Najbardziej szczera miłość świata [NASZA HISTORIA]

Paweł Siennicki
Stało się. Oddajemy Państwu wyjątkowe, specjalne i pamiątkowe wydanie miesięcznika „Nasza Historia” poświęcone kuchni. A dokładnie – staropolskiej i regionalnej sztuce kulinarnej. Przywracamy do życia stare przepisy, dzięki którym nasze prababcie, babcie czy mamy wyczarowywały kuchenne cudowności.

Te receptury to prawdziwe perełki i skarby. Takie, które są pieczołowicie chronione i strzeżone jako przepis „babci Helenki” czy „cioci Stasi”. I proszę mi wierzyć – moi redakcyjni koledzy spędzili wiele godzin, żeby je wyszukać. Ale mało tego – wszystkie te przepisy przeszły swoją próbę ognia: potrawy zostały przyrządzone, zjedzone i uznane za wyborne.
Dzielimy się tym wyjątkowym wydaniem kuchennej „Naszej Historii” z Państwem, bo – jak mawiał pisarz George Bernard Shaw – „nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. Gdyby rzeczywiście przyjąć to kryterium, musielibyśmy uznać Polskę za światową stolicę miłości. Szał gotowania i pichcenia ogarnął wielu z nas, lwem w kuchni chce się poczuć niemal każdy facet, a telewizyjne programy kulinarne biją rekordy popularności.
My chcemy Państwu przybliżyć to, co najlepsze w polskiej kuchni. Odkryjmy razem jej bogactwo, sięgnijmy po prostotę, która zwala z nóg smakiem. Przesadzam? Otóż nie. Dawna polska kuchnia jest niesamowicie zmysłowa, potrafi wręcz razić doznaniami smakowymi. I przygotowując przepisy do tego wydawnictwa, rozmawiając z wieloma kucharzami, sami przekonaliśmy się również, jak często bywała niesprawiedliwie traktowana. Wystarczy przejrzeć ten numer, który trzymają Państwo w rękach, aby przekonać się o tym zmysłem wzroku.
To na koniec. Przywołany już przeze mnie pisarz George Bernard Shaw chciał zamówić w restauracji befsztyk. Badawczo jednak zapytał kelnera, czy ów befsztyk jest dostatecznie miękki. Ten odpowiedział mu, chcąc zachwalić: – Ależ oczywiście! Nasz befsztyk jest tak delikatny i miękki jak kobiece serce!
A na to Shaw odparł: – A to w takim razie dziękuję! Poproszę o gulasz!
To ja Państwu życzę, żeby Państwo tylko dobrze jedli. Smacznego!

Tu więcej o KUCHNI - nowym wydaniu specjalnym NASZEJ HISTORII:

KUCHNIA. Niezwykłe wydanie specjalne Naszej Historii

Zapraszamy! KUCHNIA jest już dostępna w kioskach w całej Polsce, w cenie 7,95 zł.

TUTAJ - w serwisie prasa24.pl mogą Państwo już teraz, nie ruszając się z domu, kupić e-wydanie Naszej Historii lub zamówić prenumeratę: PRASA24.PL

Zapraszamy także na profil Naszej Historii na FACEBOOKU i do obserwowania naszego konta na TWITTERZE.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl