Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owoce w diecie. Sprzymierzeńcy czy wrogowie odchudzania

(lb)
Mielnik Slawomir/Fotorzepa
Zdrowa dieta zakłada spożywanie przynajmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie, bo są one niezastąpionym źródłem witamin i soli mineralnych. Nie znaczy to jednak, że możemy je jeść bez ograniczeń.

Owoce są naturalnym źródłem błonnika i potasu, usprawniają przemianę materii i wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za jego przedwczesne starzenie.

Jednocześnie najczęściej zawierają sporo naturalnego cukru. Dieta redukcyjna nie zakłada całkowitej eliminacji owoców z codziennego menu. Najbezpieczniej jest przyjąć zasadę, że nie ma owoców zakazanych, ale są bardziej lub mniej wskazane. Do pierwszej grupy zaliczymy arbuzy, jabłka i cytrusy, a do drugiej słodziutkie śliwki i tłuste avocado.

Najbardziej wskazane są owoce sezonowe spożywane na surowo. Złe postrzeganie suszonych owoców w diecie wynika z faktu, że zazwyczaj są one kandyzowane i zawierają sporo dodatkowego cukru. Z tej samej przyczyny niezalecane podczas diety są również owoce w syropach i puszkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany