Menu Region

Przygotuj świąteczne menu z Nasza Historia Kuchnia [UNIKALNE...

Przygotuj świąteczne menu z Nasza Historia Kuchnia [UNIKALNE PRZEPISY I ZDJĘCIA DAŃ]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Nasza Historia

Prześlij Drukuj
Grzybowa czy może barszcz z uszkami? Śledzie po kaszubsku albo śledziowa sałatka? Kaczka, gęś, a może wołowe rolady śląskie? W wydaniu specjalnym Naszej Historii znajdą Państwo mnóstwo kulinarnych inspiracji na świąteczne menu. Przedstawiamy wyjątkowe receptury na wigilijne zupy i odświętne potrawy z ryb i mięs. Dzięki XIX-wiecznym książkom kucharskim i przepisom naszych prababek wskrzeszamy dawne smaki tradycyjnej kuchni polskiej. Życzymy Państwu przepysznych Świąt Bożego Narodzenia!
1/11

^ Kresowy barszcz z uszkami. Jego wyjątkowy smak zależy przede wszystkim od właściwie przygotowanego zakwasu buraczanego i wywaru - z włoszczyzny oraz kości wołowych lub korpusu drobiowego. Szczegóły tej tradycyjnej receptury znajdziecie Państwo w NASZA HISTORIA KUCHNIA.

  • Na stole wigilijnym wiernego tradycjom Wielkopolanina nie może zabraknąć pyrów z gzikiem, zwanym inaczej gziczką. Jest to twaróg (w tradycyjnym wydaniu - kozi) mieszany z solą, kminkiem, cebulą lub koperkiem, uformowany w tzw. „gomółki”. Świeży, zwykle trafia na stół z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami w mundurkach.
  • Kaczka po krakowsku, nabita jabłkami. Sposobów na przyrządzenie kaczki jest wiele, jednak mieszkańcy Krakowa twierdzą, że to ich receptura jest tą właściwą - klasyczną. Przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami wydaje się dość prosty, jednak prawdziwym sekretem pozostaje sposób na uzyskanie soczystego i miękkiego efektu. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć kwaśnych jabłek, grubej warstwy majeranku oraz kilku solidnych szczypt soli odpowiednio wmasowanych w mięso, a także odrobina pieprzu.
  • Wołowa rolada i kluski śląskie. Z pewnością, zestaw ten pojawi się na świątecznym stole w niejednym śląskim domu. Miejscowe gospodynie są bezkonkurencyjnymi ekspertkami w lepieniu klusek śląskich, ich recepturę i sposób przygotowania przekazywano bowiem z pokolenia na pokolenie. Podobnie rzecz ma się w przypadku słynnych rolad z kiszonym ogórkiem, musztardą i boczkiem. Zajrzyjcie do NASZA HISTORIA KUCHNIA.
  • Śląski szałot, czyli sałatka ze śledzi, ziemniaków i kiełbasy to jedna ze sztandarowych przystawek tradycyjnej kuchni śląskiej. Potrawa jest tak syta i pożywna, że z powodzeniem mogłaby występować w roli dania głównego. Do jej podstawowych składników należy jeszcze dodać pokrojone w kostkę jajko, cebulę, kiszony ogórek i przyprawy.
  • Hyling, czyli śledź opiekany z cebulą i octem. Na Kaszubach od zawsze królowały ryby, a zwłaszcza śledzie. Dzisiaj przepisów na
  • Zupa z żôłtich wrëków, czyli brukiew na gęsinie. Kaszubi mięso z domowego ptactwa dzielili na trzy części - do zupy, do wędzenia
i do zasolenia. Na kaszubskich stołach królowała zarówno zupa z brukwi i gęsiny, jak i tzw. gapio zupa – rodzaj rosołu z dużą ilością ziemniaków, warzyw i gęsich podrobów.
Tu jeszcze więcej o KUCHNI - nowym wydaniu specjalnym NASZEJ HISTORII:

KUCHNIA. Niezwykłe wydanie specjalne Naszej Historii

Zapraszamy! KUCHNIA jest już dostępna w kioskach w całej Polsce, w cenie 7,95 zł.

Polecamy także najnowszy numer miesięcznika Nasza Historii:

Nowa NASZA HISTORIA na GRUDZIEŃ


TUTAJ - w serwisie prasa24.pl mogą Państwo już teraz, nie ruszając się z domu, kupić e-wydanie Naszej Historii lub zamówić prenumeratę: PRASA24.PL

Zapraszamy także na profil Naszej Historii na FACEBOOKU i do obserwowania naszego konta na TWITTERZE.



 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się