. podczas pożegnania lata). Albo pojedźcie na ich festiwal, który odbędzie się 20 września - oczywiście w Porębie.

PRAŻONKI PORĘBSKIE:

Należy zaopatrzyć się w żeliwny kociołek
Składniki:

3 kg ziemniaków
30 dag boczku wędzonego
1 kg kiełbasy
3-4 duże cebule
1-2 liście kapusty
sól pieprz mielony do smaku

Przygotowanie

Obrać ziemniaki i pokroić w grube plastry lub kostkę grubości około 3 cm. Pokroić w plastry boczek, kiełbasę i cebulę. Cebulę należy pokroić nieco grubiej niż wędlinę. Dno garnka wyłożyć jedną warstwą boczku (ścianki i dno można dodatkowo posmarować cienką warstwą tłuszczu odpornego na wysoką temperaturę, np. smalcem). Boczek przykryć warstwą ziemniaków. Następnie ułożyć warstwę kiełbasy i przykryć ją warstwą cebuli. Posolić i posypać pieprzem do smaku. Powtarzać czynność kilkakrotnie, aż do wypełnienia kociołka po brzeg. Przykryć wszystko liśćmi kapusty, które powinny wystawać poza pokrywę.

Pieczenie Prażonki ułożone w kociołku przykryć szczelnie pokrywą,docisnąć i mocno dokręcić śrubą. Ustawić na otwartym palenisku. Piec na niezbyt dużym ogniu 30-40 min (podczas pieczenia porządnie potrząsnąć kociołkiem i go obrócić). Po upieczeniu jeść danie prosto z kociołka lub przełożyć je na talerze. Prażonki doskonale smakują z ogórkami mało- solnymi lub kiszonymi i sałatką pomidorową z cebulą.

Zdaniem szefa kuchni

W najbardziej popularnej, podstawowej wersji prażonki robi się z ziemniaków, swojskiej kiełbasy, porządnie uwędzonego boczku, cebuli, pieprzu i soli. Ale jest jeszcze wariant rozbudowany: z dodatkiem buraków i marchewki. Warzywa nadają daniu ciekawy smak i urozmaicają jego wygląd.
Co takiego jest w naszych prażonkach, że tradycja ich pieczenia przetrwała w tym regionie tyle lat?

Oczywiście smak, ale i fantastyczny zapach, który uwodzi biesiadników już podczas pieczenia. I jest coś jeszcze: prażonki są świetnym pretekstem do spotkań w gronie bliskich i przyjaciół. Do tego schłodzona wódeczka i oczywiście dobry humor. Nawet jeśli któremuś z gości humor na początku nie dopisuje, po zjedzeniu prażonek zacznie natychmiast.
3

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

KOCIOŁEK ŻELIWNY NA OGNISKO

+55 / -45

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

nortpol (gość)  •

Witam! Cieszę się, że ktoś zainteresował się gotowaniem w kociołku. To jest moja pasja. Zapraszam na bloga o gotowaniu w kociołku i bograczu
www.grillowo.blogspot.com

odpowiedzi (0)

skomentuj

Nie tylko w Porębie

+49 / -39

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

damik (gość)  •

Znalazłem ostatnio ślady , że w okolicy Podbeskidzia i Żywca takie dania serwowano od wielu lat a i produkcja kociołków jest do dziś obecna można, kupić je w sklepach gospodarczych w okolicznych wioskach...
Różnica w przepisie dotyczy okładania liśćmi kapusty całego gara a nie tylko dekla , hej ;)

odpowiedzi (0)

skomentuj

Kociolek

+42 / -48

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

swoinska (gość)  •

Zapomniałam Ci pokazać.Własnie razem z piecem kupiłam taki kociolek, ja jadlam kiedys taka potrawę, pycha szkoda, że ciągle nie ma czasu aby wypróbować wyślę Ci zdjęcie telefonem, szukałam właśnie przepisu a tu jak z nieba buziaczki lusia

odpowiedzi (0)

skomentuj