Menu Region

W ojczyźnie kebabu

W ojczyźnie kebabu i słodkiej baklawy

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Opracowała: Izabela Pałucha

3Komentarze Prześlij Drukuj
Kulinarny tygiel kulturowy. Ze szczyptą smaków Azji, akcentem kuchni arabskiej i sporą dawką klimatów śródziemnomorskich. Bogactwo i różnorodność. Tu zjesz jagnię, wypijesz mocną, aromatyczną herbatę i wypalisz fajkę wodną. Oto Turcja właśnie!
Kuchnia turecka to dziedzictwo 600 lat panowania imperium osmańskiego. Jego stolica, Konstantynopol (obecnie Stambuł), była niegdyś głównym ośrodkiem handlu między Wschodem a Zachodem. Turcy osmańscy kochali jedzenie, a podniebienia mieli niesłychanie wyrafinowane. Dość powiedzieć, że pilaw - danie z ryżu na kształt włoskiego risotta i hiszpańskiej paelli - na sułtańskim dworze przyrządzano aż na 27 sposobów!

W dzisiejszych czasach kuchnię tego kraju charakteryzuje przede wszystkim swoboda w łączeniu rozmaitych smaków i składników. Tę różnorodność, z której Turcy są bardzo dumni, ich kraj zawdzięcza lokalizacji - tu stykają się tradycje kulinarne Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Ponadto szczycą się tym, że są w stanie wyżywić się samodzielnie. Sprzyja temu geograficzne zróżnicowanie kraju oraz przyjazny dla roślin śródziemnomorski klimat.

Kebab i cała reszta

Religią dominującą w Turcji jest islam, co oczywiście nie pozostaje bez wpływu na kuchnię. Ponieważ Koran zabrania jedzenia wieprzowiny (jako mięsa zwierzęcia nieczystego), dania z mięsiw ograniczają się do jagnięciny i wołowiny. Do tego dołącza pieczony kurczak, który w Turcji nie jest uważany za mięso. Również ryby mają tu wielkie wzięcie.

Najpopularniejszą formą przyrządzania mięs jest kebab, którego Turcja jest zresztą ojczyzną. Kebab to bardzo szerokie pojęcie. Obejmuje wiele rodzajów mięsa grillowanego na szpikulcu, podawanego zazwyczaj z warzywami, najczęściej z pomidorami, papryką, cebulą i bakłażanem. W szerszym znaczeniu może to być każde danie mięsno-warzywne, z mięsa gotowanego, pieczonego czy duszonego.

Na przykład adana kebap, czyli mięso mielone, pikantnie doprawione, którym oblepia się szpikulce i opieka nad ogniem. Podaje się zwykle z cebulą, papryką i pietruszką. Urfa kebap to łagodniejsza wersja adana kebap. Ale dla większości turystów - również dla Polaków! - najprawdziwszym kebabem jest döner kebap, znany nam z ulic naszych miast. Robi się go na pionowym ruszcie, na którym opieka się mięso, zazwyczaj wołowe, baranie lub drobiowe.

Cieniutko odkrojone plasterki mięsa serwowane są w pide (cienki placek pełniący rolę pieczywa) lub w bułce, z warzywami, sosem czosnkowym lub pomidorowym. Turcy jadają dönera jako fast food. Stąd jego niska cena i powszechna dostępność - można go kupić w budce na każdym rogu.

1 3 »

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

3

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

W ojczyźnie kebabu i słodkiej baklawy

+7 / -5

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Arabian Sweets (gość)  •

Kebab niewątpliwie jest synonimem kuchni Tureckiej !!! nikt tak jak Turek nie przyrządzi Ci tego pysznego dania , i chodź tak wiele wszędzie kababów wyrosło w krajobrazie Polski , to jednak nie znam osoby , która by tego dania nie spróbowała chodź raz w życiu:)
Baklawa natomiast...........cóż słodka baklawa !!!! Turecka ,bałkańska, grecka , a już z całą pewnością ARABSKA! wszystkie te kraje uważają ten smakołyk za narodowy deser. Kwestią sporną jest kraj pochodzenia pierwszej baklawy , ale po latach przepisy narodowe różnie nam ją serwują .
Jedna kwestia pozostaje bezsporna BAKLAWA JEST BOSKA!! .
Możecie pokusić się o jej przyrządzenie , co jest niezwykłym wyzwaniem , ale od niedawna jest już dostępna w Polsce za pośrednictwem www.arabiansweets.pl importera bezpośredniego z Jordanii.
Turecka , Grecka, Arabska.... byle słodka i dobrej jakości :)

odpowiedzi (0)

skomentuj

Gdzie zjeść dobry kebab, gyros we Wrocławiu?

+9 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Imbram (gość)  •

Mało kto wie, gdzie we Wrocławiu zjeść rzeczywiście dobrze przyrządzone kebab. Restauracje w centrum pozostawiają wiele do życzenia, dlatego polecam wrocławski Le Gyros przy ulicy Jaracza http://www.gyros-wroclaw.pl/ Wielkim plusem jest możliwość dostawy do domu.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Kebabp z grilla

+7 / -4

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

kazia (gość)  •

uwielbiam kebabp z grilla z miesa wolowego do tego warzywa z grilla np:
papryka ,pomidory,cukinia,marchew,seler naciowy pieczone w folii do
tego majonez i koniecznie frytki pychotka.

odpowiedzi (0)

skomentuj