Te receptury to prawdziwe perełki i skarby. Takie, które są pieczołowicie chronione i strzeżone jako przepis „babci Helenki” czy „cioci Stasi”. I proszę mi wierzyć – moi redakcyjni koledzy spędzili wiele godzin, żeby je wyszukać. Ale mało tego – wszystkie te przepisy przeszły swoją próbę ognia: potrawy zostały przyrządzone, zjedzone i uznane za wyborne.
Dzielimy się tym wyjątkowym wydaniem kuchennej „Naszej Historii” z Państwem, bo – jak mawiał pisarz George Bernard Shaw – „nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. Gdyby rzeczywiście przyjąć to kryterium, musielibyśmy uznać Polskę za światową stolicę miłości. Szał gotowania i pichcenia ogarnął wielu z nas, lwem w kuchni chce się poczuć niemal każdy facet, a telewizyjne programy kulinarne biją rekordy popularności.
My chcemy Państwu przybliżyć to, co najlepsze w polskiej kuchni. Odkryjmy razem jej bogactwo, sięgnijmy po prostotę, która zwala z nóg smakiem. Przesadzam? Otóż nie. Dawna polska kuchnia jest niesamowicie zmysłowa, potrafi wręcz razić doznaniami smakowymi. I przygotowując przepisy do tego wydawnictwa, rozmawiając z wieloma kucharzami, sami przekonaliśmy się również, jak często bywała niesprawiedliwie traktowana. Wystarczy przejrzeć ten numer, który trzymają Państwo w rękach, aby przekonać się o tym zmysłem wzroku.
To na koniec. Przywołany już przeze mnie pisarz George Bernard Shaw chciał zamówić w restauracji befsztyk. Badawczo jednak zapytał kelnera, czy ów befsztyk jest dostatecznie miękki. Ten odpowiedział mu, chcąc zachwalić: – Ależ oczywiście! Nasz befsztyk jest tak delikatny i miękki jak kobiece serce!
A na to Shaw odparł: – A to w takim razie dziękuję! Poproszę o gulasz!
To ja Państwu życzę, żeby Państwo tylko dobrze jedli. Smacznego!
Tu więcej o KUCHNI - nowym wydaniu specjalnym NASZEJ HISTORII:
KUCHNIA. Niezwykłe wydanie specjalne Naszej Historii
Zapraszamy! KUCHNIA jest już dostępna w kioskach w całej Polsce, w cenie 7,95 zł.
TUTAJ - w serwisie prasa24.pl mogą Państwo już teraz, nie ruszając się z domu, kupić e-wydanie Naszej Historii lub zamówić prenumeratę: PRASA24.PL
Zapraszamy także na profil Naszej Historii na FACEBOOKU i do obserwowania naszego konta na TWITTERZE.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?