Menu Region

Kuchnie czterech Łodzi

Kuchnie czterech Łodzi

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

5Komentarzy Prześlij Drukuj
Słynne już łódzkie cztery kultury szczególnie umiejscowiły się w tutejszej kuchni. W mieście, do którego napływali Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie, mieszały się nie tylko języki i pragnienia, ale także smaki
Mieszkańcom miasta często trudno się było ze sobą porozumieć, za to doskonale dogadywali się "na talerzu", pożyczając od siebie to, co najsmaczniejsze. Kuchnia polska dominowała w Łodzi głównie w biednych robotniczych środowiskach, nie wykształciła więc swoich wykwintnych odmian. Dominowały tu kaszanka, pasztetowa, salcesony, a najpopularniejszym daniem powstałym w regionie łódzkim stała się zalewajka: jedzono ją na śniadanie, obiad, a nierzadko i kolację.

Warto jednak podkreślić, że wszelkie przepisy tradycyjnej kuchni łódzkiej były elastyczne - potrafiły dostosować się do różnych warunków i sytuacji ekonomicznej. Gdy brakowało mięsa, zastępowano je tłuszczami, dodawano jarzyn i kaszy.
Łódzka kuchnia była tłusta i zawiesista, ale i smaczna. I choć za podstawę miała kilka produktów, starano się ją urozmaicać. Np. wspomniane kasze służyły do przyrządzania gęstych, pożywnych zup, wypiekano je i prażono w piecu, kraszono słoniną, masłem, serem, przyprawiano grzybami i śliwkami.

Wielokulturowa różnorodność kuchni łódzkiej sprawiła, że choć powstawało tu wiele mieszających różne wpływy przepisów, to samych produktów regionalnych ziemia łódzka nie wykształciła za wiele. Systematycznie jednak wydobywane są one z zapomnienia. Lista takich produktów ciągle się zwiększa. Możemy dziś do nich zaliczyć m.in. kapustę z grochem (tak, tak), Obrowską zupę chrzanową (przepyszna), piernik z marchwi, powidła śliwkowe nigdzie tak nierobione, jak w Łowiczu (ze śliwki węgierki łowickiej) i miody z doliny rzeki Mrogi... Dariusz Pawłowski (Łódź)

*
10 restauracji, które warto odwiedzić
1. Anatewka Adres: ul. 6 Sierpnia 2/4 Tel.: 042 630 36 35 Godz. otwarcia: 12 - ostatni gość Charakterystyka: ciepły, domowy, mieszczański klimat, tradycyjna kuchnia żydowska i prawdziwy skrzypek na dachu, grający nad barem Obsługa: 5 (uśmiechnięta, od progu zdejmuje z nas płaszcz i częstuje śliwowicą) Czego spróbować: gęsiego pipka, śledzia Trzech Pokoleń, polędwicy po żydowsku
2. Esplanada Adres: ul. Piotrkowska 100, Tel.: 042 630 59 89 Godz. otwarcia: niedz. - śr. 11-24, czw. - sb. 11-1 Charakterystyka: elegancki, wystawny lokal, z tradycją sięgającą przedwojennej Łodzi i reprezentacyjnymi schodami Obsługa: 4 (dyskretna, ale wyobcowana, często długo oczekiwana) Czego spróbować: francuskiej zupy rybnej, żeberek w miodzie z orzechami, rolady z sarniny

3. Klub Spadkobierców Adres: ul. Piotrkowska 77 Tel.: 042 633 74 01 Godz. otwarcia: 12-23 Charakterystyka: lokal mieści się w jednej z najpiękniejszych łódzkich kamienic - Domu Geyera, kilka sal, przepych Obsługa: 5 (fachowa) Czego spróbować: polędwicy wołowej po angielsku, steku z łososia w sosie winogronowym, smardzy w towarzystwie piersi z kurczaka po parmeńsku

4. Orfeusz Adres: ul. Narutowicza 43 Tel.: 042 631 98 06 Godz. otwarcia: pn. - sob. 11-23, niedz. 13-23 Charakterystyka: położony obok Domu Aktora i w pobliżu Teatru Wielkiego, więc panuje tu teatralna atmosfera i nierzadko można zobaczyć popularną twarz, w środku szklane gabloty z kreacji ze spektakli operowych Obsługa: 5 (bardzo dobra) Czego spróbować: zupy Mariackiej, roladek z cielęciny, cielęciny pieczonej w sosie Marsala

5. Klub Piotrkowska 97 Adres: ul. Piotrkowska 97 Tel.: 042 630 65 73 Godz. otwarcia: pn. - sob. 11-3, niedz. 12-24 Charakterystyka: górujący nad ulicą, oszklony, całoroczny ogródek i wnętrza odwołujące się do fabrykanckich tradycji Obsługa: 3 (niewidoczna, ale i wyczekiwana) Czego spróbować: czerniny, kotletów cielęcych en papillotte, sałatki z dzikimi bratkami

6. Polska Adres: ul. Piotrkowska 12 Tel.: 042 633 83 45 Godz. otwarcia: 12-22 Charakterystyka: nieduże, ale eleganckie wnętrze Obsługa: 5 (bardzo kompetentna, dowcipna, umie doradzić) Czego spróbować: kaczki z jabłkami, roladek z polędwicy

7. Raz Na Wozie Adres: ul. Rewolucji 1905 r. 11 Tel.: 042 632 19 54 Godz. otwarcia: 11 - ostatni gość Charakterystyka: polsko i swojsko, tanecznie i rubasznie, ale smacznie Obsługa: 3 (czasami nie radzi sobie z liczbą gości) Czego spróbować: zalewajki wiejskiej, ręcznie klejonych pierogów, golonki w piwie

8. Soplicowo Adres: ul. Wigury 12a Tel.: 042 637 30 81 Godz. otwarcia: pn. - czw. 12 -23, pt. - niedz. 12 - ostatni gość Charakterystyka: piękny ogród ze stołami i ławami wśród altanek Obsługa: 5 (bardzo gościnna) Czego spróbować: zupy grzybowej, kotleta drobiowego z żurawiną, chleba ze smalcem

9. Varoska Adres: ul. Traugutta 4 Tel.: 042 632 45 46 Godz. otwarcia: 12 - ostatni gość Charakterystyka: smaczne połączenie kuchni Polski i Węgier Obsługa: 5 (grzeczna i miła) Czego spróbować: Magyar Gulaszu, pieczeni cygańskiej z baraniny, pieczarek w sosie piwnym

10. Wielki Mur Adres: ul. Tuwima 28 Tel.: 042 630 67 85 Godz. otwarcia: pn. - czw., niedz. 12-23, pt. - sob. 12-24 Charakterystyka: chińska architektura, bajeczne kolory Obsługa: 5 (wyjątkowo usłużna) Czego spróbować: kurczaka po pekińsku, kurczaka Gong-Bao z orzechami, sałatki z kiełkami
*
10 regionalnych specjałów, których warto spróbować
1. Zalewajka po łódzku - trudno uwierzyć, żeby ktoś nie wiedział, jak wygląda lub smakuje zalewajka, ale w Łodzi znakomitą można spróbować np. w karczmie Raz Na Wozie. Gęsta, jasna zupa z miękkimi warzywami, wędzonym boczkiem i kiełbasą, choć wydaje się biedna, smakuje bogato.
2. Piernik z marchwi - do przygotowania piernika z marchwi nie potrzeba tego, bez czego, wydawałoby się, piernik obejść się nie może, czyli miodu. Wykorzystuje się jedynie składniki dostępne w każdym wiejskim gospodarstwie. Tradycja pieczenia takiego piernika w okolicy Dmosina i Głowna sięga kilku pokoleń. Tam też w gospodarstwach agroturystycznych najłatwiej go zdobyć.
3. Ćwikła z chrzanem po łowicku - produkowana bez konserwantów, więc trzeba ją zjeść po otwarciu słoiczka. Ale... to nie jest wcale trudne! Do kupienia w Łowiczu i nie tylko.
4. Chleb wiejski łęczycki - prostokątny, ze skórką posypaną makiem. Na pierwszy rzut oka niby nic nadzwyczajnego, ale po zjedzeniu ma się ochotę na jeszcze. Szukaj w Łęczycy.
5. Miód akacjowo-malinowy z doliny rzeki Mrogi - bardzo dobry i bardzo zdrowy. Dostępny w gminie Dmosin i wokół Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich, szczególnie w miejscowościach Jasień, Koziołki, Nagawki, Janów i Grodzisk.
6. Jagnięcina po krzętowsku - jagnięcina rzadko gości na naszych stołach, a szkoda. Smak tej na pewno zostanie na dłużej. Produkuje ją w swoim gospodarstwie w Krzętowie nad Pilicą pani Urszula Pietruczuk.
7. Ser opalany łaski - krowi ser twarogowy produkowany według starej technologii przez panią Alinę Kosmalę w Łasku. Ser zawinięty w słomę opala się, czyli podsusza nad kuchnią.
8. Powidła śliwkowe łowickie - pachnąca, gęsta masa z widocznymi fragmentami skórek śliwkowych. Aż ślinka cieknie. Do kupienia nie tylko w Łowiczu, ale i wielu sklepach z tradycyjną żywnością w Łodzi i okolicach.
9. Gęś owsiana z Bogusławic - to gęś z bardzo tradycyjnego chowu, dająca bardzo jędrne, wyjątkowo smaczne mięso. Jak sama nazwa wskazuje, do zakupienia lub spróbowania w gospodarstwach w Bogusławicach.
10. Bakaliowy makowiec Zawadka - i jeszcze coś słodkiego. Makowiec z bakaliami wyrabiany we wsi Zawadka w gminie Łęczyca. Poleca gospodarstwo pani Elżbiety Maniak.
3

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

kuchnia czterech kultur

+46 / -48

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

J.Renyz (gość)  •

Przy Starym Rynku w Łodzi znajduje się restauracja Analogia - proste odniesieni do czterech kultur. Aranżacja restauracji zaliczana jest do
najciekawszych w Łodzi. Menu nawiązuje stricte do zwyczajów żywieniowych i rodzajów potraw społeczeństw które tworzyły Łódź przemysłową. Radzę zajść do Analogii.

odpowiedzi (0)

skomentuj

kuchnia czterech kultur

+48 / -46

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

J.Renyz (gość)  •

Przy Starym Rynku w Łodzi znajduje się restauracja Analogia - proste odniesieni do czterech kultur. Aranżacja restauracji zaliczana jest do
najciekawszych w Łodzi. Menu nawiązuje stricte do zwyczajów żywieniowych i rodzajów potraw społeczeństw które tworzyły Łódź przemysłową. Radzę zajść do Analogii.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Słynne już łódzkie cztery kultury w tutejszej kuchni ?!

+40 / -36

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Janusz (gość)  •

Poproszę o przykłady do poniższego twierdzenia - w wymienionych 10 restauracjach jest tylko kuchnia żydowska.
Byłoby miło gdyby to była prawda z czterema kulturami i kuchniami.
???
" Słynne już łódzkie cztery kultury szczególnie umiejscowiły się w tutejszej kuchni. W mieście, do którego napływali Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie, mieszały się nie tylko języki i pragnienia, ale także smaki "



odpowiedzi (0)

skomentuj