Tydzień temu reporterzy TVN we współpracy z dziennikarzami szwedzkiej gazety Svenska Dagbladet poinformowali, że do Polski trafiło zakonserwowane mięso, które ma nawet 26 lat. Mięso, w oparciu o opinię małopolskiego sanepidu, stwierdzającą przydatność do spożycia, kupowały firmy wytwarzające wyroby garmażeryjne: gołąbki, krokiety, pierogi, a także sosy.
W Wielkopolsce ze szwedzkiego, wiekowego mięsa korzystały dwie firmy - jedna z powiatu kościańskiego, druga z powiatu poznańskiego. Obie skontrolowali pracownicy inspekcji weterynaryjnej. - W firmie w powiecie kościańskim tych konserw już nie ma. Było sprowadzane od 2007 roku i zostało wykorzystane do produkcji - twierdzi Tomasz Wielich z Wojewódzkiej Inspekcji Weterynaryjnej. - Pewną partię znaleźliśmy w firmie w Poznaniu i została ona zabezpieczona, podobnie jak wyroby wyprodukowane z jej użyciem.
Partię mięsa i przetworów zajęto w firmie Społem Wyroby Garmażeryjne. Były one używane do sosów, mięsa mielonego i farszy jedynie w dwóch punktach na terenie miasta.
Wczoraj po południu główny inspektor sanitarny i główny lekarz weterynarii zdecydowali, że zarówno samo mięso, jak i przetwory je zawierające zostaną zutylizowane.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?