Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niebo w gębie: Świeża sałatka dobra na upały

Kamil Kudyba
Bartosz Sadowski, mistrz kuchni z restauracji Campanile w Lublinie
Bartosz Sadowski, mistrz kuchni z restauracji Campanile w Lublinie Jacek Babicz
Lato już w pełni. Dobrze widać to zarówno za oknem, jak i w naszych kuchniach. O tym, jakie dania są najlepsze na gorące dni oraz jak najłatwiej można je przygotować opowiada Kamilowi Kudybie Bartosz Sadowski, mistrz kuchni z restauracji Campanile w Lublinie.

Jakie dania szczególnie poleca Pan na okres letni?

Przede wszystkim lekkie. Cięższe potrawy, jak na przykład schabowy, lepiej zostawić na zimę. Na lato najlepsze są różnego rodzaju sałatki oraz świeże owoce i warzywa, których jest w tej chwili sporo.

Właśnie sałatki! W jaki sposób można je komponować?

Najważniejsza jest fantazja. Oczywiście, jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem powinna być sałata, ale oprócz tego liczy się spontaniczność i inwencja własna. Trzeba tylko trzymać się jednej zasady. Jeśli szykujemy sałatkę z kurczakiem to kurczaka powinno być najwyraźniej czuć. Jeśli z łososiem - to łososia. I tak dalej. Warto również mieszać różne warzywa. Powinno być zielono i smacznie. I ostatnia, najważniejsza rzecz - dressing, czyli sos do sałatek musi być dobrze dobrany, bo inaczej zamiast wyostrzać smak całkowicie go popsuje.

A co na deser?

Najbardziej polecam musy. Zwłaszcza z sezonowych owoców takich jak truskawki, których będzie z każdym dniem coraz mniej. Przepis jest prosty. Wystarczy zgnieść owoce i wymieszać je z cukrem oraz odrobiną śmietany lub naturalnego jogurtu. W gorące dni można je dodatkowo schłodzić w lodówce lub dodać trochę skruszonego lodu. Ze świeżych owoców można też przygotować koktajle. Warto dodawać do nich odrobinę soku z cytryny, który wyostrzy smak.

Przedstawiamy kilka przykładowych letnich przepisów. Ogłaszamy też konkurs na najciekawsze i najoryginalniejsze danie Waszego autorstwa. Przepisy można wysyłać na adres [email protected] (z dopiskiem "Konkurs Campanile") do środy, 7 lipca. Laureat otrzyma zaproszenie na dwuosobowy obiad w restauracji Campanile na niedzielę, 11 lipca. Oprócz tego, zwycięska potrawa będzie daniem dnia w poniedziałek.

Sałatka z wędzonego łososia

* Produkty:
3 liście sałaty dekoracyjnej
3 liście sałaty lodowej
kilka liści roszponki i szpinaku
4 listki cykorii
1 cytryna
1 pomidor
1 ogórek
1 cebula czerwona
kilka ziarenek kaparów w occie
2-3 plastry wędzonego łososia

* Sposób przygotowania:
Wszystkie liście sałaty porwać do miski i wymieszać z roszponką i szpinakiem. Pomidory i ogórek pokroić w kostkę. Z plastrów wędzonego łososia zrobić różyczki. Sałaty wyłożyć na duży talerz lub do miski. Na wierzch dać zwiniętego łososia, posypać kaparami i polać dressingiem. Na koniec pokroić cebulę w duże krążki i położyć łososia. Dekorować listkami cykorii i kawałkami cytryny.

Dressing brzoskwiniowo-cytrynowy

1 puszka brzoskwiń w syropie
1 cytryna
2-3 kostki lodu

Do brzoskwiń dodać sok z cytryny i kostki lodu. Wszystko razem zmiksować i odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce.

Chłodnik na szybko

* Produkty:
5 rzodkiewek
1 średni ogórek
1 pomidor
3 cebulki szczypiorku
1 ząbek czosnku
1/2 wiązki szczypiorku
sól, pieprz
1/2 l kefiru
1 jajko na twardo
koncentrat barszczu 200 m

* Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa pokroić w paski, wymieszać z chłodnym kefirem, dodać koncentrat barszczu, przyprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem i koperkiem, wymieszać i pozostawić w lodówce na 15-20 minut. Podawać z gotowanym jajkiem lub młodymi ziemniakami.

Koktajl truskawkowo-waniliowy

* Produkty:
1/2 kg świeżych truskawek
1 duży jogurt waniliowy
2 łyżki cukru pudru
kilka kostek lodu
1/2 cytryny
bita śmietana i liście mięty

* Sposób przygotowania
Truskawki oszypułkować, umyć i wsypać do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, cukier i kostki lodu. Wszystko dobrze zmiksować i na koniec wcisnąć kilka kropel cytryny. Podawać z bitą śmietaną i listkami mięty. Można dodać owoce np banana lub kiwi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski