Menu Region

Polskie miody triumfalnie wjadą na europejskie stoły

Polskie miody triumfalnie wjadą na europejskie stoły

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Polska

Paweł Franczak, Monika Gocłowska

Prześlij Drukuj
Polskie miody pitne zostały wczoraj oficjalnie uznane przez Brukselę za produkt tradycyjny.
Oznacza to, że tylko Polska będzie mogła je produkować, a trunki będą opatrzone specjalną nalepką z napisem "Gwarantowana tradycyjna specjalność" - identyczną z tymi, którymi legitymuje się m.in. włoska mozzarella, hiszpańska szynka serrano czy belgijskie piwo kriek.

- Europejski znaczek stwarza większe możliwości eksportowe dla producentów, bo dla zagranicznego odbiorcy jest on gwarancją jakości - mówi Elżbieta Pawłowska z Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa. Nie ukrywa, że ceny certyfikowanych miodów mogą podrożeć. - Jakość idzie w parze z ceną - dodaje Pawłowska.

Starania polskich producentów o unijny znaczek rozpoczęły się w 2005 r. Do Brukseli trafiła dokumentacja z cytatami z "Trylogii" i "Pana Tadeusza". Miały to być dowody na to, że miód pitny to trunek tradycyjny i pity w Polsce od lat.

Unijny certyfikat to nie tylko prestiż. - Będziemy mieli wymierne korzyści - mówi Radosław Janik, prezes lubelskiego Apisu, który ma 80 proc. rynku. Te korzyści to m.in. pieniądze z Unii Europejskiej na promocję produktu, który Apis eksportuje m.in. do Chin, USA, Skandynawii i Niemiec.

Oprócz kategorii "Gwarantowana tradycyjna specjalność" UE stosuje jeszcze dwie kategorie - z zastrzeżoną nazwą pochodzenia (na tej liście są już oscypek i bryndza) oraz z chronionym oznaczeniem geograficznym. Tutaj wpisano już miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich.

Na wpisy na unijne listy czekają jeszcze m.in. wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie i kiełbasa lisiecka.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się