Menu Region

Przyprawy pełne Indii

Przyprawy pełne Indii

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska
Prześlij Drukuj
Jest prawdziwa magia w sypkim curry i ziarnach kardamonu. Wystarczy niewielką ich ilość dodać do potrawy, by cała kuchnia zaczęła pachnieć orientalnie. Jak to możliwe?
Kuchnia indyjska jest charakterystyczna. Ostra, intensywna, długo po posiłku nie pozwala o sobie zapomnieć i nieustannie kusi wyjątkowymi zapachami. Jej tajemnicą i sercem są przyprawy. Były one używane w religijnych rytuałach, magicznych zaklęciach, perfumach, ale przede wszystkim w kuchnii. Oto najważniejsze przyprawy kuchni Półwyspu Indyjskiego. Umiejętnie dodane do potrawy, raz-dwa przemienią ją w orientalny przysmak.

CHILLI
- czerwony proszek, który powstaje z papryczki o tej samej nazwie. To jedna z najostrzejszych przypraw na świecie. Doskonale pasuje do dań z fasolą i innymi warzywami strączkowymi. Dodaje się ją także do potraw mięsnych oraz ostrych sosów i zup.

CURRY - mieszanka zmielonych przypraw. W jej skład wchodzą między innymi: chilli, kurkuma, kolendra, kmin azjatycki, pieprz, kardamon, goździki oraz różne zioła i kwiaty. W zależności od doboru składników może mieć różny kolor i smak, np. curry indyjskie jest zdecydowanie łagodniejsze od curry ze Sri Lanki. Stosuje się je do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny, oraz warzyw i sosów. Curry świetnie sprawdza się, gdy chcemy aromatyzować ryż.

CYNAMON - powstaje z wysuszonej kory drzewa cynamonowca. Jego słodkawo- -korzenny smak pobudza zmysły i doskonale komponuje się nie tylko ze słodkimi potrawami. Jest ważnym składnikiem indyjskich mieszanek przyprawowych. Pasuje też do potraw z kurczaka i baraniny. Pyszny z ryżem.

1 3 »
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się