Menu Region

W Polsce je się coraz lepiej, czyli nowy przewodnik Michelin...

W Polsce je się coraz lepiej, czyli nowy przewodnik Michelin 2015

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Karolina Sarniewicz

1Komentarz Prześlij Drukuj
Gwiazdka Michelin to marzenie restauratorów na całym świecie, a decyzję o jej przyznaniu podejmuje trzech inspektorów Gwiazdka Michelin to marzenie restauratorów na całym świecie, a decyzję o jej przyznaniu podejmuje trzech inspektorów

Gwiazdka Michelin to marzenie restauratorów na całym świecie, a decyzję o jej przyznaniu podejmuje trzech inspektorów (© Piotr Smolinski)

Warszawa i Kraków kolekcjonują sztućce. A to wszystko za sprawą przewodnika po prestiżowych, europejskich restauracjach Michelin, który właśnie został wydany we Francji
W Paryżu 10 marca ukazało się 34. wydanie przewodnika "Michelin Main Cities of Europe". O co w tym chodzi? O to, że Europa nie dość, że je coraz lepiej, to jej kraje dzielą się między sobą swoimi kulinarnymi osiągnięciami i odkryciami. I tak firma Michelin (słusznie kojarzona z produkcją opon, ale to też znany wydawca map i przewodników) publikuje co roku ranking najlepszych, zdaniem jej ekspertów, lokali gastronomicznych Europy. Tym razem restauracji było 2380, a wyróżnionych krajów 20. W tym również Polska.

Trzy gwiazdki do sukcesu
Zasady gry są proste, a system oceniania lokali przypomina trochę ocenę standardów hoteli. Tylko tu najlepsza restauracja może zdobyć co najwyżej trzy gwiazdki (do tej pory nie udało się to żadnemu polskiemu lokalowi), a oprócz gwiazdek jurorzy przyznają laureatom także komplety sztućców (od czterech kompletów dla najbardziej zasłużonych szefów kuchni do jednego dla mniej zasłużonych, ale wciąż stojących na podium) oraz wyróżnienie Bib Gourmand (za utrzymywanie dobrego stosunku jakości do ceny).


Restauracja, która w danym roku została wymieniona w przewodniku, może być nominowana do kolejnych jego edycji, co daje jej szansę na poprawienie jakości usług i zasłużenie na większe wyróżnienie. Chociaż samo pojawienie się na liście lokali Michelin to już wielki zaszczyt i nobilitacja.

Gwiazdka Michelin to marzenie restauratorów na całym świecie, a decyzję o jej przyznaniu podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie - rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię godną specjalnej podróży.

Zaszczytu dostąpiło w tym roku 45 polskich restauracji - 24 z Warszawy i 21 z Krakowa - w sumie o cztery więcej niż w ubiegłym roku.

W Warszawie spadł z listy lokal Concept (2 komplety sztućców w ubiegłym roku). Przyznano zaś trzy nowe rekomendacje dla restauracji: Senses, Salto i Signature.

Senses - jak napisano w przewodniku Michelin - usytuowana jest w centrum przy ul. Bielańskiej 12. Szef kuchni Andrea Camastra gotuje, łącząc nowoczesne techniki kulinarne z tradycją. Restauracja nie oferuje stałej karty menu, a autorskie dania zmieniają się wraz z dostępnością produktów, które pochodzą z najlepszych regionów Polski, Włoch i innych krajów.

Restauracja posiada własną ekologiczną hodowlę, z której dostarcza na stoły m.in. daniele, świniodziki, drób oraz wiele warzyw i owoców. Menu degustacyjne składa się z 3, 7, 10 oraz 12 dań i jest podsumowaniem doświadczeń, badań i eksperymentów prowadzonych przez szefa kuchni i jego zespół. Przewodnik Michelin 2015 przyznał restauracji Senses wyróżnienie w postaci trzech kompletów sztućców.
1 3 »
1

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Komplety sztuccow nie oznaczaja zaslugi kucharzy

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Sangrail (gość)  •

O ile sie nie myle, komplety sztuccow oznaczaja poziom restauracji. Nie maja niczego wspolnego z jakoscia lub zaslugami szefow. Generalnie: im wiecej sztuccow, im drozej jest. Znaczenie oficjalne to: 1 komplet sztuccow = restauracja komfortowa. 4 komplety = restauracja luksusowa. Nic wiecej. W sumie, w Krakowie jeszcze nie ma restauracji na poziomie Michelin.

odpowiedzi (0)

skomentuj