Przepisy na Święta Wielkanocne. Jak przygotować smaczne potrawy wielkanocne [ŚNIADANIE WIELKANOCNE]

Redakcja
Potrawy wielkanocne: jajka zapiekane z parmezanem
Potrawy wielkanocne: jajka zapiekane z parmezanem
[PRZEPISY NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE] Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Ma swoją głęboką, religijną oprawę, a także symbolikę i ludowe zwyczaje. Najważniejsze są święconka i dzielenie się jajkiem, ale trzeba przyznać, że tego dnia jemy najobfitsze śniadanie w roku. Oto przepisy na potrawy wielkanocne.

W Święta Wielkanocne jemy najważniejsze w roku śniadanie. Na stole pojawiają się, oprócz święconki, różne wędliny, a w szczególności kiełbasa biała, no i obowiązkowo szynka z kością. Serwowane są jajka przyrządzane na wiele sposobów, galart, pasztety, schab w galarecie, sos do święconego, sos tatarski, chrzan i ćwikła. Całość uzupełniają własnej roboty wypieki cukiernicze, jak: mazurki, babki drożdżowe, placki z kruszonką, serniki i keksy. Oto przepisy na potrawy wielkanocne, które przygotował Waldemar Kurowski, znawca kuchni, autor książek kulinarnych.

POTRAWY WIELKANOCNE | WIELKANOCNA SZYNKA
Składniki

  • surowa szynka, wędzona (1,5-2 kg)
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 cebule
  • po 6-8 ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 15-20 goździków
  • sól

Sposób przygotowania:
Szynkę umieścić w dość wysokim garnku, zalać wodą. Dodać pokrojone w ćwiartki cebule oraz jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe, lekko posolić. Gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna delikatnie mrugać) nie krócej niż 2 godziny - czas zależy od wagi szynki. Gdy widelec wbity w mięso łatwo da się wyjąć, zgasić ogień, zostawić szynkę, by powoli stygła w wywarze. Miód lub cukier brązowy utrzeć ze zmielonym pieprzem, dolewając powoli sok jabłkowy. Wierzch szynki ponacinać tak, by linie nacięć tworzyły gęstą kratkę. W miejsca krzyżowania się linii powciskać goździki. Posmarować szynkę przygotowaną miksturą, ułożyć w formie do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wywaru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 minut, co jakiś czas przewracając.

POTRAWY WIELKANOCNE | ŻUREK Z CHRZANEM
Składniki

  • litr wywaru mięsnego (może być z kostki rosołowej)
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 25 dag kiełbasy białej (parzonej)
  • 4 łyżki 12-procentowej śmietanki
  • 4 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i pogotować kilka minut. Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na rumiano na patelni i wrzucić do żurku wraz z ugotowanymi i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Kiedy żur trochę przestygnie, zabielić go śmietanką, dodać chrzan, suszony majeranek. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajka gotowane obrać ze skorupki, pokroić wzdłuż na ćwiartki rozłożyć na talerze i zalać gorącym żurkiem (można też pokroić w kostkę i dodać wraz z innymi przyprawami do żurku).

POTRAWY WIELKANOCNE | JAJA FASZEROWANE SZYNKĄ
Składniki

  • 4 jajka
  • 10 dag szynki
  • 5 dag żółtego sera
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki majonezu
  • sól, pieprz ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:
Umyte jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki i ostrożnie wyjąć z nich żółtka, białka odłożyć w połówkach. Szynkę, ser i żółtka bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę (drobne oczka), dodać majonez i śmietanę, przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami i starannie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić odłożone wcześniej białka, nadając im kształt całych jajek. Białko nieco ściąć z podstawy, aby pewnie stało. Ułożyć na półmisku i udekorować sałatą, rzodkiewką oraz szczypiorem.

POTRAWY WIELKANOCNE | JAJKA FASZEROWANE NAJPROSTSZE
Składniki

  • 8 jajek
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • masmix lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, po ostygnięciu energicznym ruchem, ostrym nożem, przeciąć je wzdłuż na pół. Wybraną łyżeczką zawartość drobno poszatkować. Posiekać pietruszkę, dodać wraz ze śmietaną, solą i pieprzem do jajek. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, tak aby nie wypływała ze skorupek. Dlatego śmietana koniecznie musi być gęsta (np. osiemnastoprocentowa szczeciniecka). Masę włożyć do skorupek i posypać dokładnie bułką tartą. Smażyć na gorącym tłuszczu. Jeśli wybierzemy masło - zyskamy ładniejszy, złoty kolor, ale też łatwiej mogą się przypalić.

POTRAWY WIELKANOCNE | ROLADA ZE ŚWIEŻEGO BOCZKU
Składniki

  • 1 kg boczku świeżego bez kości (chudego)
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Boczek starannie umyć, osuszyć i dobrze rozbić. Następnie posolić (z obu stron), wewnętrzną stronę posypać sproszkowaną papryką, pieprzem, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Można jeszcze według uznania nafaszerować pieczarkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Boczek zwinąć, obwiązać dokładnie nitką, wstawić do lodówki i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz upiec w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st. C) ok. 1,5 godz. Podawać na zimno z sosami np. z sosem tatarskim lub ćwikłą.

POTRAWY WIELKANOCNE | JAJKA ZAPIEKANE Z PARMEZANEM
Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g rukoli
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula,
  • sól
  • pieprz
  • 300 g parmezanu

Sposób przygotowania:
Jajka pokroić na połówki. Żółtka posiekać z rukolą. Posiekać dwa pomidory i cebulę. Żółto-zielonkawym farszem wypełnić jajka. Posiekanego pomidora wraz z cebulą ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na pomidorach ułożyć jajka. Wszystko zasypać parmezanem i zapiec.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na i.pl Portal i.pl