Menu Region

Smakołyki z kuchni dawnych Kresów

Smakołyki z kuchni dawnych Kresów

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Mariusz Grabowski

Prześlij Drukuj
Jeśli wasza znajomość gastronomii dawnych rubieży Rzeczypospolitej sprowadza się jedynie do kołdunów, sięgnijcie po "Kuchnię kresową" Andrzeja Fiedoruka (księgarska premiera we wtorek).
Ostrzegamy jednak, że lektura skutkuje nieuleczalną nostalgią za gastronomiczną arkadią naszych antenatów.

Ale jak tu nie tęsknić, gdy Fiedoruk kusi czytelników kwiczołami w auszpiku na postumencie (litewskie cudo z drobiu o smaku jałowca), kastynisem (przekąska do cepelinów rodem ze Żmudzi) albo rybnymi warenikami, dalekimi kuzynami blinów, którymi ongiś słynęła kuchnia staroruska.

Prawdziwa orgia zmysłów to wizyta w kuchni ukraińskiej. Przepis na pastyle ruskie z jabłek z miodem (jedyne na świecie ciasto robione z użyciem drewnianej ramy) spowoduje, że już nigdy nie rzucicie nawet okiem na bar szybkiej obsługi.

Andrzej Fiedoruk "Kuchnia kresowa", wyd. Zysk i S-ka, Poznań 2008, cena 29,90 zł

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się